Különleges szabadulószoba támogatja a BME informatikus hallgatóinak oktatását

Borítókép: Különleges szabadulószoba támogatja a BME informatikus hallgatóinak oktatását Forrás: Szabadulószoba: bme.hu
Mostantól egy egyedülálló eszköz segítségével, egy szabadulószobában tesztelhetik rátermettségüket és szakmai ismereteiket a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatói, a jövőben pedig már a „külsős” érdeklődők is. Napjaink legkorszerűbb technológiáin és szoftveres megoldásain alapuló fejlesztést a Cisco magyar mérnökei a BME-vel együttműködve valósították meg, az eszköz célja pedig az infokommunikációs ismeretek és készségek játékos és gyors elsajátíttatása.

A BME-n kialakított új szabadulószobát két éve, a Techtorial szakmai konferencián mutatták be először. A Cisco fejlesztését akkor több mint 150-en próbálták ki, így már akkor is látszott, hogy a fejlesztés számára érdemes lenne egy állandó „otthont” találni – így kaphatott helyet a szabadulószoba idén ősszel a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán.

A BME szabadulószobája két, egymással összefüggő helyiségből áll. A játék során a résztvevőknek közösen, egy csapatként kell megoldaniuk a feladatokat, és az eszköz szórakoztató, játékos módon mutatja be a szoftveres, API megoldások és technológiák alkalmazásának előnyeit.

Ahogy más szabadulószobákban, a játék a BME-n is egy háttérsztorival indul: a játékosok a szobába belépve egy feladatlistát és az induláshoz szükséges információkat kapnak. A kerettörténet egy olyan okosvárosról szól, amelynek informatikai rendszerét a leállás fenyegeti – a közelgő veszélyt pedig a játékosoknak kell elhárítaniuk. A résztvevők minden szobában 5 önálló feladatot kapnak, az utolsó kihívást pedig közösen kell teljesíteniük: a cél az, hogy közösen jussanak el az üzemeltető weboldalára a generátorok újraindításához.

Bár a BME szabadulószobáját a jövőben akár „külsős” vendégek is kipróbálhatják majd, az eszköz valójában az egyetemi oktatás élményszerűbbé, életszerűbbé tételét szolgálja. A Cisco új hálózati megoldásai a Cisco Digital Network Architecture (DNA) rendszerére épülnek. A hardverközpontú megoldásokról a szoftvervezérelt hálózatokra való váltás hatalmas ugrást jelent a felhasználók számára a rugalmasság, a hatékonyság és a teljesítmény terén. Mivel ezen eszközök működését sem bemutatni, sem érthetővé tenni nem egyszerű, ezért született meg a szabadulószoba ötlete, ami kézzelfoghatóbbá teszi a Cisco új megközelítését a hálózattervezésről.

A szabadulószoba kialakításában a Cisco magyar mérnökein és a BME-n kívül több nagy informatikai cég, a Dell Technologies Magyarország, a Gloster Infokommunikációs Nyrt., valamint a Samsung Electronics Magyar Zrt. is részt vett.

Érdekel az informatika és szívesen tanulnál tovább ezen a területen? Szeretnél már egyetemistaként izgalmas projektekben részt venni és a fentiekhez hasonló csúcstechnológiákat megismerni? Ha igen, akkor a jelentkezz akkor látogass el a programozdajovod.hu, illetve a felvi.hu weboldalakra, tudj meg többet ezekről a képzésekről és jövő februárban jelentkezz informatika szakra!

A Programozd a jövőd! projekt

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az IVSZ (Szövetség a Digitális Gazdaságért) által létrehozott Programozd a jövőd! projekt célja, hogy minél több középiskolás diák válassza az egyetemi informatikai képzéseket, hiszen az informatika pálya számtalan nagyszerű lehetőséget és biztos megélhetést biztosít az egyetem elvégzése után. A projekt célja a munkaerő-kínálat fejlesztése, a felsőoktatási kompetenciafejlesztés és a képzések támogatása, a versenyképes egyetemi oktatás feltételeinek megteremtése, informatív és gyakorlati segítséget, például informatikai pályaorientációs előadások keretében.