Hogyan tarts lelki nagytakarítást?

Borítókép: Hogyan tarts lelki nagytakarítást? Forrás: Pixabay.com/Gerd Altmann
Ne csak a tollseprűt és a porszívót ragadd magadhoz a tavaszi nagytakarítás alkalmával. Ezekben mostani, testet-lelket egyaránt megterhelő időkben legalább olyan fontos, hogy a belső „tereidet” is „kipucold”; megtisztítsd a téged stresszelő, elakadásokat okozó negatív érzelmektől, gondolatoktól. Semmi hókuszpókusz, eláruljuk, hogyan érdemes nekikezdeni.

A tavasz az újjászületés, megújulás időszaka; nem véletlen, hogy ilyentájt sokan esünk neki egy alaposabb nagytakarítás keretében az otthonunknak, azzal a feltett szándékkal, hogy új életre keltsük, megtisztítsuk, s hogy felrázzuk „téli álmából”. Ilyenkor pedig általában nem csak ott megyünk végig a tisztítószerek arzenáljával, „ahol a papok táncolnak”, hanem bizony sorra kerül több olyan pókhálós, elfeledett terület, félreesőbb szeglet is; amiket nem nagyon takarítunk heti rendszerességgel.

A hangulatodra pedig már maga a nagytakarítás is pozitív hatással lehet; legfőképpen akkor, amikor végre kész vagy vele és elégedetten dőlsz hátra a fotelban. Ez az érzés azonban átmeneti és semmiképpen sem ér fel egy alapos, mentális nagytakarítással, amire viszont az elmédnek is legalább ugyanolyan mértékben szüksége volna. S hogy mégis ehhez hogyan kezd hozzá? Meg fogsz lepődni, majdnem ugyanúgy, ahogyan a lakás rendbetételéhez.

Képzelj egy szekrényt, amibe a negatív érzelmeidet, stressz-élményeidet egyenként beakasztod, mint egy ruhát. Ha a szekrényt túlpakolod, egy idő után telítődik, az ajtaja se záródik. Ilyenkor következik be a pszichés túlterhelődés, mely a mentális és a fizikai egészségedre is hatással van. Mutatjuk, hogyan szabadulj meg a feleslegessé vált "holmijaidtól"; azaz mindazoktól a benyomásoktól, érzetektől, hangulatoktól; melyek elakadást okoznak, negatív hatással vannak rád.

Így kezdj mentális nagytakarításba 3 egyszerű lépésben