Pozitív pszichológia, flow élmény, avagy a boldogság nyomában - De mi is a boldogság?

Borítókép: Pozitív pszichológia, flow élmény, avagy a boldogság nyomában - De mi is a boldogság? Forrás: Getty Images
Mi a boldogság? Tartalmas élet? Élvezettel teli élet? Lelki jóllét? Az élettel való elégedettség? Nehéz megragadni az érzés vagy állapot mibenlétét, a pozitív pszichológia mégis a boldogságot tette kutatása tárgyává. Mert bármennyire is illanónak és misztikusnak tűnik, a boldogságnak vannak sajátosságai, melyek tudományos módszerekkel feltérképezhetők. És ha ezeket megismerjük, talán egy kicsit közelebb is kerülhetünk magához az érzéshez...

A pozitív pszichológia azt kutatja, mi teszi tartalmasabbá, élvezetesebbé az emberek életét, célja végső soron az életminőség javítása. A pszichológiának ez a viszonylag új, 1998-ban létrehozott ága azért választotta a „pozitív” szót önmaga meghatározására, mert hangsúlyozni kívánta, hogy nem betegségek, rendellenességek, hiányok oldaláról közelít az emberhez, hanem a pozitív érzelmek felől, arra fókuszálva, ami boldoggá tesz, vagy legalábbis javítja a lelki közérzetet. A szerteágazó kutatás az élet szinte minden területére kiterjed – nézzünk meg néhányat a pozitív pszichológia érdekes elgondolásai, eredményei közül!

A „flow-élmény” kifejezés a hétköznapi beszélgetésekben is gyakran előkerül, és a legtöbben már sokszor át is élték ezt a különleges, örömteli állapotot. A kifejezés és a koncepció maga a 2021-ben elhunyt világhírű, magyar származású pszichológustól, Csíkszentmihályi Mihálytól származik, aki a pozitív pszichológia irányzatának egyik megalapítója volt.

A flow, vagy magyarul áramlat-élmény lényegében azt az önfeledt állapotot jelöli, amikor valaki belefeledkezik a munkába vagy a játékba, csak arra figyel. A külvilág zavaró tényezői eltűnnek, a gondok mintha nem is léteznének, az idő pedig észrevétlenül repül.

Az embert örömmel tölti el, amit éppen csinál, és a világért abba nem hagyná. Úgy érzi, igazán elemében van, nagyon hatékonyan tud dolgozni, vagy éppen játszani. Ennek a rendkívül összpontosított állapotnak a jellemzője, hogy az ember el is feledkezik önmagáról, mi- közben azt érzi, érzelmei és képességei teljes összhangban vannak, mintha csak lebegne abban a tevékenységben, amit éppen végez. Csíkszentmihályi szerint ahhoz, hogy ez a boldog állapot létrejöhessen, több feltételnek is teljesülnie kell.

Nagyon fontos például, hogy az ember egy jól meghatározott célt tűzzön maga elé, olyat, amelynek elérése pont megfelel a képességeinek. Ha a feladat túl könnyű, akkor könnyen unalomba fullad a tevékenység, ha viszont túlságosan nehéz, akkor stresszt okoz és kudarcélményhez vezethet. Lényeges, hogy a tevékenység azonnali visszajelzést nyújtson és a vele való foglalkozás önmagában

jutalomértékű legyen. A 2010-es években megkezdődött a flow biológiai szempontú kutatása is. Több száz svéd ikerpár vizsgálata alapján megállapították, hogy a flowélmény átélésére való hajlam mérsékelten örökletes, majd magyar kutatók felfedezték, hogy a hajlam egy dopaminreceptort kódoló génhez kötődik. A dopaminról pedig tudjuk, hogy fontos szerepet játszik többek között az agy jutalmazórendszerének működésében. Más kutatók EEG- és MRI-vizsgálatokkal megállapították, hogy a flow-élmény alatt az agy homloklebenyének egy bizonyos részén csökken az aktivitás, és minden bizonnyal ennek tudható be, hogy a feladat végzése szempontjából lényegtelen, zavaró külső ingerek egyszerűen kiiktatódnak. A flow a lelki jóllét megélésének egy formája, mely élvezetté teszi a munkát és fokozza a teljesítményt, így ha a munkahelyünkön sikerül belekerülnünk az áramlatba, az a főnökünket is boldoggá teheti...

Biztosra akarsz menni, de nem tudod, hol kapható az Éva magazin? Nézd meg először rendszeresen frissülő listánkat és csak utána indulj el beszerezni kedvenc magazinodat!

Ezúton digitálisan (is) szeretnéd beszerezni az Éva magazint? Akkor irány a Shopaholic.hu , ahol a korábbi számainkat is megvásárolhatod!

A jövőben nem szeretnél bajlódni a friss számok beszerzésével? Akkor FIZESS ELŐ az Éva magazinra!