Tudományos tény: ha lánytestvéred van, jobb ember leszel

lánytestvér,nővér,húg
Forrás: Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Tudományosan bizonyított tény, hogy a lánytestvér segít nekünk az életben a problémamegoldásban, empatikusabbá, illetve gondoskodóbbá tesz.

Három lány közül én vagyok a középső, szóval mindent tudok arról, hogyan menjünk egymás agyára az egyik percben, illetve legyünk a legjobb barátnők a másikban. A napjaink végére mindig szerető, ámbár teljesen diszfunkcionális család voltunk, és rengeteget tanultam a világról és magamról csak amiatt, hogy velük nőhettem fel.

Ez egyáltalán nem meglepő: kutatások kimutatták, hogy sok bizonyítható hatása van annak, ha van lánytestvérünk. (Bár elég nehéz ezt elhinni, amikor már tizedszer „veszi kölcsön” a kedvenc pulcsinkat…)

Segítenek fejleszteni a szociális tulajdonságainkat, mint például a kommunikáció, a kompromisszumkészség és az érveléstechnika – mondja Alex Jensen egyetemi professzor, a testvérkapcsolatok szakértője.

Olvasd el ezt is!

Miért fantasztikus, ha van lánytestvérünk - a tudomány szerint:

1. Egy lánytestvér mentálisan egészségesebbé tesz

Félsz valamitől? Hívd a húgodat, nővéredet! Egy 2010-es tanulmány szerint azoknak, akiknek van lánytestvérük, mentálisan egészségesebbek és jobb az önbecsülésük. Egy lánytestvér megvéd a magányosság érzésétől, a szeretetlenségtől, a rossz lelkiismerettől, a beképzeltségtől és a félelemtől.

Amit tudunk, az az, hogy a lánytestvérek nagy szerepet játszanak abban, hogy mentálisan egészségesek legyünk - mondja Jensen professzor. - Később, amikor a szülők már elmentek, a lányok nagyon sokat tesznek a család egyben tartásáért.

2. … együttérzőbbé tesz

Ugyanez a kutatás azt is kimutatta, ha van lánytestvéred, kedvesebb, adakozóbb természetű leszel. Ez azért van, mert a lányok inkább a pozitív viselkedésformákra fogékonyak, mint például az együttérzés, önzetlenség, illetve, hogy szeretnek, törődhetnek valakivel. Ezeknek a hatásoknak az ereje még a szeretetteljes szülői kapcsolattal sem pótolható.

Ha néha veszekedés van a lánytesók között, akkor is a pozitív győz - mondja Laura Padilla Walker professzor egy ABC News interjúban. - Ha a testvérek veszekszenek, szabályozniuk kell az érzelmeiket. Ez egy nagyon fontos tulajdonság, ami az élethez szükséges.

nővérek,festmény
forrás: Wikimedia Commons
Berthe Morisot: A nővérek (1869)

3. A lánytestvér segít, hogy a kapcsolatteremtő képességünk javuljon

Megtanít arra, hogyan oldjunk meg konfliktusokat, hogyan lehetünk empatikusabbak, és hogyan törődjünk másokkal. Jeffrey Kluger, a “The Sibling Effect” (Testvérhatás) című könyv szerzője, azt mondja, az, hogy hogyan kezeljük később a vitahelyzeteket, zavaros szituációkat könnyebb azáltal, hogy ilyeneken valószínűleg már átestünk a nővérünkkel gyerekkorunkban, és megtanultuk, hogyan kezeljük a verbális támadást vagy akár a fizikai megfélemlítést. Másfelől Kluger azt is mondja, ha húgunk van, aki bizonytalan vagy útmutatásra szorul, akkor mások felé is könnyebben mutatunk gondoskodást, empátiát.

4. A lánytestvérrel rendelkező fiúk jobban kommunikálnak

Szintén egy kutatásból derült ki, hogy azok a fiúk, akik lánytestvérekkel együtt nőttek fel, sokkal jobban kommunikálnak a nőkkel, mint az egykék vagy akik csak fiúk voltak testvérek. Ez természetesen fordítva is igaz.

Néhány kutatás azt mondja, ha ellenkező nemű testvéred van, az határozottan előny a serdülőkor táján - mondja Jensen. - Sok testvérpár kerül közel egymáshoz ebben a korban, mert így több információt szerezhetnek az őket ilyenkor nagyon érdeklő ellenkező nemről...

5. A lánytestvér megtanít arra, hogyan legyél független és ambiciózus

Egy 2009-es angol felmérés kimutatta, hogy azok, akik legalább egy lánytestvérrel együtt nőttek fel, sokkal függetlenebbek és határozottabbak lettek, mint azok, akik csak fiúkkal együtt nevelkedtek.

Tony Cassidy, a kutatás társszerzője, azt mondja, van egy belső vágy, versenyszellem, ami miatt arra törekszünk minden adandó alkalommal, hogy elérjük a célunkat, jobbak legyünk a másiknál. Minél több lány van a családban, annál nagyobb a motivációjuk, hogy függetlenek, önállóak, talpraesettek legyenek.

6. A nővérek segíthetnek a belső béke megtalálásában

Ezt a fenti a 2009-es felmérés, amelyben 571-en vettek részt (a 17-25 éves korosztályból) állapította meg. A legalább egy testvérrel rendelkezők jobban boldogultak életük problémáival, és kevesebb stressz érte őket, boldogabbak és optimistábbak voltak, mint a társaik.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
10 híresség és azok kevésbé ismert szakmabeli testvérei

huffpost.com

Tovább olvasok
Színészek, akik felnőttként gimist játszottak – késő harmincasok is voltak köztük!

A színészeknek a legkülönbözőbb karaktereket kell eljátszaniuk gond nélkül. Ez akkor igazán nehéz, amikor 10 vagy akár 20 évvel fiatalabb emberek bőrébe kell belebújniuk.

Pezsgőfürdő a lombok közt, szauna tóra néző kilátással – a noszvaji Treehouses azoknak való, akik tudnak élni

Kipróbáltuk, mit tud az a magyarországi élményszállás, amit a két évvel ezelőtti nyitás óta egyetlen éjszakára nem foglaltak csak le – erre mi gyorsan le is csaptunk.

A karrieremet választottam, remélem, a gyerekeim meg fogják érteni

Egy dolgozó anya őszintén szembenéz a tényekkel, azzal, hogy mennyi időt tölt a munkájával, a gyerekei nélkül. Állítja, hogy ha apa lenne, mindenki dicsérné érte.

Mennyezeti csillárok és függőlámpák

A régi korok báltermeinek hangulatát idéző csillárok a mai napig jelen vannak a köztudatban és az üzletek kínálatában. A gazdagság tökéletes szimbólumaként tartották őket számon. Manapság igen ritka, ha egy családi ház bálteremmel rendelkezik, de ennek ellenére a csillárok továbbra is népszerűek maradtak.

Itt az ősz, de sportolni most is lehet!

Bár beköszöntött a jó öreg bekuckózós, borongós ősz, ne hagyd, hogy a fokokkal együtt a kedved és az állóképességed is mélyrepülésbe kezdjen. Sportolj valamit, ami boldoggá tesz, és meglásd, nem csak a kondid lesz jó formában, de a lelked is szárnyalni fog!

Hogyan tartsd tisztán az arcüregedet egész télen?

Megfázás vagy allergia, mindegy. Ha szipogsz és nem tudod rendesen kiüríteni az arcüregedből a váladékot, akkor a trutyi alatt szenvedő szövetek mindenféle alattomos problémák, például gyakori fejfájás, ólmos fáradtság formájában jelezhetik, hogy nekik ez nem oké.

Hogyan tisztítsd a mosógéped, ha rossz szagú a belseje?

A mosógéptől azt várjuk el, hogy megtisztítson dolgokat, ezért ritkán gondolunk arra, hogy időnként őt magát is ki kellene takarítanunk. Legfeljebb akkor jut eszünkbe, amikor bosszantó módon rossz szagot áraszt, ha kivesszük belőle a tiszta ruhát. Ha ez bekövetkezik, ideje kezelésbe venni a mosógépet.

Szeretnéd, ha olyan tiszta lenne a fehér cipőd minden nap, mint új korában?

Egyszerűbb lesz, mint gondolnád: ha lépésről lépésre követed ezeket a módszereket, a cipőid visszanyerik eredeti hófehér színüket.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem