Minden sms 18 kilós terhelés a gyerek gerincén

lány,tinédzser,kamasz,okostelefon,napszemüveg,szelfie Forrás: Getty Images
Az ortopéd szakorvosok szerint egyre több gyerek szenved nyaki és háti problémáktól, mert folyamatosan telefonon, táblagépen vagy más kütyükön lógnak.

Discord, YouTube, Pewdiepie, Reddit – hová vezethet mindez? Hát az sms-nyakhoz!

Ülj egyenesen!

Ez már a mi gyerekkorunkban is a szülők egyik kedvenc mantrája volt, manapság azonban a kütyüknek köszönhetően egyre többet szajkózzuk magunk is. A mai gyerekek egyre kevesebbet mozognak játék közben (legfeljebb az ujjaikat tornáztatják) és a digitális média bűvkörében élnek, ez pedig a testtartásukat is befolyásolja: a kütyüzés nyak- és hátfájdalmat okoz, és a gyermekortopédusok szerint arra is maradandó hatással lehet, hogy hogyan fejlődik és változik a gyerekek teste. Amerikai szakorvosokat egyre gyakrabban keresnek fel gyerek páciensek nyak-, váll- és deréktáji problémákkal (vagyis sms-nyakkal), amelyek mind abból erednek, ahogy ülnek. Valójában a csuklyásizom görcsös feszességéről van szó, amit az okoz, hogy folyamatosan lefelé nézve, lehajtott fejjel merednek a képernyőkre.

Pont úgy, ahogy mi is tesszük

Hiszen nyilván mi sem vagyunk ártatlanok és hajlamosak vagyunk az okostelefonunkra cuppanva pazarolni értékes időnket. Nem véletlen, hogy az sms-nyak jelenségét eddig csak felnőtteknél vizsgálták a szakértők. Egy 2014-es tanulmány megállapította például, hogy amikor egyenesen előre nézünk, karjainkat oldalt tartva, akkor 4-5 kilogrammnak megfelelő nyomás nehezedik a nyaki gerincünkre. Ha 15 fokos szögben előrehajtjuk a fejünket, ez a szám 12 kilogrammra nő. 30 fokos dőlésszögben pedig már 18, 45 fokos szögben 22, 60 fokos szögben már 27 kilogrammnyi a nyomás mértéke. Miközben a telefonunkat babráljuk, általában 20 és 45 fok között van a fejünk dőlésszöge (30 fok az sms, 45 fok a szelfi, 60 fok pedig az olvasás), ami rengeteg felesleges terhet ró a gerincünkre.

fiú,okostelefon,üzenet
Forrás: Pexels

És a kölykök?

Nem kell hozzá kutatás, elég körülnézni otthon, a metrón vagy egy iskola előtt, amikor tanítás után kiözönlenek a diákok, és megállapíthatjuk, hogy a gyerekek egyre több időt töltenek a telefonjukon lógva. De azért tanulságos, amiről az adatok árulkodnak. Amerikai statisztikák szerint 2017-ben a 8 év alattiak naponta átlagosan 48 percet töltöttek okostelefont bámulva, ami több mint háromszorosa a négy évvel korábban megállapított időtartamnak. Ha ehhez még hozzáadjuk a tévénézést is, akkor a napi képernyő előtt töltött idő máris 2 óra 9 percet tesz ki átlagosan. Ehhez képest az Amerikai Gyerekorvosok Akadémiája naponta legfeljebb egyórás tévézést javasol a 2–5 éves kicsiknek (és azt is csak minőségi programokra érdemes szánni!), és következetes szabályokat a 6 éven felülieknek.

Szerinted a gyerekeid túl sok időt töltenek a telefonjukon lógva?
Igen, és tehetetlen vagyok.
Nem, szigorú szabályokat vezettem be a kütyüzésre vonatkozóan.

Rossz hatás

Az sms-nyak tehát egyrészt abból ered, hogy a gyerekek megerőltetik bizonyos izmaikat azzal, hogy állandóan ugyanabba a pozícióba kényszerítik őket. Másrészt pontosan azokat az izmaikat hanyagolják el, amiket éppen hogy erősíteniük kellene – a gerinc melletti izmokat, amelyek a sok ülésben csak elgyengülnek. Ha pedig ezek az izmok nem támogatják megfelelően a gerincet, akkor nem ott és nem úgy éri nyomás a test különböző pontjait, ahol kellene, és hamar jelentkezik a fájdalom.

Nincs új a nap alatt

Károgni és a modern technológiát kárhoztatni természetesen nincs értelme, hiszen nemcsak a kütyüzéshez van szükség monoton, az izmokat, szalagokat egyoldalúan igénybe vevő mozdulatokra vagy éppen tétlenségre. Aki sportol, annál is kialakulhat tartós terhelésből eredő fájdalom vagy gyulladás, aki pedig sokat ül íróasztalnál vagy volán mögött – vagy éppen iskolapadban –, annak valószínűleg nem sok újat lehet mondani a test monoton terheléséről. De vajon mit jelent mindez hosszú távon? Ezt ma még a szakértők sem tudják számokkal alátámasztva előrevetíteni. Lehet, hogy a kamasz megússza az izmok és a szalagok múló megerőltetésével, de az is lehet, hogy ezek a megerőltetések hosszú távon is beleavatkoznak abba, hogyan fejlődik a szervezete. Mindenesetre érdemes megelőzni a bajt. Ha pedig már kialakult a fájdalom, a szakértől ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítót vagy árnikás krémeket ajánlanak, súlyosabb fájdalom esetén pedig azt, hogy keressétek fel a szakorvost.

Mit tehetsz, hogy egyikőtöknek se legyen sms-nyaka?

- Szabj időkorlátot a kütyüzésre/tévénézésre – magadnak is.

- Használat közben tegyétek a telefont vagy a táblagépet az asztalra, és ne a kezetekben tartsátok. Ha szemmagasságban van a kütyü, kisebb terhet ró a kézre és a csuklóra.

- Két kézzel pötyögjétek be az sms-t/emailt/egyéb üzeneteket a telefonba. A kamasz valószínűleg profi ebben, lesd el tőle te is a technikát, és tanítsd meg a kisebb gyereknek is. Így nem az egyik hüvelykujjra hárul csak a nyomás, hanem eloszlik, és a telefont is könnyebb tartani. (Olyan is van egyébként, hogy sms-ujj. Ez valójában ínhüvelygyulladás, ami a hüvelykujj megerőletése miatt alakul ki.)

- Állíts be emlékeztetőt (a telefonon, hol máshol?), hogy ne felejtsetek el időnként változtatni a testtartásotokon. Könnyű belefeledkezni a telefon bambulásába, könnyen azon kaphatod te is magad, hogy fél órája ugyanúgy ülsz, és már fáj is a nyakad.

És mit lehet csinálni egy kiöregedett telefonnal? Íme: