Lebeszéltem a férjemet az oltásról – és máig bánom

Borítókép: Lebeszéltem a férjemet az oltásról – és máig bánom Forrás: Getty Images
Tavalyi kálváriánk úgy kezdődött, hogy Árpi, a férjem felhívott a munkahelyéről. Valami nem stimmel, mondta gondterhelten.

Általában élénk és energikus emberről van szó, de ezúttal nagyon csendesen, szinte suttogva beszélt. Amikor megkérdeztem, mi a baj, bevallotta, hogy extrém fáradtságot érez, és hasogat a feje. Hazajönne pihenni, de itthon felejtette a kulcsát. Otthon vagyok? Be tudom engedni?

Persze, válaszoltam kicsit ijedten. Home office-ban vagyok, elrobogok érted autóval. Hálásan köszönte meg. Amikor beszállt, úgy tűnt, tűrhetően van, bár tényleg csendesebb volt, mint ahogy megszoktam. Megnyugodtam, talán nincs is olyan nagy baj, csak kimerült a munkahelyi hajszában. Otthon belekóstolt a paradicsomos spagettiba, aztán a tűzhelyen hagyta, ledőlök kicsit, jelentette ki, és eltűnt a hálóban.

Néhány óra múlva hallottam, hogy csúnyán köhög. Bementem hozzá, végigsimítottam a homlokán: meleg volt. Felébredt, de alig bírt beszélni, annyira fájt a torka. Adtam neki szopogatós cukorkát, tettem priznicet a homlokára és a csuklójára, a láza viszont egyre csak ment felfelé. Enni nem kért. Köhögött, nehezen vette a levegőt. Nagyon ijesztően és természetellenesen hangzott, sose hallottam ilyen hangot korábban, pedig tizenöt éves házasságunk alatt néhányszor volt már beteg.Felhívtam a háziorvost, és elsoroltam a tüneteket. Olyat válaszolt, amit nem akartam hallani. Ha rosszabbodik a férjem állapota, hívjunk mentőt. Ha nem, akkor tesztelni kell. A tünetek koronavírusra utalnak.

Úgy döntöttem, egyelőre hárítom a hallottakat. Én magam beszéltem le Árpit az oltásról, ő ugyanis bizonytalan volt. Nem vagyok vírustagadó, sem oltásellenes, de úgy gondoltam, a covid-vakcina még túl kipróbálatlan. A férjemnek magas a vérnyomása, és azt hallottam, az ilyesmire veszélyes lehet az oltás. Meg féltem a hosszú távú mellékhatásoktól is. És én se kértem belőle.

Egyelőre túl félelmetes volt az a lehetőség, hogy talán tévedtem.

Árpi estére fulladni kezdett. Olyan volt a szeme, olyan rémült és földöntúli, hogy habozás és kétkedés nélkül tárcsáztam a mentőket.

Amikor az autó elhajtott, rám zuhant az ólmos fáradtság. Nem sokkal utána éreztem, hogy megborzongok. Megmértem a lázamat: 38.2 volt. Kapart a torkom, és fájni kezdett a fejem. Elkaptam én is ezt a nyavalyát.

Három napon át aludtam, ha mégis fent voltam néhány órát, a kórház számát tárcsázgattam. Alig emlékszem erre az időszakra, ködben játszódik minden pillanata. De nagy szerencsénk volt. A negyedik napra nagyjából helyrejöttem, legalábbis elmúlt a lázam és az örökös alhatnékom, embernek éreztem magam újra. Árpit két héttel később hazaengedték. Nem került lélegeztetőgépre, a szervezete megbirkózott a rá zuhanó teherrel. Ettől függetlenül borzasztóan szenvedett a posztkovid tüneteitől. Heteken át, nap mint nap az ágyban feküdt, teljesen elerőtlenedve. Fel kellett ébresztenem, hogy vizet igyon, vagy hogy egyen valamit. Nem tudott olvasni, még a tévé is fárasztotta. Ha vécére kellett mennie, négykézláb vonszolta el magát a fürdőszobáig, mert éjjeli edényről hallani sem akart.

De legalább nem halt bele.

Öt hét múlva arra értem haza, hogy tornázik az ágy mellett. Lassú, ügyetlen mozdulatokkal, de mégiscsak tornagyakorlatokat végzett.

Pár perc múlva kimerülten feküdt vissza, de ez volt az a pillanat, amikor elkezdett visszatérni a normális életbe.

Az oltatlan férjemnek összesen tíz héten át kellett megküzdenie a koronavírussal. Nekem három napig. Rettenetesen bánt, amiért lebeszéltem az oltásról, pedig ő folyton nyugtatgat, hogy már teljesen jól érzi magát. Egyeseknek fél-egy évig is eltartanak az utózöngék, ehhez képest iszonyú mázlista vagyok, ne aggódj, mondogatja. De tudom, hogy csak a bűntudatomat igyekszik csökkenteni. Még most is hamar elfárad, és nehezen veszi a levegőt, ha fel kell mennie a lépcsőn.

Én tökéletesen belefáradtam abba, hogy oltástagadókat és oltásszkeptikusokat hallgassak, olvassak. Nemsokára mind a ketten felvesszük az első oltást, majd a másodikat és a harmadikat is. Lehet, hogy nem tökéletes megoldás, de annál biztosan jobb, mint amit átéltünk.

Milyen faktorokkal növelheted a fertőzés esélyét? Galériánkból megtudhatod!