Borítókép: 7 dolog, ami észrevétlenül elszívja az időmet Forrás: Getty Images

7 dolog, ami észrevétlenül elszívja az időmet

Semmivel sem küzdök olyan szilajul, mint az idővel, és mibe, hogy ezzel nem vagyok egyedül.

Munka, szabadidő, család, barátok, hobbik, még munka, még család és a végén egy kis házimunka – mintha 200-zal száguldanánk az autópályán, márpedig ilyen sebességgel elég nehéz bevenni egy éles kanyart, nem igaz? Szerencsére létezik egy-két technika, amelynek segítségével produktívabbá válhatunk, mint valaha, miközben jobban kiélvezzük azt az 1440 röpke percet, ami egy napon belül a rendelkezésünkre áll. Hogy ez sikerüljön, hogy jobban tudjunk koncentrálni a szeretteinkre, hogy több időnk legyen magunkra, ahhoz lokalizálni kell néhány visszatérő problémát, olyan faktorokat, amelyeket nagyon nehéz kontrollálni, és amelyek állandóan rabolják az időnket. Én megtettem, és máris sorolom, melyek ezek:

1. közösségi oldalak

Észre se veszed, és már a Facebookon lógsz, ugye? És 5 perc múlva újra? Esetleg az Instagramon? A magam részéről arra jöttem rá, hogy nem maradok le semmiről (komolyan! nem hazudok!), ha naponta csak 1-2-szer nézek rá ezekre az alkalmazásokra. Ezért drasztikus (vagy legalábbis az elején annak tűnő) intézkedéseket vezettem be, hogy csökkentsem a közösségi oldalakon töltött időt: töröltem a Messengert a telefonomról, úgy állítottam be, hogy ne kapjak a fejlécben megjelenő értesítést a frissülésekről (a rezgő értesítéseket örökre száműztem), és kiloggolok a Facebookról, amikor dolgozom. Ja, és kikövettem egy csomó embert a Facebookon és az Instagramon, hogy csak azoknak a tevékenységét figyeljem, akik tényleg érdekelnek.

Forrás: Getty Images

2. Tévésorozatok

Sajnos az a helyzet, hogy túl régóta túl sokat néztem ilyeneket. Persze nagyon nehéz közülük választani és egyik jobb, mint a másik… De tudjátok, mit? Nemrégiben arra jöttem rá, hogy csak egy vagy kettő van közülük, amit igazán élvezek. Ezért a tévésorozat-nézés idejét vacsora utánra korlátoztam, és időnként inkább egy hosszú sétát teszek helyette. Amikor tényleg nézek valamit, akkor meg a valódi kedvenceimet választom az időt rabló limonádék helyett.

3. Bekapcsolt levelezés

Egész álló nap nyitva van az email-inboxod? Nagyon kontraproduktív megoldás. Egyes kutatások szerint átlagosan 25 percig tart, mire visszatér az ember az eredeti tevékenységéhez, miután félbeszakították! Ezt a saját bőrömön tapasztaltam hosszú éveken át nap mint nap. Mennyi időm elment ezzel fölöslegesen!

A megoldás? Számomra az bizonyult működőképesnek, hogy egy napon át lemértem, mivel mennyi időt töltök (felírtam egymás után, hogy 5 perc emailezés, 8 perc Facebook, 43 perc munka, 2 perc pisiszünet és így tovább), aztán annyi időt tettem félre emailezésre, amennyit reálisnak gondoltam. Ma már rendszerint valami fontos feladattal bíbelődöm egy órát, aztán nézek emailt körülbelül 10 percben (amire azonnal tudok válaszolni, arra válaszolok is), aztán becsukom a postafiókomat és csak ebéd után nyitom ki újra. Napi kétszeri emailezés elegendőnek bizonyul és nem is veszi el az időm felét.

4. Reggeli készülődés

Nem tudom, ki hogy van vele, de a magam részéről ki nem állhatom, amikor 10 percnél több idő megy el a tükör előtt. Sőt, általában 3-4 perc is elég arra, hogy belőjem a hajam és feldobjak egy laza sminket. Persze ez mindenkinél más, de a fürdőszobában mindig időzítőt állítok be – mielőtt a zuhany alá lépnék és aztán sminkeléshez újra!

5. Stressz olyan dolgok miatt, amelyek fölött nincs hatalmam

Ezek a legalattomosabb időrablók; sokszor csak jó idő múlva kapom azon magam, hogy már hosszú percek óta valami hülyeségen rögeszmélek. Időnként leírom a legfontosabb stresszforrásaimat, akár csak címszavakban; a gyerek matektanára? A múlt heti randipartner? Az elvégzendő munkamennyiség? Amióta tudatosítom ezeket, rájöttem, hogy sokszor csak kimondani kell őket, és máris beljebb vagyok. Reggelenként 5 perc meditáció is hasznos lehet – én ezt inkább heti háromszori futással váltom ki. Ó, és itt egy lista olyan dolgokról, amikről nem tehetsz, ezért stresszelned is fölösleges miattuk!

Forrás: Getty Images

6. Multitasking

A multitasking, tehát amikor több dolgot csinálsz egyszerre, valójában nem “egyszerre” történik, hanem felváltva. Magam is azt vettem észre, hogy ilyenkor nem egyszerre csinálok két dolgot, hanem hol ezt, hol azt. Így persze sokkal nehezebben koncentrálok, ha másodpercenként át kell váltania az agyamnak! Ráadásul a multitasking nemcsak hatékonytalan, hanem kimerítő is. Persze kivételt képez a két teljesen más agyi aktivitást igénylő tevékenység, például a hangoskönyv hallgatása vezetés közben.

7. Kacatok

Ezeket ma már el se tudom képzelni az életemben. Vagy legalábbis nem pár napnál tovább. Az én íróasztalomon, a fiókomban, az otthonom padlóján heverő fölösleges holmik akkor is elszívják az energiámat, ha nem veszem észre; akár azért, mert nem találom meg, amit keresek, akár azért, mert nincs helyem és terem az érdemi tevékenységre. A megoldás: kezdd kicsiben, szánj napi 2 percet a szortírozásra és aztán hagyd abba. Meglátod, milyen jól fog esni, hogy megszabadultál a fölöslegtől!