Kortalan mesék

Borítókép: Kortalan mesék Forrás: pexels
Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták?

A Libri Trendben minden érdekességet körüljárunk, ami a könyves világban történik.

Idén is átadták a legjobb gyerek- és ifjúsági könyvek díjait. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum harmadik éve osztja ki az elismeréseket, öt kategóriában, egy független szakmai zsűri döntése alapján. A Szívünk rajta gyerekkönyvajánló program felnőttekből és gyerekekből álló független zsűrije segítségével pedig havonta ajánl olvasnivalót, ezzel segítve a szülők választását. Mert mesét olvasni és felolvasni is jó, már-már elengedhetetlenül fontos. A gyerekeknek azért, mert segít ellazulni és feldolgozni a napközben történteket, a szülőknek pedig abban nyújt segítséget, hogy a gyerekekkel egymásra hangolódva kizökkenjenek a napi rutinból, felidézhessék a gyerekkori meseemlékeiket, és együtt élje át a család a mesék nyújtotta varázslatos élményeket.

A Libri Trendben ezúttal a két kezdeményezés kiemelt könyveiből szemezgettünk.

Gimesi Dóra: A Macskaherceg kilencedik élete

Próza és líra, vidámság és keserűség, szerelem és halál táncol egymással Gimesi Dóra mesekönyvének lapjain. A könyv azt a trendet látszik erősíteni, miszerint a gyerekkönyvek már nem félnek nehéz témákkal megismertetni a kicsiket. Gimesi Dóra az év gyerekkönyvírója díjat vehette át.

Sepsi László: Ördögcsapás

Az Ördögcsapás nem mindennapi ifjúsági regény. A történet 17 éves főhőseit nemcsak belső frusztrációk és komplexusok hátráltatják, hanem maga a társadalmi környezet zárja a kilátástalanság börtönébe őket. A könyv az év ifjúsági regénye elismerést nyerte el.

Péczely Dóra (szerk.): Szívlapát

Versek minden időre. A Szívlapát tizenhat éven felüli fiatalokat céloz meg. Lírai kalandozás, amely terjedelmével azt is sugallja, hogy nem kell vele sietni, elvégre az ember addig fiatal, amíg az akar lenni. A versek Dániel András, a kuflikat is életre hívó író-rajzoló illusztrációival egészülnek ki. A verseskötet a leginnovatívabb könyvnek járó díjat nyerte el.

Hans Christian Andersen: A vadhattyúk

Andersen meséit talán senkinek nem kell bemutatni, a rendíthetetlen ólomkatona vagy a kis hableány története mára elválaszthatatlan részei kultúránknak. A könyvben az év illusztrátora díjat elnyerő Békés Rozi tusrajzai kevés színnel, de zavarba ejtő részletgazdagsággal illeszkednek a mesék keserédes, olykor ünnepélyes hangulatához.

Christelle Dabos: A tél jegyesei – A tükörjáró

A fantasy műfaja sokszor bizonyul a fordítók rémálmának, nem ritka az sem, hogy a megszokott fordítói gyakorlatok a fantasy-könyvek esetében csődöt mondanak. Christelle Dabos sikerkönyvét, egy nagyszabású trilógia első részét Molnár Zsófia ötletes és korérzékeny fordításában olvashatjuk, amiért méltán nyerte el az év műfordítója díjat.

Háy János: Alfabéta és a negyvennégy rabló - meseábécé

A kortárs magyar próza egyik legegyedibb hangjával bíró Háy János általában nem gyerekkönyveiről híres. Ahogy azonban azt a regényes meseábécé is bizonyítja, a szerző minden korosztállyal képes szót érteni. Miközben a gyerekeket kedvesen-viccesen vezeti át az olvasás új világába, a szülőkre is rá-rákacsint a sorok közül. Háy János műve májusban a Szívünk rajta program kiemelt könyve lett.

Piotr Socha: Méhek

Piotr Socha, a lengyel illusztrátor többszörösen kitüntetett könyve tökéletes arányérzékkel és átfogóan mutatja be, hogy milyen fontos szerepet játszanak földünk ökoszisztémájában a méhek. Jól időzített könyv, hiszen jelenleg is folyik a méhek tömeges pusztulása, aminek belátható időn belül beláthatatlan következményei lesznek. A Szívünk rajta program felnőtt és gyerekzsűrije áprilisban a Méheket választotta a hónap könyvének.

Világvége alsó - Mai népmesék kortárs íróktól

A népmesék mindannyiunk gyerekkorának elválaszthatatlan részei, és most 11 kortárs magyar írónak köszönhetően újra gyerekként élvezhetjük őket. A megszokott közhelyek kifordulnak önmagukból és új köntösbe bújnak, a népmesei elemeket minden szerző a maga szájízére alakítja. A könyv a Szívünk rajta program zsűrijének márciusi kedvence volt.