Milyen a tökéletes kötött sapka? Megmondja a sapkakészítő

sapka,divat Forrás: Getty Images
Lehet bojtos, lehet bojtatlan, félrebillenős, csúcsos, sildes, merev tartású, rásimuló... mint Gombóc Artúr imádott csokoláéi, annyiféle. A lehetőségeknek csak a fantázia, anatómiai adottságaid, továbbá bizonyos funkcionális szükségszerűségek szabnak határt: a kötött sapkáról van szó.

A téli outfitek koronája vagy a frizurák réme lenne a sapka? Sokan alig várják, hogy végre beköszöntsön a sapkaszezon, és a fentebb említett madár lelkesedésével válogatnak a legdivatosabb fejrevalók között. Mások viszont akkor sem hajlandók a fejükbe nyomni, mikor reggel farkasordító hidegre ébrednek. Kevés megosztóbb ruhadarab van a kötött sapkánál.

Tetszel magaDnak?

Valóban annyira rosszul áll egyeseknek, vagy arról van szó, hogy a sapkapróba egyúttal az önelfogadás próbája is? A tükörbe nézve ugyanis nagyon gyorsan kiderül, mennyire tetszel magadnak. Nem is gondolnád, milyen sok ember aggat magára becsmérlő jelzőket. De hát nekem nagy az orrom, rövid a nyakam, túl kicsi a fejem, lapos a fejem, alig van a homlokom – csak néhány a túlzottan negatív minősítések közül. Vajon itt is a divatmagazinok vagy az influenszerek aktuális szépségterrorja lenne a hibás? Vagy az a generációkon átívelő szülői intelem, hogy ne dicsérd, mert elbízza magát?

A tél egyik legpraktikusabb fejfedője: kézzel kötött Mariiko kapucnis sál, amit lazán hátrabillenthetsz, mikor csak...

Posted by Mariiko on Tuesday, November 26, 2019

Hangsúlyozd azt, ami szép rajtad!

A jól megválasztott ruhadarab, így a sapka is, oda irányítja a figyelmet, ahová kell, és nemcsak melegít, hanem egyenesen széppé varázsol. Hogyan? Kell hozzá egy frappáns fazon és a megfelelő szín! Kezdjük a színnel!

Manapság nagy divat az évszakelmélet szerint öltözködni. Bizonyos színek valóban élénkké, egészségessé, kipihentté, fiatallá varázsolhatnak, míg másokban fáradtabbnak, valós korodnál akár 5-10 évvel idősebbnek tűnhetsz. Különösen, ha az arcod közelében viseled őket. A nagy fast fashion boltok kínálatában mindig vannak „alapsapkák”, többbnyire bézs, mogyoróbarna színben a meleg színtípusoknak, és feketében vagy szürkében a hideg típusoknak. Egészítsd ki, dobd fel őket egy színes sállal, kendővel; sálfronton jóval nagyobb választékot találsz. Ha azonban a sapkáddal is szeretnél hozzájárulni a változatosabb utcaképhez, azaz színesebb összhatásra törekszel, akkor böngéssz a kisebb gyártók és a kézművesek kínálatában.

Gombhoz a kabátot vagy éppen fordítva?

Te is úgy vásárolsz sapkát, hogy a kabátod, dzsekid színéhez igazítod a színét? Ez alapvetően rendben van, de jóval nagyobb szabadságot is megengedhetsz magadnak, ha önálló egységként kezeled a sapkát és a sálat. Egy outfiten belül a rokon színek között vizuális összeköttés jön létre, vagyis, ha a sapkád és a sálad színét egymáshoz, nem pedig a kabátodhoz hangolod, azok szépen keretezik az arcod, és „független életet élnek”... a kabáttól. Olyan ez, mint egy festmény a falon, a falszín az alap, a képkereten belül viszont akármi megtörténhet.

Kell egy jó fazon

Az idális fazon elsősorban arcberendezkedés, alkat kérdése. Ha az átlagnál kisebb a fejméreted, arra figyelj, hogy kötött sapkád anyagában a szemek, hurkok kisméretűek legyenek. Bármennyire is menő az óriás-kötés, téged az elnyomna, a pici hurokméretű gépi vagy kézikötött fazonok viszont előnyösek. Arra figyelj, hogy a sapka ne cuppanjon a fejedre, de ne is álljon el tőle nagyon. Egy jól formázott, nem túl széles karimájú filckalap is jó alternatíva lehet számodra, amit feldobhatsz a ma divatos hímzett, gyöngyös, textilmatricás díszítésekkel.

Ha úgy érzed, hogy az átlagnál nagyobb a fejed, szintén a fej vonalát követő kötött sapka lehet az ideális megoldás, közepes vagy nagy hurokmérettel. Plus size alkatúaknak és kerek archoz ajánlottak a hosszított fazonok, amelyek optikailag nyújtják a fejformát. Ilyen a hátrabillenős bojtos sapka is, amely ma szintén nagy divat. Egy laza, sildes kötött sapkában az arc arányai átrendeződnek, a sild eltereli a figyelmet a kerekségről.

Az örökzöld barett ezúttal fukszia. Várunk ma és holnap 16-20 óráig a Mariiko műhelyvásárán sok gyönyörű sima, csatos,...

Posted by Mariiko on Wednesday, January 9, 2019

Glória helyett

Olyan sapkát keresel, amely nem teszi tönkre a frizurád? Amely eláll a fejedtől, mint egy glória, miközben melegít? Mintha a lehetetlent kívánnád, pedig nagyon is jogos az igényed. Próbálkozz az örökzöld barettel. Ez jó megoldás lehet, mivel lazán öleli körül a fejet, levegős. De figyelj arra, hogy inkább oldalra vagy hátra billentsd, ne pedig előre, és semmi esetre se ültesd öregnénisen a fejed búbjára.

Egy másik lehetőség frizuravédőknek és sapkagyűlölőknek: a fejpánt. Ha ezt kiegészíted egy fejre billenthető kapucnis sállal – amit, hacsak nincsenek mínuszok, sálként használsz, mikor pedig még te is fázol, egyszerűen kapucniként a fejedre húzol –, akkor tökéletesen keretezed az arcod.

Végezetül egy jól bevált trükk sapkaválasztáshoz: tedd ki a hajad, akkor is, ha rövid. Fésüld úgy a frufrud, hogy a homlokodnál a sapkából egy kicsit kilátszódjon, meglátod, így sokkal nőiesebb lesz az összhatás!

A szerző weboldala, ahol a sapkái között is válogathatsz: mariiko.com

Nézd meg ezt a galériát is: