A te gyerekeid mennyit kütyüzhetnek? – kérdeztük a pszichológust

kütyüzés,mobiltelefon,gyereknevelés Forrás: Getty Images
Állandóan a gépet bámulja, zombiüzemmódban létezik, te meg felrobbansz. A kamaszok kütyüzési szokásairól beszélgettünk Herczegh Tímea gyermekpszichológussal, aki maga is háromszoros anyuka.

Ez a cikk az Éva magazin egy régebbi számában jelent meg.

Mikor legyen a gyereknek mobilja?
Tíz–tizenkét éves korig én nem vettem a sajátjaimnak, mert addig nem volt rá szükségünk. Azt gondoltam, mindent meg lehet beszélni személyesen, telefon nélkül is tudunk élni. Egyikünk késik? Akkor várunk egymásra. Ha ott a telefon, amivel folyton lehet őt kontrollálni, és ő is kontrollálhatja a szüleit, akkor ezeket a dolgokat nem fogja megtanulni, ami a későbbi leválást nehezítheti.

Milyen korlátozásokat érdemes bevezetni?
Kilencéves kor alatt érdemes szűrni az elérhető tartalmakat – ez technikai kérdés. Ki kell alakítani a családi szabályokat, időbeli korlátokat, amit mindenki el tud fogadni. Amikor a gyerekeim hazaértek a suliból, megkértem őket, hogy tegyék le a telefont, menjenek tanulni, majd játszani legalább másfél órát a szabadban. Ha végeztek este hat óráig, akkor félóra kütyüzés még belefért vacsoráig. Később azonban már nem. Ha a gyerek lefekvés előtt kapja meg a gépet, akkor nincs meg a megfelelő kivezetése a napból, a cybervilágot viszi bele az alvásba. Ha egyáltalán el tud aludni.

Könnyen elfogadták a gyerekeid a szabályokat?
Nehéz volt, de szerencsére megértették, hogy ez az ő érdekük. Persze, megkaptam, hogy én vagyok az egyetlen ilyen zord anya a környéken, de ezt vállaltam.

A két szülőnek ebben egységfrontot kell képviselnie.
Pontosan.

Lépést tarthatunk a gyerek technikai tudásával?
Muszáj. Én megnéztem az összes játékot, amire vágytak, mielőtt megengedtem volna, hogy beszerezzék. Amit nem értettem a gépezéssel, játékokkal, programokkal kapcsolatban, azt kérésemre elmagyarázták.

Mennyire kell tudnom, hogy kivel, mit csetel?
Nem lehetek mindig mellette, ezért meg kell tanítanom néhány alapszabályra: ne cseteljen idegenekkel, ne vegyen fel hívást ismeretlen számról, ne töltsön fel fotót a netre, mert onnantól az a fotó nem az övé. A lányomat és négy barátnőjét 12 éves korukban telefonon zaklatta egy idegen. Megoldottuk a helyzetet, de elgondolkodtató, hogy az öt lány közül csak ketten szóltak a szüleiknek. Sok múlik a szülő-gyerek kapcsolat minőségén is.

Meddig kell vigyázó szemünket a kütyüre vetnünk?
Én 16 éves korukban levettem a gyerekekről a kezemet ezen a téren. Azóta nem szólok bele abba, hogy mennyit és hogyan gépeznek.

herczegh tímea,gyerekpszichológus,kütyüzés
Herczegh Tímeával terjedelmes interjút közlünk az Éva Egészség különszámban – lapozz a 68. oldalra!

Okostelefon kontra felhőtlen szórakozás... nézd meg ezt a galériát is!