Borítókép: Tente, mama, tente…óriásplakáton emlékeznek azokra a covidban elhunyt kismamákra, akik soha nem ölelhették meg babájukat Forrás: Babagenetika Egyesület - Buriba

Tente, mama, tente…óriásplakáton emlékeznek azokra a covidban elhunyt kismamákra, akik soha nem ölelhették meg babájukat

Fekete háttér, halott édesanya, akinek a hasából egy orvos vágta és emelte ki a babáját – sok családnak ez nem csak egy „erős” kép, egy üzenet; hanem a közelmúlt személyes tragédiája. Erre akar mindannyiunkat emlékeztetni a Babagenetika Egyesület óriásplakátja, mely azt is üzeni; mindig kell, hogy legyen idő és energia empátiára és segítségnyújtásra.

Álljunk meg, ha csak egy percre is, vegyük magunkra és érezzük át, hogy milyen emberi történetek, sorsok húzódnak a háttérben, s hogy milyen tragédiák történtek az elmúlt időszakban; a várandós kismamák körben is. Óriásplakátunkkal elsősorban erre szeretnénk felhívni az emberek figyelmét; s ezen keresztül pedig azt is üzenjük, hogy mindig kell, hogy legyen idő és energia empátiára és segítségnyújtásra – mondta Sevcsik M. Anna Magyarország legnagyobb köztéri óriásplakát kiállításának, az ARC-nak a megnyitóján.

A Babagenetika Egyesület alapítója és vezetője úgy fogalmazott; egy édesanya életének (egyik) legszebb pillanata, amikor ráteszik a gyermekét szülés után és megkaphatják az aranyórát. Ez az első testkontaktus, amikor lehetőségünk van találkozni, amikor először megszoptathatjuk a babánkat.

A mi plakátunk olyan édesanyákról szól, akik Covid fertőzöttek voltak és nem kapták meg ezt a lehetőséget. Bár az egészségügy erőn felett küzdött, a járvány mégis számos kismama életét követelte, akik ezért sosem ölelhették meg gyermeküket.

Az orvoshiány következtében pedig sok esetben altatóorvosok vágták ki a babákat az elhunyt anyukák hasából, hogy mentsék az életüket. Plakátunk kontrasztos színvilágán keresztül is ezt a tragédiát próbáltuk megjeleníteni, kifejezni; hogy ők már nem ölelhették magukhoz a kisbabájukat. A nagyon fekete háttérben fekvő, élettelen édesanya fölött ott áll az orvos és éppen kivágja a gyermeket. Az anyát és a babát még összeköti a köldökzsinór; ami magával az élettel van tele, színesen ábrázolva – fogalmazott Sevcsik M. Anna.

Az ARC kiállításon megtekinthető plakátunk célja, hogy megemlékezzünk, hogy segítsük az érintett családokat és hogy érzékenyítsük a társadalmat empátiával; továbbá hogy felhívjuk a figyelmet az aranyóra fontosságára, a születésélmény személyiség-fejlődésre gyakorolt hatására. A plakátot egyik partner ügynökségünk, a Buriba vezetője; Burián Barbara készíttette csapatával. Nem ez az első együttműködésünk, vele készítettük az Emberi szemmel című, virtuális fotókiállításunkat is – teszi hozzá Sevcsik M. Anna.

Az ARC kiállítás október 17-ig, ingyenesen megtekinthető az újbudai Bikás parkban.