JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Mostantól a táskádban is tarthatod a pszichológiát – könyv alakban kínál offline fogódzót a Mélylevegő Projekt

Borítókép: Mostantól a táskádban is tarthatod a pszichológiát – könyv alakban kínál offline fogódzót a Mélylevegő Projekt Forrás: Facebook.com/Mélylevegő Projekt
Az Instagramon hatalmas sikersztorit futottak be, mára viszont már több projektjükkel is előléptek a közösségi médiából. A Mélylevegő Projekt most egy könyvvel rukkolt elő azzal a szándékkal, hogy a lelki egészséggel, a napjainkra jellemző pszichés problémákkal, a mentális zavarokkal kapcsolatos, ismeretterjesztő tartalmaikat alaposabban körbejárva kínálhassanak - egy szó szerint is kézzel fogható - kapaszkodót az érintetteknek, érdeklődőknek.

2020 tavaszán, a világot mentálisan is erősen "megreccsentő" covid megjelenésével léptetek elő a közösségi médiában, segítő szándékkal; amiről részletesen is meséltetek már nekünk egy korábbi interjúban. A Mélylevegő Projekt úgy tűnik, nagyon „betalált”, ha csak azt nézzük, hogy az Instagramon ma már több, mint 90 ezer követőtök van. Miért éreztétek szükségét annak, hogy egy könyvet is megjelentessetek?

A közösségi média nagyon jó platform ahhoz, hogy minél többekhez eljuthassanak a fontos információk a mentális egészséggel kapcsolatban, azonban a posztok formátuma nem teszi lehetővé, hogy kimerítőbben járjunk körbe egy-egy témát. Az elmúlt egy év során többen is jelezték, hogy szívesen olvasnának tőlünk egy könyvet a posztjaink stílusában, így amikor Szabados Ági és csapata felkeresett minket, hogy a Libertine gondozásában szeretnének egy Mélylevegő könyvet ebben a koncepcióban, úgy éreztük, hogy itt az ideje belevágni.

Mi a koncepció mögötte? Tartalmában egyfajta kiegészítésnek szánjátok a meglévő platformjaitok mellé? Vagy más témákat fedtek le a könyvben?

Ágiékkal egyetértettünk abban, hogy szuper lenne megtartani a közösségi média platformjainkra jellemző stílust és a grafikus ábrázolásokat is, így alapvetően a már korábban publikált posztjainkból indultunk ki. Jelentősen kibővítettük és átdolgoztuk őket, majd összefüggő fejezeteket gyúrtunk össze. Az írás folyamata alatt eszünkbe jutott néhány további, aktuális téma, amivel még korábban nem foglalkoztunk, így azok is kaptak egy-egy fejezetet. Szóval összességében a régebbi tartalmaink új köntösbe bújtak, és kiegészültek sok-sok újdonsággal.

Terveztek időről időre további könyveket is?

Egy-két dolog még van a tarsolyunkban, illetve mi magunk is folyamatosan képezzük magunkat, nyitott szemmel járunk a világban, tehát azt mondanám, hogy nyitottak vagyunk újabb könyvek írására.

Mikortól, hol lesz kapható az Elmerülő?

A kötet a mai, november 6-iki a könyvbemutató eseményünkön helyben megvásárolható. Egyébként a Libertine könyvesboltban lehet beszerezni, illetve a hozzátartozó webshopról az egész országba, sőt, külföldre is szállítanak.

Picit visszakanyarodnék a Mélylevegő Projektre. Mostanában mintha egyre gyakrabban, egyre többeknél visszaköszönne azt a fajta képi, vizuális megjelenítés, amivel ti előjöttetek és sikeresek lettetek: grafikák, dia-szerűen megkomponálva, közérthető ismertetéssel Ti is észrevettetek ilyesmit?

A Mélylevegő stílusát mi magunk is rengeteg inspirálódást követően, fokozatosan alakítottuk ki – ha visszanézi valaki a legelső posztjainktól a feedünket, akkor látszik is, hogy milyen fázisokon ment át a vizuális megjelenésünk, mire definiáltuk magunk között, milyen arculatot is szeretnénk.

Igen, az utóbbi időben mi is azt látjuk, hogy egyre többen kezdik edukációs platformként használni a közösségi média platformjait, és szerintünk szuper, hogy ilyen értékteremtő tevékenységekre is van igény az online világban.

Összességében egyetértünk abban, hogy az ismeretterjesztő tartalmak jelenleg fénykorukat élik és ezt egy előremutató, építő társadalmi változásnak tartjuk.

A mentális zavar, a depresszió nem válogat, hírességeket is ugyanúgy utolérhet, mint bennünket, átlagembereket. Galériánkban olyan sztárokat találsz, akik depresszióval küzdöttek.