Borítókép: Kakaóceremónia? És azt eszik vagy isszák? Forrás: pexels

Kakaóceremónia? És azt eszik vagy isszák?

Az életemben a kakaó, eddig a cukros nyuszis barna italt jelentette, amit leginkább gyerekkoromban ittam. Emlékszem nagypapám még egy kis cukrot is tett a cukros kakaóitalhoz és náluk szerettem a legjobban kislány koromban ezt az italt. De most 34 évesen eljutottam egy igazi, felnőtt guetamalai kakaó ceremóniára és az élmény leírhatatlan.

Fontos az elején leszögezni, hogy magán a ceremónián semmilyen alkohol vagy tudatmódosítószer elfogyasztása nem történik, csupán a tisztán leszüretelt kakaóbabok italban történő fogyasztása. A kakaót már i.e. 1000 körültől fogyasztották a dél-amerikai maják, és nagy spirituális értéket ruháztak neki. Sajnos a modernizáció és tömeggyártás elvette a kakaó spirituális értékét, de az elmúlt pár évben kezdtek el visszatérni az emberek a cukrozatlan, tiszta kakaóbabok fogyasztására, és ezzel újra megtanulták, hogyan hat egyszerre a fizikai és energiai testünkre.

A kakaóceremóniákat annó azért tartották, hogy megtartsák a pozitív energiákat vagy pont fordítva, elűzzék a negatívat. Egy biztonságos teret tartottak, és tartanak a mai napig ennek az italnak a fogyasztásakor, aminek a keretein belül bátran ki lehet mondani vágyainkat, félelmeinket. Úgy tartja a hiedelem, hogy az eredeti kakaóbabnak szívnyitó hatása van, így segít azokat a szavakat is kimondanunk, amik tudat alatt rekedtek vagy nem merünk kimondani mások előtt.

Bárki bármiben hisz, régóta tudjuk, hogy a kimondott szavaknak súlya, teremtő ereje és gyógyító hatása is van. Beszélhetünk imádkozásról, gyónásról vagy akár terápiáról. Kicsit a kakaó is így működik. Egy számunkra biztonságos térben, ahol nincs ítélkezés, negatívitás, csak támogatás és elfogadás, egy kellemes italt elfogyasztva oszthatjuk meg vágyainkat, álmainkat egymással. Ennek már önmagában töltő ereje van.

Szerencsére azonban sok egyéb fent még megnevezett ceremóniával ellentétben ennek a kakaó szertartásnak a végén volt mozgás, ami segített levezetni a felgyülemlett feszültséget, stresszt. Így egy rövidebb táncrésszel lezárva, teljesen nyugodtan távozott mindenki a körből, hiszen a testünk is megkapta azt a felszabadulást, amit a lelkünk megkapott a kakaónak hála.

Köszönöm a Csendbennő fesztiválnak, hogy a kezdeti kételkedésemet sikerült teljesen feloszlatni és egy ennyire feltöltő és pozitív élménnyel gazdagodhattam.

Ha érdekel, hogyan lesz a kakaóból csokoládé, akkor nézegesd meg galériánkat!