A lakásfelújítási támogatás “titkai” + a 10 legnagyobb tévhit

Borítókép: A lakásfelújítási támogatás “titkai” + a 10 legnagyobb tévhit Forrás: Getty Images / kitzcorner
Szerintem nem véletlen, hogy felújítási lázban ég az ország, mióta kiderült, hogy a legalább egy gyermeket nevelő családok az otthonunk szépítésére, korszerűsítésére fordított összeg 50 %-át, maximum 3 millió Ft-ot is visszakaphatnak vissza nem térítendő támogatásként a Kincstártól. Molnár-Simon Tímea közgazdász, ex-bankár, pénzügyi tanácsadó, a Pénzügyi Talpaló Facebook csoport alapítójának írása.

Talán az egyedül szépséghibája ennek, hogy utófinanszírozású, ami azt jelenti, hogy ahhoz, hogy 3 millió Ft-ot vissza tudjunk kapni, meg kell előtte tudnunk valósítani egy 6 millió Ft-os felújítást. És mivel nincs előbírálat, csak a felújítás lezárultakor derül ki (vagy borul be), hogy valóban visszakapjuk-e a vágyott összeget.

Emiatt különösen fontos, hogy ismerjük a támogatás feltételeit, lássuk az esetleges buktatóit már akkor, amikor tervezzük csak otthonunk megújulását. Ebben a cikkünkben ehhez adunk segítséget.

Kik jogosultak a felújítási támogatásra?

  • Legalább egy gyermeket nevelő családok. Gyermeknek számít a 12. hetes magzat is, akárcsak a 25 évét még be nem töltött fiatal is.
  • Igényelhetik a házaspárok, élettársak, gyermeküket, gyerekeiket egyedül nevelő szülők is.
  • Társasházi lakás, lakóház, tanya, vagy birtokközpont lakás célú épületei felújítására igényelhető a támogatás.
  • Az igénylés összes szereplőjének (szülőknek és gyermekeknek) legalább egy éve a felújítással érintett lakásban kell lakóhellyel rendelkezniük. Ez alól van 2 kivétel: az 1 évnél fiatalabb gyermek, illetve, ha 1 éven belül került az ingatlan a tulajdonunkban, vagy épült fel a lakóház.
  • Az igénylő(k)nek és a velük együtt élő kiskorú gyermekeiknek együttes tulajdoni hányada el kell hogy érje a minimum 50%-ot a felújítandó ingatlanban.
  • Az igénylő vagy együttes igénylés esetén legalább az egyikük rendelkezzen egy év társadalombiztosítási jogviszonnyal.
  • Az igénylő, együttes igénylés esetén házastársa vagy élettársa sem rendelkezhet az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozással.

Ezen feltételeknek az igénylés benyújtásakor kell maradéktalanul megfelelnie az igénylő(k)nek és a gyermek(ek)nek.

Mikor igényelhető a támogatás?

A kérelmet az utolsó felújítási számlánk kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022.12.31-ig kell benyújtanunk. Előzetesen nem szükséges sehova bejelenteni a felújítás megkezdésekor az igényünket. Értékbecslés és semmi egyéb nem szükséges az induláshoz. Azonban számlákkal és munkadíj számlák esetén vállalkozási szerződéssel számolnunk kell, mert azok szükségesek lesznek az igényléshez.

Az egyes felújítási munkálatok között eltelt időre nincs semmilyen szabály. Így akár szépen fokozatosan 2 éven keresztül is újítgathatjuk, szépíthetjük az otthonunkat, majd a munkák végeztével beadjuk a kérelmünket, amire egyszer van lehetőségünk.

Milyen munkálatokra vehető igénybe?

Kültéri és beltéri munkákat egyaránt el lehet számolni.
A támogatott építési tevékenységeket a Rendelet 6. §-a sorolja fel, melyből csak néhányat emelek most ki alább.

  • az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
  • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rácsfelszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
  • belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti
  • kerítés építése,
  • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
  • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
  • térburkolat készítése, cseréje,
  • télikert kialakítása
Tudtad?

A Praktiker széles áruválasztékkal várja a 2021. január 1-jén beindult Otthonfelújítási program keretében lakásukat, házukat felújító vásárlókat. A barkácsáruház-lánc a korszerűsítés, az építkezés és az otthonszépítés szinte minden munkafolyamatához kínál termékeket 20 áruházában és a webshopon. Legyen szó fürdőszoba, konyha, nappali, hálószoba, tető vagy alapzat korszerűsítéséről, nálunk minden eszközt és alapanyagot megtalálsz.

Mekkora az igényelhető támogatás összege?

A támogatás összege a lakás felújítására fordított költségeknek legfeljebb az 50%-a lehet, amely azonban nem lehet több 3.000.000 Ft-nál. Fontos szabály, hogy a támogatás összegében a vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50%-ban oszlik meg. Tehát a benyújtott kérelemhez csatolt számlák között feltétlenül kell lennie minimum 25-25 % vállalkozási díjat és anyagköltséget tartalmazó számlának.

Az alábbi táblázatban néhány példát gyűjtöttem össze, hogy bizonyos anyag-munkaktg számlák mellett mekkora támogatásra is lehettek jogosultak.

10 tévhit a felújítási támogatás kapcsán

A felújítási támogatás 2021. január 1-től igényelhető, 2022. december 31-ig. Ennek keretén belül, ha az otthonunkon különböző felújítási munkálatokat végzünk, akkor a költségvetés 50 %-át, akár 3 millió Ft-ot is visszakaphatunk. Nem csoda, hogy nagyon sok embert foglalkoztat ez. Viszont pont emiatt nagyon sok a félreértés és tévhit arról, hogy akkor ki, mikor és milyen feltételekkel kaphatja meg. Az alábbiakban 10 gyakori ilyet szedtünk nektek össze.


1. Házaspárok, élettársak csak együttesen igényelhetik a támogatást.

Való igaz, hogy házaspárok, élettársak, ha azonos a lakcímük (mindkettejüknek a felújított ingatlanba szól), akkor csak együttes igénylők lehetnek. Azonban, ha ez nem áll fenn, akkor egyedüli igénylő is lehet az egyik fél, feltéve, hogy az összes többi feltételnek egyedül önmagában is megfelel.


2. Ha az előírt minimum 50 %-os tulajdoni rész nagykorú gyermek tulajdoni hányadával együtt van meg, az nem probléma.

A rendelet szerint az igénylő(k)nek és a kiskorú gyermeküknek kell minimum 50 %-os tulajdoni résszel rendelkezniük. A nagykorú gyermek tulajdonrésze ebbe nem vehető figyelembe.


3. Ha most vettük az ingatlant, akkor várnunk kell 1 évet, hogy igényelni tudjuk a támogatást.

Az ügylet szereplőinek minimum 1 éve a felújítandó ingatlanba kell rendelkezniük lakóhellyel (állandó lakcímmel) az igényléskor. Ez alól azonban van néhány kivétel. Többek között ilyen az, ha a felújítandó ingatlan most kerül(t) a tulajdonunkban. Amennyiben a tulajdonjog bejegyzés és a támogatás igénylése között nincs 1 év, úgy az állandó lakcím feltételnek nem szükséges megfelelnünk, és a vásárlást követően már gyűjthetjük a számlákat, mehet a felújítás, sőt akár az igénylés is.


4. Ha korábban már igénybe vettünk az ingatlanra CSOK-ot, vagy jelzálogjog van az ingatlanon, esetleg egy vállalkozás székhelye, akkor az probléma a felújítási támogatásnál.

A fent felsoroltak egyike sem probléma. A rendelet egyedül a falusi CSOK-ot említi. Az sem kizáró, csak ugyanazon munkálatok nem számolhatóak el 2 erre, illetve arra is.


5. Ha van 1 éves kor alatti gyermekünk is, akkor nem kell megfelelnünk az 1 éves állandó lakcím kritériumnak

A gyermeknek valóban nem szükséges megfelelnie, de az összes többi ügyletszereplőnek (szülők és 1 év feletti testvérek) esetén meg kell lennie igényléskor a minimum 1 éves állandó lakcím a felújításra kerülő ingatlanban .


6. Az 1 éves TB jogviszonyhoz elég az, ha valaki maga után fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot

Az igénylő vagy együttes igénylés esetén legalább az egyiküknek rendelkeznie kell egy év társadalombiztosítási jogviszonnyal.

Ez azonban nem azonos azzal, ha valaki maga után fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Sajnos, az itt nem elég a támogatás igényléséhez.


7. Az 50-50 %-os anyag- és munkaköltség arányt minden munkálatnál nézni kell

A támogatás összege a lakás felújítására fordított költségeknek legfeljebb az 50%-a lehet, amely azonban nem lehet több 3.000.000 Ft-nál. Fontos szabály, hogy a támogatás összegében a vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50%-ban oszlik meg. Tehát a benyújtott kérelemhez csatolt számlák között feltétlenül kell lennie minimum 25-25 % vállalkozási díjat és anyagköltséget tartalmazó számlának. Ez a feltétel nem az egyes számlákra vonatkozik, hanem az összköltségen belül a támogatással érintett részre.

Nem szükséges tehát, hogy minden típusú felújítási munkálathoz legyen anyag és munka költség számla is. Lehet olyan munkálat, ha a fenti arány megvalósul, amit például mi magunk végzünk el.


8. Nem fogadható el 0 %-os ÁFÁ-s KATA-s vállalkozó által kibocsátott számla

A 0%-os (pl. KATA-s vállalkozó által kibocsátott) és 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla is figyelembe vehető, mindig az ÁFÁ-val növelt bruttó értéken.


9. 2 számla kiállítása között nem telhet el több, mint 60 nap

A felújítási támogatás szabályozásban valóban létezik egy 60 napos szabály. Ez azonban nem a számlák közötti időre vonatkozik. Az utolsó felújítási számla kiegyenlítését követő 60 napon belül szükséges a felújítási támogatás kérelmet benyújtani. A többi munkálat tekintetében nincs semmilyen megkötés, így majd 2 éven keresztül is újítgathatjuk az otthonunkat. Fontos, hogy a támogatás csak egyszer igényelhető, így meg is éri összevárni a számlákat, hogy minél inkább ki tudjuk maxolni a keretet.


10. Bármilyen a lakásban végzett munkálatra elszámolható

A rendelet szigorúan szabályozza azon munkálatokat, amire felhasználható ez a támogatás. De például szigetelhetünk, tetőt cseréltethetünk, fűtést korszerűsíthetünk, felújíthatjuk a belső tereket, építhetünk kerítést, szereltethetünk klímát, napkollektort, készíthetünk térburkolatot, de még beépített bútorokat is.

Viszont nem igényelhető támogatás többek között a lakás bővítésére, tetőtérbeépítésre, vagy a lakás belső átalakítására.