Ezt a 10 mondatot mondom sokszor a lányomnak, hogy magabiztosabban élje meg a mindennapjait

Borítókép: Ezt a 10 mondatot mondom sokszor a lányomnak, hogy magabiztosabban élje meg a mindennapjait Forrás: Getty Images
Legyen kisgyerek, vagy épp kiskamasz gyermekünk, az önbizalom semelyik korban nem jön magától. Felnőttként is hány olyan helyzet adódik, amikor azt érezzük, bárcsak bátrabbak lennénk. A felnőttkori bizonytalanságaink, gyerekkorunk tapasztalataiból is táplálkozik. Minél támogatóbb, elfogadóbb, tisztelettel telibb közegben nevelkedünk kicsi gyerekként, annál magabiztosabb és függetlenebb gondolkodásúak leszünk felnőtt korunkra. Lássuk, milyen varázslatos önerősítő mondatokkal építheted gyermeked önbizalmát.

Kisgyermekkor

Emlékszem, játszóházban voltunk és a kisház előtt tumultus alakult ki, mindenki egyszerre akart berongyolni a házikóba. A lányom ott állt előtte és nézte 2 éves forma társait. Egyszercsak rám nézett teljes elkeseredettséggel és visszaszaladva az ölembe fúrta fejét. Kérdeztem, mi a baj, nem mersz bemenni? Azt mondta, hogy csak “veled”. Így aztán kézenfogtam és együtt sétáltunk vissza a házikóhoz és a gyerekekhez. Úgy lépett be a házba, hogy nem egy pillanatra sem engedte el a kezemet. Még az ablakon keresztül is kapaszkodott belém, miközben ő a kockákkal játszott bent. Aztán amikor már biztonságosnak érezte a helyzetet, elengedte a kezem és elküldött, hogy hozzak még több kockát.

Hány anyánál játszódik le vajon ugyanez a jelenet? Fizikai kontaktussal támogatást kér tőled a gyereked, aztán ha biztosnak érzi a helyzetet elenged; majd újra visszaszalad, ha elbizonytalanodik. Az a kötelék, mely anyát- apát és gyermekét összeköt; a bizalom láthatatlan édes fonál. A szülői jelenlét és reakció az egyik legfontosabb válasz a világra, egy gyermek számára. Ha azt mondjuk szóval, mimikával, tettel, hogy ez jó; akkor azt ő is úgy könyveli el az adott helyzettel kapcsolatban.

Később pedig, amikor a kimondott szó már sokkal mélyebbre megy bennük, akkor a biztatás - amivel jelezzük neki, hogy büszke lehet magára azért, amit tett vagy mondott - bizony a valóságos büszkeség élményét fogja generálni benne. Elég ismétléssel, szerető kommunikációval, csodákat lehet elérni.

Forrás: Getty Images

Még a magabiztosnak is jól jön a biztatás, a kiskamasznak meg végképp

Bizony, hogy jól jön még a magabiztos gyereknek is a biztatás! Hisz nekünk is milyen megnyugtató ha anyukánk vagy legjobb barátunk, egy kudarccal zárult esemény ellenére is a pozitív erőfeszítéseinkre irányítja a fókuszt és nem hagy a kudarcban elsüllyedni. Szokták mondani: kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ha nem is a "gond" szót emelem ki ebből a mondásból, abban bizony van igazság, hogy egy kiskamasz esetében már a megoldandó 'HELYZETEK' csőstül jönnek. Kellő magabiztossággal ez az időszak könnyebben megléphető, így építsd az önbizalmát gyermekednek kicsi korától.

íme a 10 mondat, amivel gyermeked önbizalmát építheted:

1. Bízom benned! Veled vagyok!
2. Nagyszerűen tudsz segíteni!
3. Látszik, hogy rengeteg munka van ebben a rajzban/jegyben!
4. Csodás, hogy így élvezed azt, amit csinálsz!
5. Én is van, hogy elrontok dolgokat, veled is megeshet. Mindenkivel megeshet.
6. Büszke lehetsz magadra, hogy nem adtad fel,hogy végig csináltad!
7. Szeretlek nagyon!
8. Kérdezz bátran, meghallgatlak/válaszolni fogok.
9. Nagyszerű érzés az anyukádnak/apukádnak lenni!
10. Ha legbelül azt érzed, hogy meg tudod csinálni, akkor tényleg meg tudod csinálni!

Galériánkban pedig olyan sztárapukákat találsz, akik nagyon szoros kapcsolatot ápolnak gyermekeikkel