Riasztó mentális állapotban a kamaszok: nem csak a bezártságot, a nyitást is sokan megszenvedik

Borítókép: Riasztó mentális állapotban a kamaszok: nem csak a bezártságot, a nyitást is sokan megszenvedik Forrás: Getty Images
Bár a gyerekek már újra az iskolapadban, a gyermekpszichiátrián csak most lobban be a második hullám. Szakemberek szerint a reménytelenség, motiválatlanság és a szorongás általános érzéssé vált a fiatalok körében; utóbbit sokakból épp a visszatérés, a nyitás hozta ki. A járvány alatt pedig megduplázódott azon serdülők száma, akiket az öngyilkosság gondolata foglalkoztatott.

Megduplázódott azon fiatalok száma, akiket az elmúlt négy hónapban öngyilkossági kísérlettel vitt be a mentő a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórházba. Az intézmény friss adataiból az derül ki, hogy 2021 első hónapjai eddig nem tapasztalt mértékű emelkedést hoztak a serdülők körében, a szuicid gondolatok terén. A Vadaskert és az UNICEF Magyarország részvételével rendezett online kerekasztal beszélgetés során dr. Szolnoki Nikolett, a Vadaskert gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvosa azt is elmondta, „a pandémia hónapjai alatt négy-ötszörösére nőtt azon esetek száma, ahol huzamosabb ideig altatóhoz, nyugtatóhoz szoktatták magukat a fiatalok. Eddig ez nem volt jellemző” – tette hozzá a szakember.

„A vírushelyzet, az összezártság, a szorongás és a megnövekedett társadalmi feszültség a családokon is lecsapódott, melynek talán leginkább a folyamatosan otthon lévő kamaszok voltak a legjobban kitéve” – hívta föl a figyelmet a beszélgetés során Kövécs Laura. Az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete egy nem reprezentatív felmérés eredményeit megosztva arról számolt be, hogy a motiválatlanság, a stressz és az unalom voltak azok az érzések, amelyeket a 13-25 éves fiatalok a COVID-19 járvány hónapjai alatt a leginkább megtapasztaltak.

Forrás: UNICEF Magyarország

Szlankó Viola - az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi vezetője a járványidőszak tapasztalataival kapcsolatban kiemelte, a gyermekvédelemben már viszonylag hamar, az első lezárások idején érezhetően megjelentek a szorongásos tünetek. A vér szerinti családjukból kiemelt gyermekek már eleve hátrányos, jóval kiszolgáltatottabb és sérülékeny helyzetben, gyakran rossz mentális állapotban élik mindennapjaikat. Erre rakódott rá a pandémia okozta összes feszültség. A gyermekotthonokban élő fiatalok teljes bezártságra voltak ítélve a korlátozó intézkedések miatt.

Viszont ők is örültek annak, hogy nem kellett bejárniuk az iskolába, ahol gyakran zaklatásoknak, kiközösítéseknek vannak kitéve; és ahol még a tanulással is küzdeniük kell.
emelte ki az UNICEF gyermekvédelmi szakembere.

A járvány gyerekekre gyakorolt negatív hatása még korántsem ért véget – hívta fel a figyelmet dr. Szolnoki Nikolett. “Kevés szó esik arról, hogy sok gyerek igenis élvezte az otthon töltött időszakot. Azok, akiket korábban beilleszkedési zavarokkal kezeltünk, vagy problémájuk van a szociális készségek terén, elmaradtak a rendelésekről, mert ők eddig jól voltak. Számukra akkor kezdődik a nehéz időszak, amikor átlépik az iskola küszöbét. A tavaszi nyitás első napjaiban számos hívást kaptunk pániktüneteket mutató pánikrohamos gyerekek szüleitől, az iskola, a közösségbe járás ezt hozta elő belőlük” – fűzte hozzá a Vadaskert szakembere.

Sokan kérdezik, hogy mikor kapjuk vissza a régi életünket, erre a válasz az, hogy soha. Megváltozott a világunk és megváltoztunk mi magunk is az elmúlt egy évben
tette hozzá dr. Szolnoki Nikolett.

A Vadaskert szakértői azt javasolják minden szülőnek és pedagógusnak, hogy a nyitás időszakában beszélgessenek sokat, enyhítsenek a gyerekekre nehezedő teljesítménykényszeren és legyenek fogékonyak a fiatalok eltérő gondjaira.

Noha a vírushelyzet enyhül, a szakemberek feladata nem lett könnyebb. Ezért is döntött úgy az UNICEF Magyarország, hogy a megnövekedett igényekre reagálva folytatja szupervíziós programját, amelynek keretében ingyenes mentálhigiéniás szaktanácsadással segíti a rendkívüli munkát végző szakembereket, gyermekvédelmi szakembereket, gyermekjóléti alapellátásban dolgozókat és tanárokat is.

Ha te is úgy érzed, rádfér egy mentális nagytakarítás, az alábbi tippek segíthetnek!