Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

dugulás,lefolyó,pumpa Forrás: Getty Images
Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Megtudtam (persze utólag könnyű okosnak lenni, de magamtól is rájöhettem volna, ha egy kicsit megállok gondolkodni az állandó rohanásban), hogy a dugulásnak többféle oka lehet – mármint többféle szennyeződés okozhatja. És a különbözőfajta koszokra más-más gyógymód dukál. Most végigveszem a lehetséges koszfaktorokat, amelyek eldugíthatják a lefolyót és elmondom, melyikre milyen természetes alapanyag vált be nálam, de annyira, hogy a vendégeim soha nem szereztek tudomást az aznap délelőtti dilemmámról.

Konyhai mosogató

Zsír, olaj vagy más zsiradékfajta: ezek a legjellemzőbb felelősei a konyhai dugulásnak, például a serpenyőből mosogatás közben a lefolyóba távozó olaj. Ahogy ugyanis a lefolyócsatornán távozik, a zsír kihűl, megmerevedik és „bevonja” a csövek belsejét, egészen addig, amíg arra nem leszel figyelmes, hogy csigalassan folyik le a víz vagy egyáltalán nem.

Ételmaradékok: ezek könnyen beragadhatnak ott, ahol a lefolyócső vesz egy éles kanyart a mosogató alatt.

Fürdőszobai mosdó, fürdőkád, zuhanylefolyó

Haj: hát persze. A hajszálak könnyen „eltűnnek a süllyesztőben”, felgyűlnek a lefolyócsőben és onnan aztán nem mindig könnyű eltávolítani őket.

Szappanüledék: A zsíros szappanok maradékai a konyhai zsírhoz hasonlóan bevonják a csövek belsejét. Időnként még károsítják is a berendezést.

És most jön a megoldás – ha már diagnosztizáltad a problémát, akkor vess be annak megfelelő (vegyszermentes) lefolyótisztító eszközt!

(A galéria alatt, ha még kicsit tovább görgetsz, megelőző tippeket is találsz.)

Természetesen a legfontosabb ezen a téren is a megelőzés – így vedd elejét a dugulásnak természetes módon:

1. Ne önts zsírt vagy olajat a lefolyóba. Akár szalonnazsír, akár kókuszolaj áll a serpenyődben, várd meg, amíg kihűl és megdermed, majd a kommunális szemétbe dobd. Mondanunk sem kell, hogy a fáradt olajat el is viheted az erre létesült gyűjtőhelyekre.

2. Ne csapvízzel öblítsd le a zsírt – a fenti okokból.

3. Azt se hagyd, hogy az ételmaradékok és zöldséghéjak a lefolyón keresztül távozzanak. Amúgy korábban adtunk néhány tippet, hogyan lehet minél hatékonyabban csökkenteni a maradékok képződését. A zöldséghéjakból pedig csipszet (!) vagy leveskockát is készíthetsz házilag, esetleg komposztálhatod őket.

4. Szerelj be hajszűrőt a fürdőszobába. Mindig takarítsd el a lehullott hajszálakat a mosdókagylóból és a fürdőkádból.

5. Havonta egyszer öblítsd át a lefolyóidat sóval és forró vízzel, hogy megelőzd a zsír lerakódását és lehetővé tedd, hogy akadálytalanul távozzon a víz a szennyvízcsatornába.