Tudományos tény: ha lánytestvéred van, jobb ember leszel

lánytestvér,nővér,húg
Forrás: Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Tudományosan bizonyított tény, hogy a lánytestvér segít nekünk az életben a problémamegoldásban, empatikusabbá, illetve gondoskodóbbá tesz.

Három lány közül én vagyok a középső, szóval mindent tudok arról, hogyan menjünk egymás agyára az egyik percben, illetve legyünk a legjobb barátnők a másikban. A napjaink végére mindig szerető, ámbár teljesen diszfunkcionális család voltunk, és rengeteget tanultam a világról és magamról csak amiatt, hogy velük nőhettem fel.

Ez egyáltalán nem meglepő: kutatások kimutatták, hogy sok bizonyítható hatása van annak, ha van lánytestvérünk. (Bár elég nehéz ezt elhinni, amikor már tizedszer „veszi kölcsön” a kedvenc pulcsinkat…)

Segítenek fejleszteni a szociális tulajdonságainkat, mint például a kommunikáció, a kompromisszumkészség és az érveléstechnika – mondja Alex Jensen egyetemi professzor, a testvérkapcsolatok szakértője.

Olvasd el ezt is!

Miért fantasztikus, ha van lánytestvérünk - a tudomány szerint:

1. Egy lánytestvér mentálisan egészségesebbé tesz

Félsz valamitől? Hívd a húgodat, nővéredet! Egy 2010-es tanulmány szerint azoknak, akiknek van lánytestvérük, mentálisan egészségesebbek és jobb az önbecsülésük. Egy lánytestvér megvéd a magányosság érzésétől, a szeretetlenségtől, a rossz lelkiismerettől, a beképzeltségtől és a félelemtől.

Amit tudunk, az az, hogy a lánytestvérek nagy szerepet játszanak abban, hogy mentálisan egészségesek legyünk - mondja Jensen professzor. - Később, amikor a szülők már elmentek, a lányok nagyon sokat tesznek a család egyben tartásáért.

2. … együttérzőbbé tesz

Ugyanez a kutatás azt is kimutatta, ha van lánytestvéred, kedvesebb, adakozóbb természetű leszel. Ez azért van, mert a lányok inkább a pozitív viselkedésformákra fogékonyak, mint például az együttérzés, önzetlenség, illetve, hogy szeretnek, törődhetnek valakivel. Ezeknek a hatásoknak az ereje még a szeretetteljes szülői kapcsolattal sem pótolható.

Ha néha veszekedés van a lánytesók között, akkor is a pozitív győz - mondja Laura Padilla Walker professzor egy ABC News interjúban. - Ha a testvérek veszekszenek, szabályozniuk kell az érzelmeiket. Ez egy nagyon fontos tulajdonság, ami az élethez szükséges.

nővérek,festmény
forrás: Wikimedia Commons
Berthe Morisot: A nővérek (1869)

3. A lánytestvér segít, hogy a kapcsolatteremtő képességünk javuljon

Megtanít arra, hogyan oldjunk meg konfliktusokat, hogyan lehetünk empatikusabbak, és hogyan törődjünk másokkal. Jeffrey Kluger, a “The Sibling Effect” (Testvérhatás) című könyv szerzője, azt mondja, az, hogy hogyan kezeljük később a vitahelyzeteket, zavaros szituációkat könnyebb azáltal, hogy ilyeneken valószínűleg már átestünk a nővérünkkel gyerekkorunkban, és megtanultuk, hogyan kezeljük a verbális támadást vagy akár a fizikai megfélemlítést. Másfelől Kluger azt is mondja, ha húgunk van, aki bizonytalan vagy útmutatásra szorul, akkor mások felé is könnyebben mutatunk gondoskodást, empátiát.

4. A lánytestvérrel rendelkező fiúk jobban kommunikálnak

Szintén egy kutatásból derült ki, hogy azok a fiúk, akik lánytestvérekkel együtt nőttek fel, sokkal jobban kommunikálnak a nőkkel, mint az egykék vagy akik csak fiúk voltak testvérek. Ez természetesen fordítva is igaz.

Néhány kutatás azt mondja, ha ellenkező nemű testvéred van, az határozottan előny a serdülőkor táján - mondja Jensen. - Sok testvérpár kerül közel egymáshoz ebben a korban, mert így több információt szerezhetnek az őket ilyenkor nagyon érdeklő ellenkező nemről...

5. A lánytestvér megtanít arra, hogyan legyél független és ambiciózus

Egy 2009-es angol felmérés kimutatta, hogy azok, akik legalább egy lánytestvérrel együtt nőttek fel, sokkal függetlenebbek és határozottabbak lettek, mint azok, akik csak fiúkkal együtt nevelkedtek.

Tony Cassidy, a kutatás társszerzője, azt mondja, van egy belső vágy, versenyszellem, ami miatt arra törekszünk minden adandó alkalommal, hogy elérjük a célunkat, jobbak legyünk a másiknál. Minél több lány van a családban, annál nagyobb a motivációjuk, hogy függetlenek, önállóak, talpraesettek legyenek.

6. A nővérek segíthetnek a belső béke megtalálásában

Ezt a fenti a 2009-es felmérés, amelyben 571-en vettek részt (a 17-25 éves korosztályból) állapította meg. A legalább egy testvérrel rendelkezők jobban boldogultak életük problémáival, és kevesebb stressz érte őket, boldogabbak és optimistábbak voltak, mint a társaik.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
10 híresség és azok kevésbé ismert szakmabeli testvérei

huffpost.com

Tovább olvasok
Ha eddig nem sikerült pont jó buggyantott tojást főznöd, most fog!

Kevesen vállalkoznak rá, hogy buggyantott tojást készítsenek, pedig nem olyan bonyolult feladat, mint amilyennek tűnik. Mutatunk három módszert, amivel otthon is abszolválhatod, maximum majd nem árulod el a vendégeidnek hogyan is készítetted.

Meghan Markle szigorú feltételekkel fogadott dadát Archie mellé

Királyi dada nem lehet akárkiból, ezt eddig is sejtettük, ám aki a sussexi hercegné feltételeinek akar megfelelni, annak rendesen össze kell kapnia magát. Megnéztük, mit lehet tudni arról, aki elnyerte ezt a bizalmi pozíciót a hercegi párnál.

Napi horoszkóp június 27.: az Ikrek romantikával tölthetik a napot, a Skorpiók elégedettek lehetnek a mostani helyzetükkel

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

"Nem szabad leülni és sírni" egy magyar háziorvosnő afrikai missziója

Dr. Jakkel Anna - Harminc éve háziorvos ugyanabban a kecskeméti rendelőben. Amikor egyre többen kérdezték, hogy „mikor mész már nyugdíjba?”, fogta magát, és elment. Nem nyugdíjba, Afrikába. Azt mondja, ez a vállalás szellemileg és lelkileg is fiatalon tartja, és jó leckéket ad munkabírásból, emberségből.

8 lófarok verzió a nyár legmelegebb napjaira

Mikor úgy érzed, az utca szaunává változott, jól jön egy kényelmes hajviselet.

Hírességek, akik csaknem nagymama korban szültek

Negyvenöt évesen egy nő tulajdonképpen már a klimatérium csendes felvezető szakaszába lép, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy aki későn állapodott meg, nehezen találta meg az Igazit, csak ekkortájt vág bele a családalapításba. Itt van mindjárt 13 híres nő, akik bevállalták a késői anyaságot.

Unod a meleget? Nézegess hűs, zimankós, havas fotókat

Tudományos megfigyelések szerint a hideget ábrázoló fotók pszichésen csökkentik a hőérzetet. Kipróbáltuk és nálunk működött!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem