És te kimostad már valaha a kutyapórázt?

kutya,póráz,tisztítás Forrás: Getty images
Mostanában a koronavírus miatt jóval többet fertőtlenítek. Rájöttem, hogy rengeteg olyan mindennapi használati tárgyam van, amit valószínűleg nem tisztítok elég gyakran. Biztosan előfordult már veled is, hogy egyszercsak bevillant a telefonod, a vizespalackod vagy a pizsamád kapcsán: mikor is tisztítottam utoljára? Azonban ha kutyatulajdonos vagy, biztosan a birtokodban van egy olyan különösképpen könnyen piszkolódó tárgy, amelyhez szintén nap mint nap hozzáérsz, azonban talán nem is tisztítod egyáltalán: a póráz.

Pedig a póráz is pontosan ugyanúgy piszkolódik, mint minden más használati tárgy. Egyrészről a kezeden lévő mikrobák és olajok (amelyek a telefonod érintőképernyőjén megjelenő tapifoltokért is felelősek) lerakódnak a fogantyún, még ha nem is látszanak. Másrészről a póráz egésze, és különösen a nyak felőli része biztosan nem mentes sem a nyáltól, a szőrtől és a bacilusoktól, sem pedig a séta közben rágyűlt sártól és portól. Ezért ha már nem emlékszel, mikor tisztítottad meg utoljára, valószínűleg éppen itt az ideje, hogy észrevedd, micsoda baktériumtenyészet lóg a bejárati ajtó mellett.

Persze az esetek nagyrészében könnyen megállapíthatod, hogy tényleg koszos-e a póráz, hiszen a szőrszálak és a rászáradt sárfoltok szabad szemmel is jól láthatók. Azonban még egy nagyjából tisztának tűnő pórázt is érdemes legalább havi egyszer alaposan megtisztítani. Kötélből vagy műanyagból lévő póráz esetében az a legjobb módszer, ha tíz percre szappanos melegvízbe áztatod, majd leöblíted és kiakasztod száradni.

Nem árt viszont, ha a kezed ügyében tartasz egy viszonylag puha műanyagkefét is a nagyobb foltok és a rászáradt kosz ellen.

Vannak olyan pórázok is, amelyeket egy mosózsákba betéve gépben is kimoshatsz. Ha a kutyád póráza nagyon gyorsan piszkolódik, jó ötlet lehet többet is használni felváltva, hogy ne ugyanazt az egyet kelljen folyton mosnod.

Ha még nem vagy túl a tavaszi nagytakarításon, vagy csak elfoglaltságot keresel a karantén idejére, érdemes lehet végiggondolni, mi van még a lakásban, amit csak ritkán jut eszedbe letakarítani: nálam a zuhanyzó feje és az olyan nehezen megközelíthető helyek győznek, mint a fürdőszobai bojler teteje. Ha pedig az sem áll távol tőled, hogy a takarításra egészséges testmozgásként tekints és a napi rutinod részévé tedd, itt van 5 tipp, hogy mit kellene a mostani helyzetben sokkal sűrűbben fertőtlenítened.

Ezekre figyelj még a koronavírus idején, ha van kutyád vagy cicád: