Tudatos és hulladékmentes lakásszépítő ötletek a természet inspirálásával

Borítókép: Tudatos és hulladékmentes lakásszépítő ötletek a természet inspirálásával Forrás: Unsplash/Joanna Kosinska
Ahogy telik az idő (értsd. egyre öregebb leszek) sokkal inkább lázba hoz a lakás dekorálása, csinosítása. Vajon ez mással is megesik 30 felett? Mindenesetre engem valóban örömmel tölt el, ha kedves kis kiegészítők töltik meg a lakást.

Régebben szerettem emlékekkel díszíteni a lakást (fotók, mindenféle jegyek az utazásokról), ma már sokkal inkább az egyszerűbb, természetes darabokat szeretem. Arra viszont nagyon nagy hangsúlyt fektetek, hogy ezzel ne terheljem a környezetet.

Íme a galériában pár tanács, mivel dekoráld és mit kerülj, ha szeretnéd, hogy az otthonod összhangban legyen a természettel.

Nézz ki az ablakon!

Persze, mindenki kinéz – de például egy városi környezetben nehezebb összhangba hozni a természetet a lakásunkkal. Sokszor magunkkal is. Ez azt akarja jelenteni, hogy olyan színekkel, illatokkal töltsd meg az otthonodat, amit az adott időszak/évszak is ad.

Tél végével, tavasz közeledtével vigyél haza egy kis cserepes / hagymás jácintot vagy nárciszt. Várd a tavaszt!

Nyáron az is elég tud lenni, ha szedsz egy mezei csokrot egy kirándulás alkalmával (ügyelve a védett növények védelmére!). Ősszel nem kell más csak egy marék gesztenye egy tálba és egy csokor falevél. Karácsony közeledtével meg csak a kamra polcra kell kukkantani és egy befőttesüvegbe összeönteni fűszereket (szegfűszeg, fahéj, kis kardamom). Minél egyszerűbb, annál jobb.

Gyújts gyertyát!

A gyertya a maga nemes egyszerűségében bármelyik helységét felemeli a lakásnak. Gyertyát nem csak télen jó gyújtani. A nyári hosszú estéknek is megadja a hangulatát, az illata pedig tudja tükrözni az adott évszakot is. A választásnál figyelj arra, hogy legyen természetes (szójaviaszból készült) és a csomagolása legyen újrahasznosítható, vagy legalább visszavegye a gyártó. Amennyiben újrahasznosítható, akkor bátran ötletelj, mi fog beleköltözni az üvegébe, miután a gyertya elégett.

Légy kreatív!

Mielőtt elmerülnél az online webáruházak csodálatos lakáskellékeiben, nézz körbe otthon. Nem is hinnéd, mennyi mindenből lehet csodás kiegészítő. Vagy a már meglévő kiegészítőket mennyire fel tudod dobni egy-két apró ötlettel. Cseréld ki a párnákat a kanapén és a hálószobában. Rendezz át egy polcot! Tedd más helyre a könyveket! A konyhádban is remek lehetőségek lapulnak, én megrögzött üveggyűjtő vagyok. Akár egy szép olívaolajos vagy boros üveg is tud kitűnő lakás dekorációt alkotni. Gondosan távolítsd el a címkéjét (persze csak ha nem szép, mert lehet az is különleges), tegyél bele vizet és tedd a növényeid közelébe máris új dekorelemet helyeztél el a lakásodban.

Számomra a legfontosabb, hogy ne hozzak be új és új tárgyakat a lakásomba, mert csak tőlem veszik el a teret. Inkább a már meglévőket variálom és a természetben talált kincsekkel kombinálom.

További zero waste tippekre vágysz? Galériánkban találsz párat!