Így hatott a koronavírus az álmainkra

Borítókép: Így hatott a koronavírus az álmainkra Forrás: Unsplash / Vladislav Muslakov
Zuhanás, üldözés, fogak elvesztése – mind a rémálmaink jól ismert témái. A covid-járvány kezdete óta a félelmetes álombéli forgatókönyvek tárháza tovább bővült: bogarakkal, megfertőződéssel és a hirtelen felismeréssel, hogy nem viselünk maszkot emberek között.

Jól alszol mostanában? Könnyen előfordulhat, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta éjszaka sem tudsz nyugodni. Abban persze semmi különös nincs, hogy egy stresszes élethelyzet miatt nehezebben alszunk, ugyanakkor a covid-járvány és az álmok között érdekes összefüggések rajzolódnak ki.

Az álmokra korábban úgy tekintettünk, mint misztikus, megfejthetetlen történésekre. Számos civilizáció feltételezte az álmokról, hogy üzenetet, esetleg parancsot hordoznak természetfeletti lényektől. Sigmund Freud 1900-ban megjelent kötete, az Álomfejtés is hasonló logika mentén értelmezi az álmokat, azzal a különbséggel, hogy az üzenetek feladója itt már nem valamiféle istenség, hanem a saját elménk egy elzárt, tudatosan hozzáférhetetlen része.

A mai napig sokan gondolják, hogy az álmok jelentőséggel bírnak, mert szembesítenek legnagyobb vágyainkkal és legsötétebb félelmeinkkel egyaránt.

A járvány első hónapjaiban, amikor lehetőségeinkhez mérten elzárkóztunk a világtól, történt valami az álmainkkal.

Bár külső környezetünk ingerszegénynek volt mondható – a négy fal és hetente egyszer-kétszer a bevásárlás –, az álmok terén épp az ellenkező történt: hihetetlenül színessé, mozgalmassá és életszerűvé váltak. Ez a kutatóknak is hamar feltűnt, azóta is igyekeznek felgöngyölíteni a bizarr covid-álmok eredetét.

A különböző internetes fórumokon régóta zajlik a covid-álmok megosztása és a velük kapcsolatos eszmecsere, illetve egy bizonyos honlap, az I Dream Of Covid kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy az emberek megoszthassák a világgal különös álombéli élményeiket. Az oldalon témák szerint is lehet válogatni az álomleírások között. Néhány példa a leggyakoribb kulcsszavakra: tömeg, veszély, maszk, család, szorongás, üzlet, szabályok, gyógyszer, halál. Feltehetően ezek a fogalmak számodra is jelentőséggel bírnak, különösen most, a koronavírussal kapcsolatban.

Az alábbi álom egy 60 év fölötti, az Egyesült Királyságban élő személy fejében született: „Álmomban a pályaudvaron voltam, rengeteg ember volt körülöttem. Ott volt egy barátom is (…). Tudtam, hogy mindenki fertőzött a pályaudvaron, de úgy tűnt, mintha ez egyáltalán nem zavarná őket.”

Egy kolumbiai beküldő álma így szólt: „a karantén utáni időkben jártunk már, de a vírus veszélye továbbra is valós volt. Egy partira voltam hivatalos, természetesen nagyon izgatott voltam amiatt, hogy ismét társaságba mehetek.

Amikor megérkeztem, minden vendégnek szokás szerint puszit adtam az arcára – csakhogy már megváltozott, mi számít szokásosnak.

Amint üdvözöltem mindenkit, a vendégek ítélkező és döbbent arca rögtön ráébresztett a ballépésemre, illetve a helyzet súlyosságára.”

Sokan számolnak be olyan álmokról is, amikor utazás vagy séta közben döbbennek rá, hogy nincs rajtuk maszk, ez az érzés pedig kísértetiesen hasonlít arra a sokak jól ismert jelenetre, amikor egy tömeg előtt állva éri őket a felismerés, hogy meztelenek.

Mi tehát az igazság? Az álmok valóban fontos üzeneteket hordoznak, esetleg megmutatják nekünk a jövőt? Ez is egy feltételezés, de létezik egy logikus és ennél egyszerűbb magyarázat:

arról álmodunk, ami foglalkoztat minket és ami körülöttünk történik.

Egy világjárvány szó szerint mindenkit érint, különböző mértékben ugyan, de végső soron senkivel sem kivételez. Nincs abban semmi különös, hogy gyakran álmodunk egy olyan aktuális eseménnyel, ami teljesen felforgatta a normális életvitelünket – ahogyan az az egyik álomleírásban is megfogalmazódott, a „normális” vagy megszokott hétköznapok ma már egészen mást jelentenek, mint egy évvel ezelőtt. Természetes, hogy az elménk birkózik ezzel és igyekszik helyre tenni a szélsőséges érzelmeket és élményeket, aminek az egyik legjobb módja az álmodás.

Az alábbi, alvást segítő tippek jól jöhetnek még az elkövetkező hónapokban: