Te is belebolondulsz, hogy nem tudod mikor lesz vége a járványnak?

Borítókép: Te is belebolondulsz, hogy nem tudod mikor lesz vége a járványnak?  Forrás: Getty Images
Eredetileg április 11-ig szólt a kijárási korlátozás – bár még a legoptimistábbak is sejthették, hogy ennyi idő nem lesz elég a világjárvány megfékezésére. A hosszabbítás határozatlan időre szól, hetente vizsgálják felül, a bizonytalan várakozás pedig valósággal őrjítő.

Megvan az a jelent a Shrek c. animációs filmben mikor Szamár halálra idegesíti útitársait, mert percenként azt kérdezi:

Ott vagyunk már?

Az unásig ismételt kérdés tökéletesen lefedi az ember egyik alapvető tulajdonságát, hiszen úgy vagyunk huzalozva, hogy egyszerűen tudnunk kell, hogy mikor érünk oda, ahova indultunk, hányat kell még aludni karácsonyig, vagy épp, hogy mikor lesz már végre vége ennek a borzalmas koronavírus-járványnak.

Nem elengedhetetlenül fontos, hogy a határidő pontos legyen vagy egyáltalán közeli időpontot jelöljön, a lényeg, hogy ott lebegjen a szemünk előtt egyfajta célszalagként.

Miért vagyunk így összerakva?

Nem meglepő módon ez a kérdés is a kontrollhoz kapcsolódó viszonyunkról szól. A dolgok vége valamilyen ismert, működő rendszer érzetét kelti, ennek keretei között gondolkodva könnyebben bírkózunk meg még a nehéz helyzetekkel is.

Ha fontos kérdésekkel kapcsolatban (mint például egy világjárvány) nem áll rendelkezésünkre megfelelő mennyiségű információ az óriási stresszforrás. Hiszen a tudás hiánya egyet jelent az irányítás lehetőségének hiányával, a stabilitáls pedig evolúciós igényünk.

Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.

- mondja Darwin. Vágyni a biztonságra ugyanis teljesen természetes, de akadnak olyan körülmények, amik között ez egyszerűen lehetetlen. Ebben az esetben azzal segítünk magunknak a legtöbbet, ha elfogadjuk a feltételeket és próbálunk adaptálódni.

Nézd meg a hírességek hogy hozzák ki a maximumot az izolációból!