Borítókép: A kutyámat tekintem a gyerekemnek és úgy is szeretem, mintha az anyja lennék Forrás: Getty Images

A kutyámat tekintem a gyerekemnek és úgy is szeretem, mintha az anyja lennék

Tudományosan bebizonyították, hogy a kiskedvencek iránt érzett szeretet ugyanolyan érzelmi reakciót vált ki egy emberben, mint a szülők gyermekük iránt érzett szeretete. Van olyan, aki nem is szeretne gyermeket. Helyette egy kutyusról vagy macskáról gondoskodik nap mint nap, mégis ugyanazokat az érzelmi reakciókat éli meg ő is, mint amit gyermeke mellett élne meg.

Vannak olyan nők, akik nem szeretnének gyermeket vállalni. Mindenkinek megvan a maga válasza erre a döntésre, amit tiszteletben kell tartani. Vannak olyanok köztük, akik gyermek helyett háziállatról gondoskodnának; úgy érzik egy macskával, kutyával együtt kerek az életük. Gondozzák, ápolják őket, ha elesettek. Játékot, kedvenc falatkákat vesznek nekik, az életüket úgy alakítják, hogy abba az állat aktív résztvevő tudjon lenni.

Egy tanulmány utána járt annak, hogy egy állat iránt érzett szeretet lehet-e ugyanolyan mély, mint amit egy gyermek iránt érez az ember.

A tanulmány fő mutatója a vonzalom, szeretet; mint érzelmi reakciók által leképezett, agyban zajló folyamatok voltak.

A kutatók olyan nőket kerestek, akiknek 2 és 10 év közötti gyermekük van, valamint egy kutyájuk, mely legalább 2 éve él velük egy háztartásban. A kísérletben résztvevőknek gyermekükről és kutyájukról készített fotókat mutattak és az érzelmi hatások következtében lejátszódó agyi folyamatokat figyelték. A teszt végén tisztán kirajzolódott, hogy a nők hasonló érzelmi mélységekről adtak agyi reakciókat, gyermekünk és kutyájuk képét látva. A közösen megélt élményekre gondolva - gyermeknél, kutyánál egyaránt - hasonló intenzitású, érzelmi válaszok születtek.

Hogy miért?

Egy kicsi kutya mindig cuki. Elesett az első időben, így segítünk neki. Puha, bújós, szeretetre, biztonságra vágyik, hát megadjuk azt neki. Éhes, enni adunk neki. Beteg lesz, orvoshoz visszük, gyógyszert veszünk neki, hogy meggyógyuljon, mert óhatatlanul, ebben a gondoskodó folyamatban kialakul egy érzelmi kötődés gazda és állat között. Mi szeretettel fordulunk felé, ő szeretettel válaszol és a követendő társat látja bennünk. A kutyák különösen szoros köteléket képesek kialakítani gondoskodó, szerető gazdájukkal. Nem csoda így, hogy sokan saját gyermekükként szeretik háziállatukat.

Teljes imádattal szereti a gyermektelen szomszédban lakó pár a kutyáját? Igen, könnyen meglehet, és most már azt is tudjuk, hogy ők is ugyanazt a szülő-gyermek kötődést élik meg kiskedvencükkel, mint mások a gyermekükkel.

Íme néhány kutyafajta, ami "nagy kutyaként" is olyan, mintha kölyök lenne: