Pilát Gábor: Nem teheted tökéletesen boldoggá azt, akit nem szeretsz, még magadat sem

Borítókép: Pilát Gábor: Nem teheted tökéletesen boldoggá azt, akit nem szeretsz, még magadat sem Forrás: Getty Images
Mi a szeretet? A kulcs a boldogság kapujához, a lélek esszenciája; amit adj tovább; szórj szét. És a hála? Pilát Gábor állandó szerzőnk osztja meg gondolatait.

A szeretet a kulcs

Amikor megszületünk, akkor egy olyan hajóra szállunk fel, aminek az elsüllyedése predesztinált. Ha viszont erre koncentrálnánk, az egész életünket leélhetnénk boldogtalanságban. Mintha ezt ösztönösen még tudnánk is, és az ellensúly miatt sok helyen keressük, de még több helyről várjuk a boldogságot. A szerelemtől a karrierig, a sikertől az anyagi jólétig, csak éppen ott nem, ahonnan az fakad, magunkban.

Milyen gyakran hallani a: “Majd akkor leszek boldog, ha…” kezdetű mondatot, pedig a boldogság nem egy vágyott állapot, vagy kívánt dolog megszerzését követő érzés. Pontosabban, ha ez a sorrend, akkor az minden esetben kellemetlen mellékhatásokat rejteget.

A megszerezhető dolgok ugyanis elveszhetnek, esetleg elvehetik tőlünk, vagy csalódhatunk bennük, ezért még véletlenül se ne legyél olyan, mint az orvos, aki olyan gyógyszert ír fel a betegének, amit ő maga soha nem venne be.

Nem teheted maradéktalanul és tökéletesen boldoggá azt, akit nem szeretsz, még magadat sem. Ezért a szeretet a kulcs a boldogság kapujához. A szeretet a lélek esszenciája, de minthogy csak az lehet örökre a miénk, amit továbbadunk, ezért add tovább. Szórd szét, mint a Nap a fényt, és akkor elkerülhetetlen lesz a boldogság érzése.

Hála

Jó esetben a hála nem kivételes alkalmakon, templomokban megrendezett ünnepélyes szertartás, hanem a mindennapjaink szerves része.

Olyan, mint a természeti őselemek. Mint a víz, a tűz, vagy a levegő. Semmi másra vissza nem vezethető, részekre nem bontható dolog. Talán kevésbé tűnik következmény nélkülinek, mint figyelmen kívül hagyni a tüzet, de csak azért, mert elhanyagolása nem okoz azonnali égési sérülést, attól még rendkívül sok csodától fosztja meg magát az ember, ha nem gyakorolja a hálát, nem teszi az élete részévé, és nem használja az erejét. Ugyanis ez a minden létezőben jelenlevő mögöttes tartalom, mint a tengerben a só, a sóban az íz, az ízben az élvezet.

A kérdés csak az, hogy észreveszed-e?

A szeretet nem csupán egy érzelem és nem csak egy érzés, hanem az ember alapvető létállapota, ami mindig a kifejeződésben nyilvánul meg. De abban mindig. Az ego azonban képes beárnyékolni a szeretetet. Ilyen amikor boldogságra vágysz és csalsz. Amikor őszinteséget kérsz és te hazudsz. Szavakkal, tettekkel, érzésekkel, testiséggel. Sőt abban az esetben is, amikor szerelmet vallasz, és bántó vagy.

A szeretettel lenne hiba? Nem. A hiba bennünk van, hiszen tisztelet nélkül a szerelem is gonosz. Szeretet nélkül minden gonosz, még az élet is. Ezért legyél hálás érte, mert a hála az élet megkoronázása.

A változás fájdalmas lehet, de semmi sem olyan fájdalmas, mint megrekedni valahol, ahová nem tartozol. Készítettem neked egy ingyenes videó sorozatot ami segít elindulni egy boldogabb jövő felé. ITT találod!

Pilát Gábor írásait, gondolatait minden csütörtökön olvashatod itt,
az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

www.pilatgabor.hu

www.facebook.com/tabuk.nelkul.a.parkapcsolatrol

www.instagram.com/pilatgabor

Galériánkban az 5 szeretetnyelvről olvashatsz. Te melyiket "beszéled"?