Hogyan állítsd le magadban a katasztrofizáló gondolatokat?

stressz,katasztrófa,psziché,lélek,járvány Forrás: Getty
Járvány idején azokból is előtörhet az úgynevezett katasztrofizáló gondolkodás, akikre ez egyébként nem jellemző. Várjunk csak, mi is az a katasztrofizálás?

A szélsőséges érzelmi reakciók oka gyakran a hibás gondolkodás. A katasztrofizáló ember elméjében irracionális gondolatok és felnagyított problémák forognak. Ezeknek ugyan nincs alapjuk, de az illlető hite szerint mégis tényszerű információkról van szó. Az eltorzult gondolatok kiváló táptalajt adnak a stressztől terhelt érzelmeknek, végül pedig kinlódáshoz, szenvedéshez, a képességek alulértékeléséhez vezetnek. A katasztrofizáló embernek nagyon nehezésre esik jól érezni magát vagy elégedetlenek lennie az életável.

Persze a problémák felnagyítása sok emberre jellemző, ettől még nem lesz mindenkiből "mentális katasztrófaturista", de akár napi, akár alkalmi tevékenysége valakinek a túldimenzionálás, ez a hozzállás végül oda vezethet, hogy rémálom válik olyan a könnyen orvosolható problémákból is, mint egy kiégett villanykörte vagy egy hidegfront miatt lecsapó migrén.

A kellemetlenségek jelenléte az élet természetes velejárója. Ami rögtön két lehetőséget is kínál: megkeresheted a megoldást a problémára vagy leragadhatsz a stresszes gondolatok mocsarában, minden figyelmedet magának a nehézségnek szentelve. Vegyünk egy egyszerű példát, a már említett villanykörtét. Mi van, ha kiég? Nem nagy ügy kicserélni. Ám a katasztrofizáló személy első reakciója az is lehet: persze, hogy pont most! Persze, hogy ez velem történik! Nemrég cseréltem ki, szóval ez eleve silány izzó volt! És a létra is instabil... Pedig a negatív agyvihar helyett elég lenne annak örülni, hogy két mozdulatnyira vagy a megoldástól, és máris fényárban úszhat a lakás.

Nézzünk egy másik gyakori példát: a minden és soha esetét. Ebédet készítesz, de odaégeted, amiről ez jut eszedbe: mindent elrontok, sosem leszek képes normálisan kirántani még egy szelet húst sem! Jobb, ha közelébe se megyek a konyhának! Hogyan állítsd meg a tendenciát? Érdemes a tapasztalataidat perspektívába helyezni, újrakeretezni a gondolataidat. Azért, mert valami most nem sikerült, nem jelenti azt hogy „semmi sem sikerül” majd a későbbiekben. Minden változóban van körülötted, még a fájdalmad intenzitása is. Miért ne lehetne szembenézni azzal, hogy egy-egy konyhai művelet nem olyan könnyű, miért kellene mindennek azonnal sikerülnie?

A "légy kikezdhetetlenül tökéletes" a mai korunk teljesíthetetlen követelménye. És alapvetően hamis is, hiszen a „mindent akarok, azonnal” kijelentések főleg a gyerekekre jellemzőek, vagyis gyerekes viselkedésre utalnak. A katasztrofizáló gondolkodás átállításában segíthet egy pszichológus és a kognitiív viselkedésterápia, melynek során feltérképezhetőek az úgynevezett negatív automatikus gondolatok (NAG-ok) és át is keretezhetőek, átírhatóak. A figyelem fókusza átkerülhet a megoldásokra, és aki korábban magát tehetetlennek, a világot pedig veszélyek állandó forrásának látta, megélheti annak örömét, hogy képes kezébe venni az irányítást. Az ebből fakadó higgadtságban pedig akkora erő van, mint magában a megoldás folyamatában.

Hogyan hat testedre és lelkedre a hosszú távú stressz? Elmagyarázzuk a galériában!