Melyik a két legolcsóbb házi készítésű növényi ital?

Borítókép: Melyik a két legolcsóbb házi készítésű növényi ital? Forrás: Unsplash/Nikolai Chernichenko
Jó ideje nem iszom már tehéntejet, csak ha nincs más opció. Viszont a növényi italok köztudottan sokkal(-sokkal) drágábbak a tehéntejnél. Kivéve akkor, ha itthon készítem el és a két alábbi alapanyag egyikéből.

Miután kiderült, hogy lekvárt is tudok főzni, már tényleg semmi sem lehetetlen a számomra. Így az sem, hogy növényi italt ne a boltban vegyek, hanem itthon, én magam készítsem el. Garantáltan egészségesebb, hiszen semmi E betűs nincs benne, a rengeteg cukorról nem is beszélve, és nem mellesleg sokkal-sokkal olcsóbb, mint a bolti verziója. Igaz, több idő elkészíteni, hiszen 2-3 naponta van vele egy nagyjából 10 perces procedúra, de ennyi még nekem is belefér munka és két gyerek mellett. Ráadásul meg is éri, hiszen tényleg sok kávét iszom, még annál is több növényi itallal felöntve így havi szinten úgy 10-15.000 Ft-ot biztos spórolok ezzel.

Persze, nagyon szeretem a mandula- és/vagy a kesudióitalt is, ám azért az költségesebb. Mostanában a zabitalra és a rizsitalra kattantam rá, aminek litere gyakorlatilag olyan száz forintból kijön, ami a bolti 8-900 forintos árhoz képest sokkal jobb.

De hogyan készítem és mik kellenek hozzá? Részletesen leírom!

Íme a házi készítésű növényi italok közül a 2 legolcsóbb!

Ha otthon, magunk szeretnénk növényi italt készíteni, akkor két eszközre lesz szükségünk:

  • egy turmixgépbe (én jó pár éve ilyet vettem, 10.000 Ft alatt volt és még mindig hibátlanul működik), és
  • egy szűrőzsákba, ami olyan 1300-1700 Ft körül forog (nekem valami ehhez hasonló van).

ZABITAL - kb. 35 Ft/ liter

Számtalan elkészítési módja van, én most azt írom le, ami nekem bevált - egyrészt ennek az íze jön be a legjobban, másrészt ez van kész a legrövidebb időn belül:

1 liter italhoz fél órára beáztatok vízbe 70 gramm zabpelyhet (ennek fél kilóját 230 forint körül veszem). Van, aki több zabpehellyel szereti, nekem ennyi elég hozzá. Ha letelt a fél óra, a felesleges vizet leszűröm, majd a zabpelyhet összeturmixolom 1 liter vízzel. Én pici mézet és vanília aromát is teszek bele, de aki szeretné diétásabban, az elhagyhatja - ízlés kérdése. Ebben az esetben lehet, hogy felugrik a házi zabtej ára 50-60 Ft/literre is. De szerintem még az is naggggyon jó! Alapos átturmixolás után jöhet a szűrőzsák, amin át kell engedni a levet és már kész is van.

Aki szereti sűrűbben, az használhat több zabpelyhet, vagy turmixoláskor kevesebb vizet, nekem ez az arány jött be. 3 naponta nagyjából 10 percet vesz el az életemből.

Van egyébként, aki forró vízbe áztatja be a zabpelyhet, sőt olyan is van, aki kicsit megpirítja áztatás előtt, de nekem így is nagyon bejön, szeretem az ízét, szeretem a végeredményt.

RIZSITAL - kb. 50 Ft/liter

Ez talán kicsit macerásabb, picikét drágább is, mint a zabos verzió, és természetesen ennek is több elkészítési módja van. Van például, aki főtt rizsből készíti (vizet ad hozzá, összeturmixolja, leszűri és kész a rizs ital). Nekem ez bevallom őszintén, annyira nem jön be. A nyers rizsből készült verzió viszont annál inkább.

Ezt nem elég fél órára beáztatni, szóval ha váratlanul elfogy, akkor fél óra múlva nem lesz új adag. 1 liter italhoz én rizsből is úgy 70 grammot adok abból a rizsből, aminek a kilóját átlagosan 700 forintért veszem. (Egyébként itt is érdemes kísérletezni, van ugyanis, aki többet, van aki kevesebb rizst tesz bele.) A rizst viszont egy éjszakára ajánlott beáztatni.

Másnap, ha jól megszívta magát a rizs, szintén érdemes leönteni a felesleget, majd 1 liter (tisztított) vízzel felönteni, alaposan összeturmixolni, leszűrni - ennyi az egész.

Ha nem jön be a natúr íz, áztatáskor rakhatsz bele vanília rudat, vagy turmixoláskor szintén mézet, vanília aromát, vagy más édesítőt, amit szoktál használni.

Érdemes kísérletezni, mert tényleg sokkal spórolósabbak ezek a megoldások, arról nem is beszélve, hogy mennyivel egészségesebbek, hiszen azon a pár alapanyagon kívül, amit beleraksz (ami natúr zab és rizs ital esetén ugye konkrétan zab és víz, illetve rizs és víz) semmi más nem kerül bele. És erre te magad vagy a biztosíték. :)

Ti milyen növényi italt és hogyan készítetek otthon?

Kíváncsi vagy, Mojzes Nóri kolléganőnk hogy készíti a zabitalt? Nézd meg galériánkban és próbáld ki akár ezt is, aztán írd meg nekünk melyik elkészítési mód jött be jobban!