Bűnelkövetés: a géneken vagy a körülményeken múlik?

bűnelkövetés, pszichológia
Forrás: Jelenet a Narancs az új fekete című sorozatból / amazon.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az igazságszolgáltatásban örök kérdés, hol keresendő a bűnelkövetés gyökere: a személyiségben, a neveltetésben, esetleg biológiai adottságokban? Vagy mindezeknek kedvezőtlen együttállása vezet végül is egy bűntett elkövetéséhez? A kriminálpszichológia pontosan ezeket a kérdéseket boncolgatja.

A kriminálpszichológia nem csupán egy rendkívül izgalmas tudományág, ott van velünk a mindennapokban a képernyőkön, a könyvek és magazinok lapjain, szájról szájra terjedő városi legendák formájában. Hannibal Lecter karaktere generációtól függetlenül borzongást vált ki belőlünk, és mindannyiunkat érdekel, ki lehetett Hasfelmetsző Jack. A gyilkosságokat, eltűnéseket, szektákat és egyéb bizarr bűncselekményeket felgöngyölítő műsorok elképesztő népszerűségnek örvendenek, úgy tűnik, sose elég a profilalkotás, nyomozás és váratlan fordulatok izgalmából. Mint tudomány, a kriminálpszichológia a bűnelkövetéssel és bűnmegelőzéssel foglalkozik: mi áll a cselekmény hátterében, és mit lehet tenni a jövőben azért, hogy ne fordulhasson elő újból? Az miérteket az úgynevezett bűnözéselméletek írják le: biológiai, társadalmi, személyiségbeli okokra vezetik vissza a tetteket, amikről az újságban olvasunk, és reméljük, hogy minket elkerülnek. A modern elképzelések ötvözik ezeket a szempontokat, aminek hála egyre tisztábban látjuk, mi vezet bizonyos bűncselekményekhez.

A pszichoanalízis szülőatyja, Sigmund Freud szerint az emberi léleknek három összetevője van. Az Id, vagyis az ösztönös Én szimbolizál mindent, ami biológiai létünkből fakad: evés, alvás, szexualitás, agresszió. Az ösztönös énünk sosem nő fel: nem gondolja át, helyénvaló-e megtenni valamit, egyszerűen megy a saját elképzelései szerint, és teszi, ami jólesik. A Szuperego a lelkiismeretünk: ő sutyorogja a fülünkbe szüleink, tanáraink és más felnőttek hangján, hogy amit épp tenni készülünk, az helytelen, másokból rosszallást fog kiváltani. Az Ego az, aki középen áll, és igyekszik navigálni a „most-rögtön-akarom” Id és a mindent korlátozni igyekvő Szuperego között, hol az egyiknek, hol a másiknak engedve.

A pszichoanalitikus elképzelés alapján bármilyen nem elfogadott magatartás, így a bűnözés is az ösztönös én győzelme a lelkiismeret felett.

A késztetés teljesen megszállja a viselkedést, az elkövető nem képes racionálisan átgondolni a tettei következményeit, mert abban a kritikus pillanatban számára nincs más, csak az éhség, a félelem vagy az indulatok. Tipikus példa erre a kocsmai verekedés, ahol a felek sokszor nem is emlékeznek, tulajdonképpen min kaptak össze, csak azt tudják, hogy mindenáron kárt akarnak tenni a másikban.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Mi az a freudi elszólás?

A biológiából kiinduló elképzelések középpontjában gyakran áll az amigdala, ami egy kicsi, de annál jelentősebb része az emberi agynak, megfelelő működése ugyanis elengedhetetlen az egészséges érzelmi szabályozáshoz. Ideális esetben érzelmeink illeszkednek az adott helyzethez: félelem fog el minket, ha valaki késsel közelít felénk, örülünk, ha előléptetnek a munkahelyünkön, és meglepődünk, ha váratlan helyzettel találjuk szembe magunkat.

A szituációnak megfelelő érzelmek megélése nemcsak a mentális egészség, hanem a túlélés szempontjából is elengedhetetlen: ha nem érzünk félelmet egy számunkra veszélyes helyzetben, az könnyen a testi épségünkbe vagy akár az életünkbe kerülhet.

Ezért hát nagyon fontos, hogy az amigdala születéstől egészségesen fejlődjön és működjön – ennek a legbiztosabb módja, ha az ember stabil, szerető környezetben nő fel, ahol nem érik súlyos érzelmi megpróbáltatások.

Ha ez nem teljesül, a személy agresszívvá, mások iránt érzéketlenné válhat, valamint csökkenhet a természetes félelemérzete, így nem meglepő, hogy számos elmélet ehhez a szervhez köti az ellenséges viselkedés és az erőszakos bűncselekmények létrejöttét. A sérült érzelemszabályozó rendszer képtelen jelezni, hogy a helyzet, amit az ember fenyegetőnek hisz, valójában nem az: az a másik ember az utcán nem nézett kihívóan, a kasszás nem tett rosszindulatú megjegyzést, az utastárs nem direkt lépett az ember lábára. Vagy esetleg rosszul méri fel az erőviszonyokat, és belekever egy olyan helyzetbe, amiből sokkal nehezebb szabadulni, mint elsőre hittük.

Hans Eysenck személyiségelmélete szerint háromféle vonás határozza meg az ember természetét és viselkedését, ezek: nyitottság az emberekre és a külvilágra (extraverzió), érzelmi stabilitás (neuroticitás) és a másokra irányuló agresszió, ellenségesség (pszichoticizmus). Ezekkel a szempontokkal minden személy leírható, de mindenkinél egyéni, milyen mértékben jellemző rá egy-egy vonás. Az első két tényező, a nyitottság és az érzelmi kiegyensúlyozottság határozzák meg, az adott személy mennyire tanulékony, milyen fokon képes elsajátítani az írott és íratlan szabályokat, amelyek a társadalmat koordinálják.

Eysenck szerint a bűnelkövetőknél mindhárom faktor magas.

Ez persze nem azt jelenti, hogy barátságosság nagymértékben jellemző rájuk, a nyitottság ebben az esetben megmutatkozhat impulzív hajlamban, élménykeresésben, megbízhatatlanságban. Az érzelmi stabilitás alatt pedig a szorongás hiányát értjük.

A külvilág felé fordulás mértéke a kulcs, ha a társas szabályok elsajátításáról van szó. A túlzottan nagyfokú vagy alacsony nyitottság is akadályt jelent a tanulásban, mivel más-más idegrendszeri folyamatok révén, de meggátolják az embert abban, hogy magáévá tegye a törvényeket és szokásokat egyaránt. Bár nem minden tanulmány igazolta, Eysenck elmélete mégis egyedülálló, hiszen ez volt az első olyan elképzelés a bűnözésről, ami pszichológiai, biológiai és környezeti aspektusokat is figyelembe vett.

David Farrington ambiciózus ember: a London-vizsgálatként ismertté vált kutatásában nem kevesebb, mint 400 londoni fiút vetett alá évente pszichológiai vizsgálatoknak és interjúknak 8 és 32 éves koruk között, tehát rengeteg információ állt rendelkezésére egészen fiatalkoruktól kezdve a felnőtté válásukig. Farrington nagyszabású vizsgálatában feltérképezte azokat a tényezőket, amik leginkább képesek voltak bejósolni, később fog-e valaki bűncselekményt elkövetni vagy sem.
A 10 éves kor vízválasztónak bizonyult: a válás, a családi élet szétesése, az iskolai zűrök, valamint a jogsértést elkövető szülő vagy testvér eddig az életkorig jól előre jelezte a fiúk jogi kihágásait. A durva, kegyetlen fegyelmezés a szülők részéről hasonlóan megbízható előrejelző volt, nemcsak Farrington, hanem más kutatások szerint is. Bowlby, egy másik jelentős pszichológus a családon belüli elhanyagolás, elhagyatottság-érzés veszélyeit tárta fel. Megállapítása szerint a gyermek hosszabb elválása az anyától életének első 3-5 évében jelentősen elősegíti a másokkal nem törődő, ellenséges személyiségvonások kialakulását.

Megjósolhatjuk-e, hogy valaki, mondjuk egy fiatal gyermek, későbbi életében el fog követni valamilyen bűntettet? Biztosan nem lehet előre megmondani, hiszen a jelenség és maguk az elkövetők is túl komplexek ahhoz, hogy általánosításokat vonhassunk le. Ugyanakkor a hasonló kutatásoknak hála egyre gyarapodik az a tudás, aminek segítségével hatékonyabbá válhat a bűnmegelőzés, ez pedig a társadalmunk minden tagjának jó hír.

Drogcsempészet, betörés, adócsalás: bűnelkövetők akadnak a hírességek között is, ahogy az az alábbi galériából is kiderül:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
Sztárok, akik börtönben ültek
Tovább olvasok
Kép
Sophia Loren bevállalta: ősz hajjal posztolt képet az Instagramon

Sophia Loren közismerten igen hiú díva, aki mindig kifogástalan frizurával és stylinggal jelenik meg a nyilvánosság előtt. Most azoban egy filmszerepe kedvéért felvállalta megőszült haját.

Kép
A férjem mindig megadja nekem ezt az egy dolgot az ágyban, és ezért még 15 év házasság után is működik köztünk a szex

Van, akinek ott kezdődik a szex, hogy berakja. És ott végződik, hogy elmegy. Hát, nálunk nem. Tulajdonképpen akár unalmasnak is nevezhetném a forgatókönyvünket, mégis működik. Alma története

Kép
A leggyengébb pontjaid a csillagjegyed szerint – eltaláltuk?

Persze ez rád nem vonatkozik, csak a főnöködre és a családtagjaidra... Oké, vicceltünk, de a jó hír az, hogy megoldási lehetőségeket is ajánlanak a csillagjegyek idült rossz szokásokra.

Kép
Hogyan tesz függővé a Messenger vagy az Instagram?

Tudod, egy nap mennyi időt töltesz a messengeren vagy az Instagramon? Fél óra? Lehet, hogy a 2-3 órás tippel közelebb járnál az igazsághoz. De mégis mi olyan vonzó üzenetek megválaszolásában, vagy cicás videók nézésében, hogy képesek vagyunk napi szinten órákat eltölteni vele? A Netflix új dokumentumfilmje, a The social dilemma feltárja, hogyan váltunk néhány röpke év alatt okostelefon-függők társadalmává.

Kép
Túlsúlyosan is rendszeresen futok – kibírják ezt az ízületeim?

A futás az egyik legfantasztikusabb edzésforma, amiben az az egyik nagyon jó dolog, hogy bárki csinálhatja – csak egy cipő és hely kell hozzá. A futókról általában a vékony, gazellatestű emberek jutnak eszünkbe, de mi van akkor, ha valaki jelentős súlyfelesleggel kezd bele? Erről kérdeztük Nagy Amarilla gyógytornászt, gerinctrénert.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 28.: a Rákok előtt komoly lehetőség áll, a Halak az érdekeiket védik

A csillagok a hét első napjára is üzentek minden csillagjegynek, neked is érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Szentjobbi Kriszta: "Felelőtlen anyának tartottak, amiért be mertem vállalni az ötödik császáros szülést is”

Szentjobbi Kriszta öt egészséges gyermek édesanyja: Zsombor 16, Zselyke 13, Zsigmond 9, Zsanka 5, Zsadány pedig 2 éves. Mindegyikük császármetszéssel jött világra, ami az orvostudomány mai állása szerint sem mindennapi – és felettébb kockázatos- dolog.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem