Borítókép: "Kiborult a víz? Semmi gond, töröld fel!" - avagy hogyan fegyelmezz pozitívan, büntetés helyett Forrás: Getty Images

"Kiborult a víz? Semmi gond, töröld fel!" - avagy hogyan fegyelmezz pozitívan, büntetés helyett

Sokszor nem könnyű felcsattanás, vagy a gyerek leszidása helyett nyugodtan; akár nevetve megbeszélni a történteket, de ez is csak gyakorlás kérdése. Megmutatjuk, milyen lépések mentén érdemes haladnod.

A karantén indulásakor, de talán már egy kicsit előtte is a 3-4 éves forma gyerekem egyszer csak elkezdte feszegetni a határait. Amikor ennél kisebbek, akkor még nagyon aranyosak tudnak lenni, de akinek ekkora vagy már idősebb gyereke van, akkor biztosan egyetért velem abban, hogy ilyenkor már nem olyan őszinte a mosolyunk.

Nem gondoltam például azt sem, hogy a mindenfelé viccesen megjelenő „csak 5 percre fordítottam neki hátat” feliratú képek, amin a gyerekek összefirkálják a falat, egymást, kibelezik a konyhaszekrényt, szétöntik a lisztet – szóval, hogy ezek csak amolyan mendemondák, és tutira nem 5 perc kell az ilyen műveletekhez.

Tény, hogy ehhez sem 5 perc kellett, hanem kb 15, de amikor az ember belemélyed a mosásba, főzésbe, mosogatásba, mert „végre csönd van”, akkor van, hogy egy kicsit későn kapcsol be a vészjelző. Amikor megláttam az összefirkált plédet, értetlenül álltam a történtek előtt. Az én fiam soha nem csinált azelőtt ilyesmit, mi történt vele?

Mondják ilyenkor, hogy szigorúnak kell lenni, de én nem tudtam megállni, hogy elnevessem magam, és ne elegyedjek beszélgetésbe vele, hogy a vászon az nem konkrétan az ágytakaró, és megbeszéltük számtalanszor, hogy csak papírra rajzolunk a filctollal.

Mivel büntetni nem szoktam, mert nem hiszek benne, ezért kiokoskodtuk együtt, hogy a plédet bizony ki kell mosni, és ez most az ő feladata lesz.

Meg fogtok lepődni, semmi kifogása nem volt ellene. Leszedtük együtt a plédet, ő berakta a mosógépbe. Együtt betöltöttük a mosószert, öblítőt, a megfelelő álláshoz tekertem az indítót, ő pedig megnyomta a gombot. Soha többet nem firkált rá.

A cikk folytatását - benne gyakorlati tippekkel - ide kattintva olvashatod!

Hogyan csinálják a celebek? Lapozz bele a galériába, ahol számodra is hasznos gyereknevelési tanácsaikról olvashatsz!