Borítókép: 6 tipp, hogy áthasson a mindful karácsony érzése Forrás: Getty

6 tipp, hogy áthasson a mindful karácsony érzése

Engedd meg magadnak, hogy megéld az ünneped! Érkezz meg! A lakás helyett magadat és a szívedet öltöztesd ünneplőbe!

Mitől lesz mindful – azaz tudatos – a karácsony? Azt hiszem ugyanattól, amitől a hétköznapok. Attól, hogy igyekszünk jelen lenni és nem rohanni bele az ünnepekbe.

Legtöbbször nehéz, mert ki kell zárni a társadalmi és családi nyomást, az ajándékozás kényszerét, a soha véget nem érő sütés-főzést. Félre ne érts, jó készülni, együtt lenni, finomat enni és örülni az ajándékoknak, amit adunk és amit kapunk. A fontos, hogy ne ez az ünnep irányítsuk minket hanem mi döntsük el mibe mennyire szeretnénk részt venni.

Összeszedtem pár ötletet, hogyan tudod tudatosan megélni a karácsonyi készülődést és az ünnepet!

1. Lélegezz

Minden tudatos életmódot hirdető programnak ez az első lépése. Most viszont arra kérlek, hogy mint a kedves Télapó, úgy fújd ki a levegőt. „Ho-Ho-Ho!"

2. Hangfürdő

Hallottál már a hangfürdőről? Igazán különleges élmény. Számomra igazi karácsonyi hangulata van, mert szoktak pici csengettyűket is használni. Keress fel egy helyet és menj el egy alkalomra, amikor a füleidnek is adsz egy igazi koncertet.

3. Hógömb

Emlékszem mennyire jó volt gyerekként elmerülni a hógömbök varázslatos világában? Fogj meg egyet, jól rázd fel és várd meg míg az utolsó kis hópehely földet ér. Ha igazi kikapcsolódásra vágysz, akár saját magad is elkészítheted a hógömböt otthon.

4. Kirakós

A puzzle igazi családi játék is tud lenni. A lényeg, hogy ne akard egyszerre kirakni. Nem versenyre megy, az idő másodlagos. Tegyél be egy kellemes karácsonyi dal válogatást és merülj el a kreativitás világában.

5. Séta a hidegben

Nincs jobb módja annak, hogy valaki a jelenben legyen, mint egy jó séta a hideg, csípős időben. Figyeld a hangokat magad körül, nézd meg jól milyen fények, színek vannak. Szimatolj bele a levegőbe, mit érzel. Engedd kicsit, hogy a kezed is megtapasztalja a hideget. Az érzékszerveink is vágynak az újra, a lelassulásra és a tapasztalásra.

6. Sütés

Karácsonykor még kifogásunk is van arra, hogy mindennap süssünk valamit. Arra bíztatlak, hogy ahelyett, hogy mindennap menne a sütő, tarts egy délutánt amikor elkészítesz egy félét. Oszd be barátokkal, családdal ki-mit készít. Itt se a mennyiségen van a hangsúly hanem az mikéntjén. Ha csak egy dolgot kell sütnöd, akkor arra szánhatsz több időt, bevonhatod a partnered vagy a gyerekeket. Így lesz a feladatból élmény.

Próbálj meg mindennap csak egyet kiválasztani ebből és hidd el sokkal nyugodtabban fogsz megérkezni Karácsony estéjére.

Olvasd el cikkünket, hogyan lehetsz jelen a pillanatban!