Hogyan dolgoztam fel, hogy a lányom fiú akar lenni

Hogyan dolgoztam fel, hogy a lányom fiú akar lenni
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nemcsak a külvilágnak, nemcsak a pénztárosnak, nemcsak a buszsofőrnek vagy a családnak kellett megértenie a helyzetet, hanem a kollégáknak is, akik együtt dolgoztak mind a kettőjükkel. Lilla lánya fiú akar lenni. Nehéz helyzet, ugye?

Kinga tíz éves koráig teljesen átlagos gyereknek tűnt. Szerette az alvóbabát, a csillámpónit, a Barbie-t és a lánytársaságot. Rózsaszín trikót viselt, hosszan válogatott a fürdőruhák között, imádta, ha órákig fésülöm hosszú szőke haját. Nem volt rá panasz, könnyen beilleszkedett, szerették a tanárok, jók voltak a jegyei.

Nem tudom, mikor és hol változtak meg a dolgok. Egyszer csak észrevettem, hogy félretolja az élénk színű ruhákat és rövid hajat szeretne. Sosem vett fel többé szoknyát. Jobban érezte magát a fiúkkal, akikkel lehetett focizni, verekedni, sárban gázolni. Általános iskola végén sok panasz érkezett rá, elsősorban az volt a vád: „kedves kislány, de túl fiús”.

Egy budapesti gimnáziumban dolgozom földrajztanárként: húsz éve állandó munkahelyem, mert stabil és összetartó a közösség, konstruktív és empatikus a légkör. Ide hozattuk a gyereket, mert egyrészt örültem, ha a közelemben van, másrészt ő is ide szeretett volna járni. A húzás bejött, Kinga jó közösségbe került, megint sokat tanult, kiegyensúlyozottan viselkedett, sok barátot szerzett.

A tesitanár egyszer félrevont a szünetben, és megkérdezte, miért tolta le a lányom egy nullás géppel a haját. Kinga ekkor már tizedik végén járt és láncos bőrdzsekiket hordott: kicsit furcsálltam a döntését, de mivel pont olyan rockzenekarért rajongott akkoriban, ahol az énekes is tarkopasz volt, belenyugodtam. Mikor ezt elmondtam a kollégámnak, azt válaszolta: ”De hát egy egész sor más dolog is van a lányoddal!” És sorolni kezdte. Szerepelt benne flörtölés egy osztálytársnővel, cigizés a vécében, átöltözés a fiúknak fenntartott öltözőben, és egy mondat, amit tegnap hallott tőle: nem akar többé menstruálni, és egyszer talán tesz is róla, hogy ne legyen így.

A tesitanár jót akart. Talán nyersen hangzik, hogy így rám zúdította a tapasztalatait, de ezer éve ismertük egymást, ez is belefért. Most nyert viszont értelmet sok kollégám pillantása, akik, ha Kingáról beszélgettünk, mindig zavarba jöttek, kerülték a tekintetemet, és csak a vállukat vonogatták. Kinga jól tanul, vannak kisebb fegyelmi gondok, de semmi komoly. És valami más? Hát… nincsen semmi más.

Napokig töprengtem rajta, kivel hogyan beszéljem meg a helyzetet. Először a férjemmel ültem le. Ricsi elsőre ledöbbent, de aztán azt válaszolta: ha Kinga esetleg elégedetlen a nemével, ő így is elfogadja. Hallott már ilyesmiről a világ, senki nem szokott belehalni. De mit fognak szólni hozzá a többiek, kérdeztem. Hogy talál így barátokat, hogy leli meg a helyét, hogyan néz rá a társadalom? Vállat vont. Kinga okos, talpraesett csaj. Egy percig sem féltem őt.

A lányomat a szobájában kaptam el. Miután nagy nehezen sikerült lehalkíttatnom vele az üvöltő zenét, hamar megnyílt. Azt hittem, hogy tudod, mama, nézett rám csodálkozva. Miért kell mindig mindent kimondani? Igen, én nem vagyok lány. Igazából fiúnak születtem, csak rossz testben. Ez van. Eleinte nagyon szar volt, de most már semmi nem érdekel. Így érzem jól magam, és kész. És meglengette előttem Kiss Tibor Noé Inkognitó című regényét. Ez pont erről szól. Elolvasod?

A folytatás úgy ment, mint a karikacsapás.

Kiderült, hogy az osztálytársai teljesen elfogadják őt, senkit nem zavar, hogy fiúnak vagy lánynak tartja-e magát. Még nem jár senkivel. A tanárok közül majdnem mindenki szereti. Egyetlen kollégám volt, aki nem tudott mit kezdeni a dologgal, de bosszút ő sem állt rajta csak azért, mert semmiben nem hasonlítottak. Egyelőre nem beszélünk műtétről. De ha úgy dönt, én támogatni fogom. És ha megvet érte a világ, ám legyen.

Szerencsés vagyok. A lányom vagány, a kollégáim megértőek, a férjem imádja Kingát. De mi van azokkal, akik kevésbé támogató közegben élnek? Hogy vállalnak fel egy olyan helyzetet, amire a társadalom jelentős része még nem áll készen? Amit az állam sem támogat? El sem tudom képzelni.

Minden tiszteletem az övék. Én teljesen elfogadom Kingát, hiszen úgy válik független, határozott felnőtté, ha szerető közeg veszi körül. Na jó, egy dologban azért nem vagyok megértő: a sulivécében való cigizésről alaposan el fogok vele beszélgetni.

Tovább olvasok
Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem