Tudományos tény: ha lánytestvéred van, jobb ember leszel

lánytestvér,nővér,húg
Forrás: Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Tudományosan bizonyított tény, hogy a lánytestvér segít nekünk az életben a problémamegoldásban, empatikusabbá, illetve gondoskodóbbá tesz.

Három lány közül én vagyok a középső, szóval mindent tudok arról, hogyan menjünk egymás agyára az egyik percben, illetve legyünk a legjobb barátnők a másikban. A napjaink végére mindig szerető, ámbár teljesen diszfunkcionális család voltunk, és rengeteget tanultam a világról és magamról csak amiatt, hogy velük nőhettem fel.

Ez egyáltalán nem meglepő: kutatások kimutatták, hogy sok bizonyítható hatása van annak, ha van lánytestvérünk. (Bár elég nehéz ezt elhinni, amikor már tizedszer „veszi kölcsön” a kedvenc pulcsinkat…)

Segítenek fejleszteni a szociális tulajdonságainkat, mint például a kommunikáció, a kompromisszumkészség és az érveléstechnika – mondja Alex Jensen egyetemi professzor, a testvérkapcsolatok szakértője.

Olvasd el ezt is!

Miért fantasztikus, ha van lánytestvérünk - a tudomány szerint:

1. Egy lánytestvér mentálisan egészségesebbé tesz

Félsz valamitől? Hívd a húgodat, nővéredet! Egy 2010-es tanulmány szerint azoknak, akiknek van lánytestvérük, mentálisan egészségesebbek és jobb az önbecsülésük. Egy lánytestvér megvéd a magányosság érzésétől, a szeretetlenségtől, a rossz lelkiismerettől, a beképzeltségtől és a félelemtől.

Amit tudunk, az az, hogy a lánytestvérek nagy szerepet játszanak abban, hogy mentálisan egészségesek legyünk - mondja Jensen professzor. - Később, amikor a szülők már elmentek, a lányok nagyon sokat tesznek a család egyben tartásáért.

2. … együttérzőbbé tesz

Ugyanez a kutatás azt is kimutatta, ha van lánytestvéred, kedvesebb, adakozóbb természetű leszel. Ez azért van, mert a lányok inkább a pozitív viselkedésformákra fogékonyak, mint például az együttérzés, önzetlenség, illetve, hogy szeretnek, törődhetnek valakivel. Ezeknek a hatásoknak az ereje még a szeretetteljes szülői kapcsolattal sem pótolható.

Ha néha veszekedés van a lánytesók között, akkor is a pozitív győz - mondja Laura Padilla Walker professzor egy ABC News interjúban. - Ha a testvérek veszekszenek, szabályozniuk kell az érzelmeiket. Ez egy nagyon fontos tulajdonság, ami az élethez szükséges.

nővérek,festmény
forrás: Wikimedia Commons
Berthe Morisot: A nővérek (1869)

3. A lánytestvér segít, hogy a kapcsolatteremtő képességünk javuljon

Megtanít arra, hogyan oldjunk meg konfliktusokat, hogyan lehetünk empatikusabbak, és hogyan törődjünk másokkal. Jeffrey Kluger, a “The Sibling Effect” (Testvérhatás) című könyv szerzője, azt mondja, az, hogy hogyan kezeljük később a vitahelyzeteket, zavaros szituációkat könnyebb azáltal, hogy ilyeneken valószínűleg már átestünk a nővérünkkel gyerekkorunkban, és megtanultuk, hogyan kezeljük a verbális támadást vagy akár a fizikai megfélemlítést. Másfelől Kluger azt is mondja, ha húgunk van, aki bizonytalan vagy útmutatásra szorul, akkor mások felé is könnyebben mutatunk gondoskodást, empátiát.

4. A lánytestvérrel rendelkező fiúk jobban kommunikálnak

Szintén egy kutatásból derült ki, hogy azok a fiúk, akik lánytestvérekkel együtt nőttek fel, sokkal jobban kommunikálnak a nőkkel, mint az egykék vagy akik csak fiúk voltak testvérek. Ez természetesen fordítva is igaz.

Néhány kutatás azt mondja, ha ellenkező nemű testvéred van, az határozottan előny a serdülőkor táján - mondja Jensen. - Sok testvérpár kerül közel egymáshoz ebben a korban, mert így több információt szerezhetnek az őket ilyenkor nagyon érdeklő ellenkező nemről...

5. A lánytestvér megtanít arra, hogyan legyél független és ambiciózus

Egy 2009-es angol felmérés kimutatta, hogy azok, akik legalább egy lánytestvérrel együtt nőttek fel, sokkal függetlenebbek és határozottabbak lettek, mint azok, akik csak fiúkkal együtt nevelkedtek.

Tony Cassidy, a kutatás társszerzője, azt mondja, van egy belső vágy, versenyszellem, ami miatt arra törekszünk minden adandó alkalommal, hogy elérjük a célunkat, jobbak legyünk a másiknál. Minél több lány van a családban, annál nagyobb a motivációjuk, hogy függetlenek, önállóak, talpraesettek legyenek.

6. A nővérek segíthetnek a belső béke megtalálásában

Ezt a fenti a 2009-es felmérés, amelyben 571-en vettek részt (a 17-25 éves korosztályból) állapította meg. A legalább egy testvérrel rendelkezők jobban boldogultak életük problémáival, és kevesebb stressz érte őket, boldogabbak és optimistábbak voltak, mint a társaik.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 híresség és azok kevésbé ismert szakmabeli testvérei

huffpost.com

Tovább olvasok
Kép
Angliában élsz? Akkor ne szeretkezz azzal, akivel nem élsz egy háztartásban

Új szabályozás lépett életbe Angliában, amely tiltja a kettő vagy annál több ember gyülekezését zárt térben a járványügyi korlátozások alatt. A köznyelv máris „szextilalomnak” nevezte el a jogszabályt.

Kép
Trianon-sokk az irodalomban, avagy mit olvashatott (volna) székely nagymamám?

Nagymamám a második világháború alatt szökött át Csikszeredáról Magyarországra. Egész életében a székely sors két lábon járó hordozója volt: a románokról távolságtartóan, a fenséges havasokról könnyes szemmel beszélt, kifejezőkészsége megszégyenítette a legjobb tollú íróét is, ha szülőhazája gyönyörűségeit ecsetelte.

Kép
Hány kilós a bőröd és még 7 érdekesség a testedről

Miért van állad? Mire jó a libabőr? Melyik kezeden nő gyorsabban a köröm? 8 meglepő dolog a testedről

Kép
SUP-ozni készülsz? Mutatjuk, hogyan öltözz fel!

Öltözz fel és evezz! Nincs több kifogás. Az instyle.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp június 3.: a Bikák fontos döntés előtt állnak, a Rákoknak útirányt kell változtatniuk

Ma is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz ismét izgalmas üzeneteket tartalmaznak az egyes csillagjegyek!

Kép
Idézetek, amik jól jönnek bizonytalan időkben

Csak egyvalami biztos: hogy a tehénlepény a lapjára esik, állítja a népi mondás. Most pedig triplán olyan időket élünk, amikor ezen kívül elég sok minden bizonytalan. Szerencsére akadnak idézetek, amik másodpercek alatt helyrerántják az embert.

Kép
Egészséges megoldás oroszlánszag ellen a házi készítésű vegán dezodor

A dezodor fontos része a napi rutinunknak. De gondolkodtál már azon, hogy a bolti helyett természetes házi dezodort használj?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem