Középiskolai felvételi: innen megtudhatod, hová lehet esélye bejutni a gyerekednek

középiskolai felvételi,nyolcadikosok,középiskola
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Ma derültek ki a középiskolai felvételi eredményei, most pár napig még sakkozhatnak a nyolcadikosok az iskolák sorrendjének módosításával.

Miközben több mint egymillió gyerek éppen átáll a távoktatásra a koronavírus-járvány miatt, a nyolcadikosoknak és szüleiknek ezzel párhuzamosan még egy fontos dologgal kell foglalkozniuk: ezen a héten két fontos dátuma is eljön a középiskolai felvételi folyamatnak. A mai nap a határidő arra, hogy minden középiskola közzétegye az ideiglenes felvételi jegyzéket, amelyben minden hozzájuk jelentkező nyolcadikos diák eredménye megtalálható, függetlenül attól, hogy a gyerekek hányadik helyen jelölték meg az iskolát. A listák az iskolák honlapjairól tölthetők le, a dokumentumban a gyerek OM azonosítójára (vagy jelszavára, ha azt adott meg) keresve találhatjátok meg, hogy hányadik helyre volt elég az általános iskolai jegyek alapján vitt pontszám, az írásbelin elért pontszám és a szóbeli vizsga (ha volt) összesített eredménye.

Mielőtt a szívedhez kapnál a gyereked helyezésének láttán (természetesen kivéve ha a lista elején találsz rá az azonosítójára), megnyugtathatunk: nagyon sokan akarnak biztosra menni és jelölnek meg sok iskolát a jelentkezésnél, őket most mind ott látod a rangsorban. Lehet, hogy harmincan, negyvenen, ötvenen is vannak a gyereked előtt, akik első helyen nem azt az iskolát jelölték meg, amelyiknek a listáját éppen nézed, így akár egy 98. vagy 176. hely is elegendő lehet ahhoz, hogy bejusson egy harmincfős osztályba. Természetesen minél felkapottabb egy iskola, annál előrébb kell állni az ideiglenes rangsorában ahhoz, hogy az oda készülő nyolcadikosnak legyen esélye bejutni. Ha szeretnétek tudni, hogy az adott iskolában kapott pontszámával (minden iskola másképp számolja ki a pontszámot, erről a felvételi tájékoztatóikban találtok információt a honlapokon) és elért helyezésével körülbelül mire van esélye a gyereknek, akkor keressétek a középiskolai felvételi kalkulátort. Ebben megyék szerinti bontásban iletve Budapestre fókuszálva megtaláljátok az elmúlt hat év felvételi adatait: mi volt az utolsó felvett diák rangsorszáma az ideiglenes jegyzék alapján, illetve mennyi volt az utolsó felvételt nyert összpontszáma. Természetesen az itt talált adatok nem jelentenek semmire sem garanciát, csak hozzávetőleges támpontot adnak az esélylatolgatásnál, de azt azért látni lehet belőlük, hogy nagyon elrugaszkodott elképzelés-e, hogy az adott helyre bejusson a gyerek.

A felvételi folyamat következő fontos dátuma március 19-20. (csütörtök-péntek): ekkor lehet módosítani a beadott jelentkezésen. Ez nagyvonalakban a következőket jelenti:

• Új iskolát nem lehet megadni a módosító tanulói adatlapon.

• A jelentkezésnél megadott iskolák és tanulmányterületek sorrendje módosítható.

• A megjelölt iskolákban felvehet a diák a módosító adatlapon új tanulmányterületet (tehát olyat, ami az eredeti jelentkezési lapján nem szerepelt), ám erről előzetesen egyeztetnie kell az érintett iskolával.

A módosító tanulói adatlap egyébként innen tölthető le.

Olvasd el ezt is!

A módosítással kapcsolatban az iskolák azt ajánlják, hogy ne módosítson a diák akkor, ha esélytelennek érzi magát abban az iskolában, ahová a legjobban szeretne bejutni, ezzel ugyanis saját maga zárja ki annak lehetőségét, hogy oda bejusson. A felvételi rendszer ugyanis késletetett elfogadási algoritmust alkalmaz, ami igazságos párosítást eredményez. Ez azt jelenti, hogy akkor sem kerül a gyerek hátrányba, ha nem az első helyen jelöl meg egy iskolát – tehát ha hátrébb sorol a jelentkezési listán egy olyan középiskolát, ahol biztosnak tűnik a bejutás, akkor sem csökkennek az esélyei, hogy ott felvegyék. Az algoritmusról egyébként a Leövey Klára Gimnázium honlapján találhattok egy részletesebb leírást.

Ajánlott viszont módosítani akkor, ha az első jelentkezés benyújtása óta meggondolta magát a gyerek az iskolák sorrendjével kapcsolatban – előfordulhat, hogy éppen a szóbeli vizsgákon érték olyan benyomások, amelyek alapján változtak az elképzelései és a preferenciái. De az is lehet, hogy azóta olyan szempontokat is mérlegeltetek, amiket a jelentkezés beadásakor még nem.

Erre figyeljetek most nagyon


A távoktatás bevezetése miatt az osztályfőnökök valószínűleg emailben fogják kérni a módosító tanulói lapokat tőletek – az is elképzelhető, hogy már szerdára, hiszen az adminisztrációt és a lapok benyújtását a nyolcadikosoknak az általános iskola intézi. Az osztályfőnök viszont ki fogja nyomtatni az elkészült lapokat, amiket rajta és az iskolaiigazgatón kívül a diáknak és mindkét szülőnek is alá kell írnia. Erre valószínűleg előre egyeztetett időpontban kerül majd sor az iskolában, de erről mindenképpen érdeklődjetek az osztályfőnöknél.

Tovább olvasok
Kép
Feltöltéshez és regenerációhoz: nyári saláta eperrel és quinoával

Ízkavalkád, amit érezni fogsz, ha ezt a salátát megkóstolod: citromos öntettel, friss fűszernövényekkel, quinoával, kecskesajttal és édes eperrel készült. Minden hozzávaló magas tápanyagtartalmú, egészséges alapanyagok közül való!

Kép
Hogyan szabadulj meg az otthonodban élő veszélyes baktériumoktól, vírusoktól, gombáktól?

A koronavírus-járvány legnehezebb időszakát – ha csak egy időre is, de – magunk mögött hagytuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a COVID-19 teljesen eltűnt volna az életünkből. A vírus továbbra is köztünk van, saját magad és környezeted egészsége érdekében tehát fontos, hogy otthonod tisztaságára továbbra is kiemelten figyelj. A következőkben ehhez adunk tippeket.

Kép
10+10 perc alatt kész teljes kiőrlésű csokis keksz

Oké, tudjuk, hogy a rekkenő hőségben semmi kedved sütit sütni, de ezek a kekszek 10 perc alatt elkészülnek, és mindenért kárpótolnak.

Kép
Hogyan lehet biztonsággal kiterelni a denevért a lakásból?

Nyári éjszakákon bizony megtörténhet, hogy berepül a szobádba egy denevér. Ha ez megtörténne, fontos tudatosítanod: valószínűleg ő is halálra van rémülve, és valószínűleg neki komolyabb oka van rá. És bár neki is van néhány érdekes szuperképessége - pl. hogy ultrahanggal tájékozódik a sötétben -, az biztos, hogy kettőtök közül te vagy az okosabb, ezért tudsz is tenni a helyzet megoldásáért. De vajon mit? És kell-e félned a koronavírustól? Megmagyarázzuk!

Kép
Mit kéne szeretnem a lógó melleimen és a kinyúlt hasamon? Hát pont ezt!

Egész életemben arra készültem, hogy ha majd várandós leszek és szülök egy gyereket, akkor biztos nagyon meghízok és úgy is maradok. Ez részben igaz, mindkét terhességem alatt pont 17 kilóval mutatott többet a mérleg. Viszont 4-5 hónappal a gyermekeim világrajövetele után már konkrétan vékonyabb voltam, mint a teherbeesés előtt.

Kép
Napi horoszkóp július 1.: a Kosoknak jut egy kis idejük önmagukra, az Ikrek közelebb szeretnének kerülni valakihez

A hónap első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem