Borítókép: Mondatok, amikre senkinek nincs szüksége, mégis sokszor megkapjuk Forrás: Getty Images

Mondatok, amikre senkinek nincs szüksége, mégis sokszor megkapjuk

Túladagolt derűlátás, hurráoptimizmus, mérgező pozitivitás – többféle kifejezéssel illethetjük, amikor valaki mindennek csak és kizárólag a jó oldalát nézi. A gondok ott kezdődnek, amikor ezt a szemléletet másokra is rá akarja erőltetni; mert nagyobb károkat okozhat, mint segíthet vele.

Amikor valaki a problémáiról, negatív gondolatairól kezd el beszélni, sokak első, zsigeri reakciója az, hogy megpróbálja megvigasztalni az illetőt: mondván „előbb-utóbb biztosan megoldódik” és hogy vannak ennél rettenetesebb tragédiák is az életben. Szó se róla, a pozitív környezet, az optimista hozzáállás felemelő ereje nagyon sokat tud jelenteni, a probléma ott kezdődik, ha valaki ezt túlzásba viszi.

Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy egyes esetekben nem feltétlen az a legjobb megoldás, ha a derűlátást akarjuk ráerőltetni egy olyasvalakire, aki az adott pillanatban képtelen az élet napos oldalát látni. Ez a fajta hurráoptimista hozzáállás ugyanis bizonyos helyzetekben inkább kárt okoz, minthogy segítene. Akár mi vagyunk nehéz helyzetben, akár egy barátunkat szeretnénk megvigasztalni; nem szabad elfelejteni, hogy rosszul érezni magunkat sokszor épp olyan helyén való és hasznos, mint jól.

Engedd el! Másnak sokkal rosszabb! Nézd a jó oldalát! – csak néhány, kiragadott példa a legtipikusabb mondatok közül.

Ha te is megkaptad már a „magadét” ilyen formában - egy számodra nehéz helyzetben - akkor minden bizonnyal a mérgező pozitivitás áldozatává váltál. Toxikus pozitivitásról akkor beszélhetünk, amikor a boldog, optimista hozzáállást, eltúlzott módon minden élethelyzetre rá akarjuk erőltetni. Oly módon, hogy mindennek csak és kizárólag a jó oldalát akarjuk látni. Emiatt viszont nem engedünk teret a valódi, akár negatív emberi érzelmek megélésének, ezzel megtagadva létezésüket és jelentőségüket.

A mérgező pozitivitás azért is nagyon káros, mert arra készteti a nehéz, fájdalmas helyzetben levő másik embert, hogy inkább hallgasson a problémáiról és tegyen úgy, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Az elnyomott érzelmek azonban stresszt, feszültséget generálhatnak; aminek hosszabb távon káros hatásai lehetnek.

A Bored Panda egy tanulságos válogatást közölt olyan, mérgezően pozitív kiszólásokból; amikkel nem igazán tudtak mit kezdeni azok, akik ezeket a mondatokat kapták; megértés és támogatás helyett. Ezekből szemezgettünk.

6 mérgezően pozitív mondat, amit nem biztos, hogy hallani szeretnél, vigasztalás címén