Mi a különbség az allergia és az intolerancia között?

Egyre gyakrabban röpködnek a laktózintolerancia, gluténérzékenység, táplálkozási allergia kifejezések a közbeszédben. De mi micsoda?
Mi a különbség az allergia és az intolerancia között? Hogy fordulhat például elő, hogy valaki laktózérzékeny, de nem tejallergiás?
Nos, a válasz egyszerű: az allergia egy immunválasz, az immunrendszert érinti, míg az intoleranciáért bizonyos fajta emésztőenzimek felelősek.
Az ételallergia számtalan ételfajta fogyasztásánál kialakulhat: a mogyoró és más magvak, a tej, a tenger gyümölcsei, a tojás.
Ételérzékenység bizonyos összetevőknél szokott fellépni: a laktóz például megtalálható a legtöbb tejtermékben; glutén pedig nem csak a búzakészítményekben van, de az árpában, rozsban is.

A Spar üzleteiben október végétől külön polcokon, jól láthatóan jelölve kaphatók a glutén- illetve a laktózmentes termékek, valamint a bio és a speciális élelmiszerek. Még több infó...