Az apám még pénzt is ajánlott, csak fogyjak már le

kövérség, társadalmi elvárások, testszégyenítés Forrás: Getty Images
Fél életét a testszégyenítés árnyékában élte le Kirsten Ott Palladino, díjnyertes amerikai író és szerkesztő, aki a Huffington Post internetes oldalán megjelent írásában meséli el, milyen volt kamaszként zsákruhákban járni, az úszódresszére is pólót húzni és azt hallgatni, hogy „elefántlába” van. Mára megtanulta elfogadni saját magát és büszkén hirdeti, nem a (ruha)méret a lényeg.

2015-ben, amikor egy glossy magazin díjazottja lettem, az elismerésnek köszönhetően egy nagyobb cég megkeresett egy reklámkészítési lehetőséggel. El is készültünk rendben a felvételekkel, majd alighogy a kisfilm kikerült a nyilvánosság elé, záporozni kezdtek a reakciók. Arra viszont, hogy milyen természetű kommenteket fogok kapni a nézőktől bevallom, a legvadabb álmaimban sem számítottam.

„Kövér vagy”

„Ez egy bálna”

„Azta, de rusnya”

- záporoztak a „kedvesebbnél kedvesebb” megjegyzések. Rettentően fájt, hogy az emberek tényleg csak ennyit láttak meg belőlem. Nagyon kiborultam, csak sírtam és sírtam. Szerintem bárki más is ezt tette volna a helyemben. Mindezek ellenére nem voltam hajlandó újra a saját testem ellen fordulni. Mert abból azt hiszem, bőven elég volt.

Hosszú éveken át úgy éltem az életem, hogy gyűlöltem a testem: ez határozta meg az egész kamaszkoromat. Kemény és kitartó munkával viszont mára már megtanultam szeretni magam

Pedig a ruhaméretem 44-es, az ikrekkel 30 kilót híztam a terhességem alatt: a hasam olyan volt, mintha két kosárlabdát rejtegetnék benne. Ebből a szülés után rögtön lement úgy 13 kiló, de jelenleg se vagyok sokkal kevesebb, mint amennyivel a kórházból 2011-ben kijöttem. Viszont simán megmászok egy havas hegyoldalt: legyaloglok akár 8 kilométert is így és élvezem; tudok zsákolni a kosárlabdával és isteni, meleg öleléseket adok. Egyes ruhákat mintha egyenesen rám öntötték volna; no meg persze olyanok is vannak, amik borzasztóan állnak. Amúgy ezzel szerintem az S, M-es méretű barátnőim is pontosan ugyanígy vannak.

A környezetem rendszeresen rá akart kényszeríteni arra, hogy fogyjak le. Gimis koromban az apám még azzal is bepróbálkozott, hogy fizet 100 dollárt, ha lefogyok. Akkoriban azt hittem, én vagyok a suli legdagibb, legundorítóbb lénye; emiatt pedig teljesen értéktelennek tartottam magam és rossz döntések sorát hoztam. Nem hozzám való fiúkkal randiztam, mindenféle buggyos és bő ruhák mögé rejtegettem a testem.

A focicsapatot azért hagytam ott, mert nem akartam az „elefánt lábaimat” mutogatni – ahogy azzal az egyik edzéstársam heccelt rendszeresen, nagy „kedvesen”. Úszásórákon még egy pólót is ráhúztam az egyberészes fürdőruhámra; a pompom-lányoknak pedig még csak a közelébe se merészkedtem, mert azt gondoltam, túlságosan ormótlan vagyok hozzájuk

Hosszú évekbe telt, mire fölépítettem magam, s ma már pontosan jól tudom, hogy a vékony egyáltalán nem egyenlő az egészségessel, ahogyan az, ha valaki kövér, sem feltétlen azt jelenti, hogy nem egészséges. S bár lehet, hogy ez a külső szemlélőnek nem jön le, én egészségesen próbálok élni, de ezt kizárólag a saját mércém szerint teszem. Hiszem ugyanis, hogy az ilyesmik úgysem fognak tudni hosszú távon működni, ha csupán azért tesszük, mert mások elvárásainak próbálunk megfelelni. Az én receptem csupán annyi: szeresd és fogadd el magad!

Annak a margójára pedig, hogy nem minden pusztán elhatározás kérdése egy kis zárójeles közbevetés: nemrégiben egy úgynevezett Hashimoto betegséggel diagnosztizáltak. (Ez egy olyan autoimmun betegség, ami a pajzsmirigy gyulladását, működési zavarát okozza – a szerk.) Mint megtudtam, a hozzám hasonló páciensek zöme túlsúllyal, nehéz fogyással küzd. Ha mást nem is, az elmúlt 2 év folyamatos súlygyarapodását ez legalább megmagyarázza. De optimista vagyok, s tudom a megfelelő gyógyszerekkel tovább is fog menni a fogyás.

S ha a társadalom egy jó részének ez kevésbé is megy; én megmutatom, hogy képes vagyok őszintén szeretni a testem az aktuális ruhaméretemtől teljesen függetlenül is

A tanácsom pedig az, hogy legalább te fogadd el saját magad olyannak, amilyen vagy és semmiképp se hagyd, hogy a rosszindulatú megjegyzések váljanak a belső monológoddá. Nem a méreted határozza meg, mennyire vagy értékes-zárja gondolatait Kirsten.

De van ahol mégis? Hollywood biztosan más mércével mér: kattints a Galériába!