A koronavírus-járvány ellenére is forog a Hosszú Katinkáról szóló film

Hosszú Katinka,koronavírus Forrás: Szvacsek Attila
Nincs megállás, a koronavírus-járvány alatt is folynak a Hosszú Katinkáról szóló dokumentumfilm munkálatai. Annak ellenére is, hogy eredetileg Katinka olimpiai felkészüléséről szólt volna, ami, mint tudjuk, egy évet csúszik.

Nemcsak a felkészülés kemény dolog, hanem a filmezés is. A készülő dokumentumfilm beszámol a 2020-as vészhelyzetről is, amikor a háromszoros olimpiai, huszonhatszoros világ- és harmincnégyszeres Európa-bajnok magyar úszó - dacolva a koronavírus-járvánnyal és az olimpia elhalasztásával - folytatja az edzéseket, és a három aranyat hozó riói olimpia után Tokióban – talán 2021-ben újra versenybe száll a győzelemért. A februárban elkezdődött forgatáson a film alkotóinak is fokozottan be kell tartaniuk az egészségügyi óvintézkedéseket. A forgatócsoport tagjai nem mehetnek két méternél közelebb Katinkához, sok időt vesz el a forgatási eszközök fertőtlenítése, a védőruhák alkalmazása.

Hosszú Katinka,karantén,koronavírus
Forrás: Szvacsek Gyula

Hosszú Katina nem adja fel - a filmezést sem.

A járvány miatt a film eredeti forgatókönyve is megváltozott: az élet írja a sztorit. Ez persze az alkotói szempontból is különleges időszak a stábtól is folyamatos alkalmazkodást, rugalmasságot kíván. A portréfilm az olimpiára való felkészülés és a tokiói verseny dokumentálása mellett a Katinka életútját is bemutatja. A film célja persze nem lehet más, megpróbál választ adni arra, hogyan jutott fel s bajai kislány a sportvilág csúcsára.

Hosszú Katinka elmondta: „Örülök neki, hogy folytatjuk a forgatást és ezt a kritikus helyzetet is megörökítjük, nekem tényleg nagyon fontos ez a film. Igazából engem legerősebben soha nem az érmek motiváltak, sokkal inkább az ösztönöz, hogy másoknak segítsek azzal, hogy a saját példámon keresztül megmutatom, hogy kemény munkával igenis el lehet jutni a csúcsra. Ez a dokumentumfilm erre szuper eszköz, és nagy megtiszteltetés számomra. Természetesen megrendített az olimpia elhalasztásának híre, de pár nap alatt alkalmazkodtam az új helyzethez, már az új edzéstervem is összeállt. A járvány miatt most különösen vigyázok másokra és persze magamra, kizárólag edzeni járok el otthonról, de a versenyek nagyon hiányoznak. Humorral és kreativitással próbálom pótolni, új kihívásokon töröm a fejem, most például bokszolni szeretnék. Bízom benne, hogy a filmen visszanézve ez a vészhelyzet, minden fájdalmával és megpróbáltatásával együtt, egy furcsa útelágazásnak tűnik majd, amiből mindannyian sokat tanulunk.”