Mennyi idő alatt telepszik meg a baci a vizespalackodban?

kulacs,nő,természet Forrás: Unsplash
A vizespalack jó befektetés, akár rozsdamentes acélból, akár üvegből, akár vastag műanyagból készült. Nemcsak a saját pénztárcád kíméled vele, hanem a környezetet is. De ne feledkezz el a saját védelmedről sem: ha nem tisztítod meg elégszer a kulacsot, akár meg is betegíthet.

Ahhoz már nem kevés szennyeződés kell, hogy egy kulacs valóban koszosnak tűnjön. Végülis csak víz kerül bele. A rossz hír: ha nem sikálod át rendszeresen üvegmosó kefével, akkor olyan bakteriális vihar készülődhet odabent, amitől akár még beteg is lehetsz. Egy friss amerikai kutatás szerint bizonyos esetekben négyzetcentiméterenként akár 300 000 kolóniaképző egység, azaz életképes mikroorganizmus is lebzselhet a kulacsokban, de extrém esetekben ez a szám 900 000 is lehet.

Ha csak azt a részét mosod el alaposan a kulacsnak, amihez a szád hozzáér, akkor odabent érdekes dolgok történhetnek. Az sem elég, ha csak kiöblíted: muszáj a belsejét alaposan átsikálni. Idővel ugyanis a baktériumok biohártyát alkotnak a kulacs belsején – nagyjából úgy, ahogy a kádban a lerakódik a szappan –, amit aztán csak dörzsöléssel lehet eltávolítani.

A biohártyában különböző baktériumok gyűlnek össze: vannak, amik egyenesen a szádból érkeznek ide, mások akkor somfordálnak bele, amikor jössz-mész a kulaccsal. Hozzáérsz kilincsekhez, liftgombhoz, telefonhoz, billentyűzethez, azaz folyamatosan alakítod a flórát a kezeden – és aztán persze megfogod a kulacsodat. Kicsavarod, becsavarod, letörlöd róla a rúzsnyomot, vagyis gondoskodsz róla, hogy minden, ami a kezeden van, az bekerüljön a vízbe is. (És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a gyereked mi mindent fogott meg, mielőtt az iskolában meghúzta a kulacsát.)

Úgyhogy ha azt szeretnéd, hogy a kulacsod (és te is) hosszú életű legyen, a tudósok szerint legalább hetente egyszer vedd kezelésbe forró vízzel, mosogatószerrel és üvegtisztító kefével (szerintünk az sem túlzás, ha minden nap megcsinálod ezt.) A széles szájú kulacsokkal könnyebb dolgod van. A speciális kulacs szelepek tisztításánál kövesd a gyártó utasításait. Ne feledkezz meg az üvegmosó kefe tisztán tartásáról sem: néhány naponta tedd be a mosogatógépbe vagy áztasd be egy tálka mosogatószeres-ecetes forró vízbe. Így sem lesz örök életű: néhány havonta cseréld le.

Mutatunk 6 további dolgot, amit szintén le kell cserélned időnként, ha egészséges akarsz maradni: