Most akkor fertőznek a macskák kornavírussal vagy sem?

macska,koronavírus,kutya Forrás: Getty
Sokakban merült fel a kérdés, hogy a macskák elkaphatják-e a koronavírust, és mára kiderült: igen, kedvencünk megfertőződhet. Kínai tudósok laboratóriumi körülmények között tesztelték a macskákat - nagy dózisú vírust SARS –COV2-őt kaptak -, és bizonyítást nyert: megfertőzték egymást.

Az viszont jó hír, hogy embernek nem adhatják át, így aztán ebből a szempontból nincs okunk pánikra. Tehát a vírusos macskák továbbadhatják a Covid-19-et a macskáknak, de más állatokat már nem fertőznek – mondják a Harbini Állat-egészségügyi Kutatóintézet munkatársai, akik azt is megállapították, hogy a csirkék, sertések és kacsák valószínűleg nem kapják el a vírust, sem a macskáktól, sem más állattól.

A kutyák a macskáknál immunisabbak, tehát kicsi a valószínűsége, hogy ők is elkapják, és tovább is adják a fertőzést. Az eredmények laborkísérleteken alapulnak, ugyanakkor egyelőre kevés egyeden végezték el a teszteket, azaz nem mondhatjuk reprezentatívnak a vizsgálatok. Az ember és állat közötti kontatkus alapvetően más, mint az emberek egymás közötti viszonya, tehát elméletileg kevésbé veszélyes, ugyanakkor érdemes nagyobb távolság tartani házi kedvencünktől. Azaz ne hagyjuk, hogy megnyaljon minket – mondta Linda Saif virológus, az Ohio Wooster Állami Egyetem kutatója. Eddig csak néhány bejelentés történt a háziállatok fertőzéséről: egy macska Belgiumban és két kutya Hong Kongban kapta el a vírust. Ugyanakkor az is biztos, hogy több tesztre van szükség ahhoz, hogy a kutatók komolyabb konzekvenciákat vonjanak le.

koronavírus,macska,kutya
Forrás: Getty

Lehet, hogy a macskára is kell majd maszk?

Mindehhez a közösségi oldalakon népszerű A Zállatorvosnak is volt hozzáfűznivalója.


HÁZIÁLLATAINK ÉS A COVID-19


"Emlékeztek, amikor azt mondtam, hogy „jelenleg nincs rá bizonyíték, hogy a kutyacicák szerepet játszanának a kórság aktív terjesztésében”? Nos, azóta napvilágot láttak új kutatási eredmények, amelyek alapján a 'kutyát' vastagabban is kiemelhetjük, viszont a 'cicát' óvatosan zárójelbe kell tennünk. Kínai kutatók kis számú állatot felvonultató kísérletben igazolták, hogy a macskák fertőzése az új koronavírussal lehetséges, és a fertőzött állatok tovább is tudják adni a kórokozót más macskáknak.
Semmi pánik! Ebből nem következik egyenes az, hogy a való életben ez gyakori jelenség volna, vagy hogy macska-ember irányú fertőzés egyáltalán előfordulna – eddig legalábbis nem úgy tűnik –, de a lehetőségét nem tudjuk kizárni."

Miért alszik olyan szívesen rajtad a macskád?