Hogyan főzi élete első lekvárját egy anti-konyhatündér? Videó!

Borítókép: Hogyan főzi élete első lekvárját egy anti-konyhatündér? Videó!
A feladat az volt, hogy 5 kiló sárgabarackból főzzek lekvárt. Úgy, hogy életemben sose csináltam még lekvárt. Igen mondtam, és még fel is vettem kamerára a bénázásomat. Hogy sikerült-e, a videóból kiderül!

Pár hete kerestek meg az IttASzezon.com-tól, hogy szívesen küldenének nekem pár láda hazai kistermelői sárgabarackot, amiből főzhetnék lekvárt és esetleg be is mutathatnám nektek. IGEN-t mondtam (nyilván) azonnal, de azért rögtön hozzátettem, hogy még életemben nem csináltam ilyet, halvány lila dunsztom sem volt akkor, hogyan kell ezt csinálni, csak arra emlékeztem a gyerekkoromból, hogy ez egy nagyon-nagyon-nagyon hosszú folyamat. Azért belementem, gondoltam, lesz, ami lesz, Hosszú Katinka is azt mondja mindig, hogy vagy nyerünk vagy tanulunk belőle. Ennek fényében elfogadtam a kihívást, de egy láda barackot mertem csak bevállalni.

Mire a főzésre került a sor, már csak úgy olyan 4-4,5 kiló maradhatott, mert tényleg gyönyörű és irtó finom barackot kaptunk. És hogy még izgalmasabbá tegyem a folyamatot, kitaláltam, hogy videóra is felveszem, hogyan is készítem el (vagy nem :D ) életem első sárgabarack lekvárját.

Nagyon utána olvastam az interneten, de leginkább nagyon átbeszéltem a dolgot a nagymamámmal, és az alábbi hozzávalókkal nekiláttam a lekvárfőzésnek:

  • 4 kiló barack
  • 2 kiló kristálycukor (ebből végül 1 kiló nekem elég volt, de ezt ízlése válogatja, ki mennyire szereti, illetve, hogy ki mivel szeretheti, mert más édesítővel is elkészíthető ám!)
  • botmixer
  • 2 db 1-1 literes kimosott, kiszárított befőttesüveg
  • és egy nagy lábos, amiben meg tudtam főzni az egész barackot.

Na és hogyan készül a lekvár? Ez sem olyan bonyolult, mint amilyen bonyolultnak 2 hete még gondoltam. Bár tény és arra készülj fel, hogy még ilyen kis mennyiségű barack elkészítéséhez is szükség van 2-3 órára. Úgyhogy velem ellentétben ne délután 4-kor állj neki. :D

És akkor az elkészítés lépésről lépésre:

  1. Alaposan kimostam a befőttes üvegeket, majd száradni hagytam őket
  2. Forró vízbe raktam a barackokat, mert így könnyebben levált róluk a héja.
  3. Megpucoltam a barackokat.
  4. És ki is magoztam őket.
  5. Ezután az edénybe raktam őket és kézzel összenyomkodtam. (Fel is lehet vágni/kockázni, de ez sokkal viccesebb volt :) )
  6. Ezután elkezdtem főzni a barackot.
  7. Amikor elkezdett melegedni a barack, én bele is raktam a cukrot - először csak fél kilót.
  8. Közben fontos: végig kevergetni kell a barackot, hogy le ne égjen.
  9. Ha felforr, akkor takaréklángra kell kapcsolni és lassan főzni. (Készülj fel rá, hogy lesz majd egy habos rétege, semmi baj, nem kell levenni, el fogja az is főzni.)
  10. Innentől pedig egyszerű a dolog: főztem és kavargattam és ha úgy éreztem, még édesítettem - én még fél kiló cukrot beleraktam.
  11. Addig kell főzni, amíg a fakanálról sűrű lekvár folyik le, szép, lassan.
  12. Ha úgy 1,5-2 óra elteltével úgy érzed, hogy megfelelő, lekváros állagú főzetnél jársz, kapcsold le a lángot.
  13. A befőttes üvegekbe öntsd bele a lekvárt. Ütögesd meg őket, hogy minden levegőbuborék eltűnjön, majd szorosan zárd le és fordítsd a feje tetejére.
  14. 10 perc után visszafordíthatod, és dunsztba rakhatod, vagyis: takard le pléddel, törülközőveé, így akár 1-2 évig is eláll a kamrában.
  15. Nagyjából 28 óra múlva kiveheted a dunsztból és ha akarod, már eheted is.

És hogy ment ez nálam élőben? Nézd meg a videót és megmutatom, hogy csináltam!

Röhögni ér, de beszólni nem, tényleg most csináltam először! :)