
Olaj és olaj között is van ám különbség – te tudod, hogy mit miben süss?
Nyilván itthon a legtöbben a napraforgóolajat és a sertészsírt részesítik előnyben, hiszen olcsók és (elvileg) teljesen alkalmasak szinte bármilyen étel elkészítéséhez, amit bő olajban kell kisütni, esetleg amibe kell egy kis rántás… stb. De attól még, hogy olcsó, nem biztos, hogy mindent ezzel kellene főznöd. Ha nem igazodsz el, mit, mire és hogyan lenne érdemes használnod az olajfajták közül, adok egy kis útmutatót, hátha könnyebben eligazodsz, és hátha sikerül rávennem téged, hogy nyiss más alternatívák felé is.
Remélem azt mondanom sem kell, hogy bármelyiket válaszd is, tarts mértéket, és ha egy ételt főzhetsz, párolhatsz vagy sütőben is süthetsz – a bő olaj helyett –, mit válassz ezek közül. De ha semmiképp nem lehet elkerülni az olaj használatát, akkor tanuld meg, hogy melyik mire a legalkalmasabb.
Amit jó, ha tudsz, hogy a növényi magolajok – amiket sokan a sütéshez használnak, mint napraforgó-, lenmag-, szőlőmagolajat –, tele vannak többszörösen telítetlen zsírsavval, amelyek könnyen oxidálódnak, és amelyek igencsak károsak a szervezetre. Míg – csak zárójelben jegyzem meg – az állati zsírok rendkívül kalóriadúsak, és viszonylag kevés hasznos tápanyagot biztosítanak a szervezetnek.
Minden olajnak és zsírnak mások a tulajdonságai, éppen ezért nem mindegy, hogy mire használod ezeket. Következzenek most – a teljesség igénye nélkül – a legkedveltebb fajták, és azok felhasználási módja.

Napraforgóolaj
A már említett és közkedvelt napraforgóolajat, - ahogyan a magolajoknál már említettem - nem szabadna ilyen gyakorisággal használnunk, még akkor sem, ha elvileg tökéletesen alkalmas pácoláshoz, hirtelen sütéshez, levesekhez, mártásokhoz, szóval sütéshez-főzéshez, csak úgy, ahogyan a repceolaj is.
Olívaolaj
Ha olívaolaj, akkor legyen jó minőségű, ne valami magolajjal felütött cucc. Minden esetben olvasd el figyelmesen a csomagoláson található címkét. Ezt a fajtát egyébként használhatod levesekhez – legyen az akár hideg, vagy meleg –, salátákhoz, tésztákhoz, szószokhoz, mártásokhoz, hirtelen sütéshez, grillezéshez.
Kókuszolaj
Ez az egyik személyes kedvencem, mert már egészen jó áron kapható, sokkal kevésbé büdösíti be a konyhát, mint bármelyik más olaj vagy zsír, és meglepően egészséges. Használatánál arra azonban ügyelni kell, hogy nem szabad túlságosan felforrósítani! Egyébként ugyanúgy használható, mint egy sima növényi olaj, és akár az állati zsírokat és a vajat is kiválthatjuk vele.
Pálmaolaj
A kókuszolajhoz hasonlóan, nem büdösíti be túlzottan a konyhát, és ugyanúgy használható, mint trópusi társa, egy-két bibi azonban van vele! Állítólag rákkeltő,

Szőlőmagolaj
Csak úgy, ahogyan a repce- és a napraforgóolaj, egyaránt használható mártásokhoz, levesekhez, hirtelen sütéshez és salátákhoz – legyen az zöldség, vagy gyümölcs.
Szezámolaj
Jellegzetes mogyoróra emlékezettő íze van, amit az kínai konyha például kifejezetten kedvel. Levesekbe, wokos ételekbe, salátákhoz, mártásokhoz, hirtelen sütéshez és pároláshoz is kiváló, sőt még desszertekhez is használható.
Mogyoróolaj
Ha már a mogyorós ízeknél tartottunk, következzen a mogyoróolaj – az egyik személyes kedvencem. Szuper karaktert ad a legegyszerűbb fogásnak már nagyon kis mennyiségben használva is. Wokos ételekhez, salátákhoz, levesekhez és desszertekhez egyaránt kiválóan használható.
Tökmagolaj
Rendkívül finom az íze, amivel feldobhatsz egy egyszerű krémlevest vagy salátát, de a sós sütemények tésztáját is megbolondíthatod vele. Elvileg hirtelen sütéshez is használható, azonban igen borsos az ára, így én ezt az opciót nem ajánlanám.
Neked van kedvenced?