Borítókép: „Bármilyen kicsi, vagy nagy is volt, a kisbabád létezett, a kisbabád számít” – átsuhanó gyermekeiknek üzenhetnek a veszteséget átélt szülők Forrás: Babagenetika Egyesület

„Bármilyen kicsi, vagy nagy is volt, a kisbabád létezett, a kisbabád számít” – átsuhanó gyermekeiknek üzenhetnek a veszteséget átélt szülők

Idén is várja a gyermeküket születésük előtt, vagy az azt követő egy évben belül kisbabáikat elveszített szülők alkotásait a Babagenetika Egyesület, mely a beérkezett művekből kiállítást szervez Üzenet az Átsuhanó Babáknak címmel. Mert - ahogyan egy érintett édesanya megfogalmazta - „mindenki számít, akit vártunk, és aki mégsem maradt velünk.”

„Tudnod kell, hogy nem vagy egyedül...Amikor nem tudod, hova tartozol. Igazán a gyermekesekhez sem, hisz azt látják a karjaid üresek, de a gyermektelenekhez sem, hisz szíved csordultig van égi gyermeke(i)ddel. …Egyikünk sem szeretett volna se "erős", se "bátor", se "kitartó" lenni, szimplán csak anya, szülő. Mégis csodálom minden sorstársam erejét, bátorságát vagy épp kitartását, amivel ezen a nehéz úton halad, növekszik, vagy néha csak túléli a napokat.”

Egy ikerbabáit elveszített édesanya mondatai ezek, aki Apró szárnyak néven blogot indított és rajzain keresztül meséli el küzdelmeit. Horváth Ramóna egyik alkotása a fő képi üzenete annak a kiállításnak, melyet már második éve szervez a Babagenetika Egyesület: a csodaszép „tárlat” azoknak a babáknak az emlékére készül, akik vagy meg sem születtek, vagy csupán egy évig éltek.

Ramóna a Babagenetika Egyesület alapítójával, Sevcsik M. Annával beszélgetve úgy fogalmazott, „a környezetünk sokszor nem igazán tudja helyén kezelni a veszteségünket, közhelyeket puffogtatnak, presszionálnak az újbóli gyerekvállalásra.

Ezek a mondatok nekem még egy év eltelte után is rettenetesen fájnak és szíven tudnak ütni.

Majd lesz másik! – ez az, amit a leggyakrabban megkapok. Egyrészt ez egyáltalán nem biztos, hogy így lesz, másfelől, ahogy magában a mondatban is belefogalmazza: ő nem lesz ugyanaz, mint akit elvesztettünk. Ezek a kisbabák akkor is számítanak, akkor is gyerekeink maradnak örökre, még ha nem is nevelhetjük fel őket” – fogalmazza meg a fiatal édesanya.

Ezért is tűzi ezt a nagyon nehéz témát évről évre „zászlajára” a Babagenetika Egyesület, mert azt vallják; bármennyre is fáj, beszélni kell róla, az átsuhanó babákról – pontosan azért, hogy ne maradhasson tabu ez a téma. Idén is arra bátorítják a gyermeküket elvesztő édesanyákat és édesapákat – sőt a testvéreket is -, hogy üzenjenek átsuhanó babájuknak levél, rajz, festmény vagy akár videó formájában.

Az alkotásokat az info@babagenetika.hu email címen várják október 14-ig. Az ezekből az emlékekből készülő, Üzenet az Átsuhanó Babáknak online kiállítás pedig az egyesület honlapján és Facebook oldalán lesz látható október 15-től.

Galériánkban olyan hírességekről olvashatsz, akik nyíltan beszéltek gyermekük születés előtti elvesztéséről.