Fülöp és Diana változó hangnemben leveleztek egymással

Borítókép: Fülöp és Diana változó hangnemben leveleztek egymással Forrás: Getty Images
A Buckingham-palota közleménye szerint Edinburgh hercege békésen halt meg Windsor kastélyában 2021. április 9-én reggel.

Mint tudjuk, Fülöp annak a Károly hercegnek volt az édesapja, akinek Dianával kötött házassága folyamatos bulvárbotrányokat kavart az 1980-as, és az 1990-es években.

Az edinburgh-i herceg és a walesi hercegné kapcsolatáról rengeteg spekuláció született az elmúlt évek során: mi most megvizsgáljuk, mi mindent lehet tudni erről a rejtélyes családi kötelékről - jelenleg.

A két outsider

Fülöp és Diana között nagy volt a korkülönbség, ráadásul nagyon különböző háttérrel rendelkeztek: Fülöp görög és dán királyi herceg volt, míg Diana, bár arisztokrata származású, „technikailag” mégiscsak közember. Közös volt azonban bennük, hogy mindketten a királyi családba házasodtak be, s így mind a ketten kívülállók lettek.

Diana halála után derült ki, hogy ő és Fülöp életük során többször is leveleztek egymással. 2003-ban Paul Burrell volt királyi komornyik szivárogtatta ki a leveleket, amelyeket aztán a Mirror magazin jelentetett meg. Diana apósa állítólag 1992 nyarán írt a hercegnének, amikor is bevallotta, hogy helyteleníti fia viszonyát Camilla Parker Bowles-szal. Fülöp állítólagos levele így hangzott: "El sem tudom képzelni, hogy bárki, aki épelméjű, elhagyjon téged Camilla miatt". És így folytatta: "Nem helyeseljük, hogy bármelyikőtöknek szeretője legyen.”

Hallgasd meg a Micsoda nők voltak podcastunk Dianáról szóló részét:

"Károly buta volt, amikor mindent kockára tett Camilláért az ő pozíciójában. Soha nem gondoltuk volna, hogy úgy érzi, el akar hagyni téged érte. Ilyen eszünkbe sem jutott." Edinburgh hercege végül úgy írta alá a levelet: "a legnagyobb szeretettel, Papa".

Úgy tűnt, hogy Diana is vonzódik Károly apjához. A walesi hercegné apósát „Legkedvesebb Papá” -nak nevezte, és amikor Fülöp azt mondta, mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsen neki és Károlynak a házassági problémáik megoldásában, a nő így válaszolt: „Te tényleg törődsz ezzel.”

Időnként a kapcsolat feszültté vált

Mindezekre azon a bírósági tárgyaláson derült fény, amit Dianáék halálának ügyében folytattak le a hatóságok 2007-ben. Diana gyógyítója, Simone Simmons is felszólalt a vizsgálat során, és elmondta, hogy a hercegné 1994-ben vagy 1995-ben is váltott levelet apósával, ezek a sorok azonban a korábbiaknál sokkal kevésbé voltak szeretetteljesek.

- Diana fel is olvasott nekem egyet – állította Simmons. - Nagyon dühös volt.

Pedig még 2003-ban az edinburgh-i herceg tett is egy hivatalos nyilatkozatot, amelyben cáfolta a médiában megjelent híreket, miszerint „sértő” leveleket írogatott volna Dianának. A nyilatkozat szerint a hercegnének küldött eredeti levelek elvesztek, de Fülöp megőrizte a neki küldött leveleinek másolatát, és megvannak Diana eredeti válaszai is. A herceg a levelezést 1992 júniusában kezdte el: állítólag baráti módon szeretett volna megoldani bizonyos családi kérdéseket, amik végül decemberben Wales hercegének és hercegnéjének hivatalos elválásához vezettek.

"Fülöp herceg egyértelművé kívánja tenni, hogy soha nem használta a médiában közölt sértő kifejezéseket, és sosem volt szűkszavú vagy érzéketlen azokban a levelekben, amiket írt." – szerepelt a nyilatkozatban.

A herceg Diana halála után szárnyai alá vette az unokáit

A walesi hercegné 1997-es tragikus halálát követően Fülöp sokat törődött Williammel és Harry-vel. A Vanity Fair korábbi szerkesztője, Tina Brown a herceg Diana halála után tanúsított viselkedéséről is írt a Diana krónikák című 2007-es könyvében.

Eszerint Fülöp, aki tíz évesen vesztette el a saját édesanyját, sokat foglalkozott az unokáival: elvitte őket cserkészkedni, túrázni, hogy kifárassza őket. Amikor folytak a megbeszélések Diana temetése körül, és szóba került, miként kellene bevonni az akkor 15 és 12 éves gyerekeket, Brown szerint Fülöp szót emelt a fiúkért. "Ne mondják meg nekünk, hogy mit csináljunk a fiúkkal! Elvesztették az anyjukat! Úgy beszélnek róluk, mintha árucikkek lennének. El tudják egyáltalán képzelni, hogy min mennek keresztül?

Brown azt is elmondta, hogy Fülöp megvigasztalta unokáját, Williamet, amikor a fiú bevallotta neki, hogy nem akar vonulni édesanyja temetési menetében (amelyet Fülöp egyébként csak „véres felvonulásnak” nevezett).

- Ha én elmegyek, jössz velem te is? – kérdezte állítólag. És végig a fiúk mellett sétált, amikor azok anyjuk koporsóját kísérték utolsó nyughelyére.

A lenti galériára kattintva szívbemarkoló fotókon látható Erzsébet királynő és néhai férje, Fülöp herceg.