Elindult a „bubiautó” és egy „hol van üres parkolóhely” alkalmazás – mi történik Budapesten?

Borítókép: Elindult a „bubiautó” és egy „hol van üres parkolóhely” alkalmazás – mi történik Budapesten?
Egy nap alatt két szolgáltatást vezettek be, ami megkönnyíti és környezetbarátabbá teszi az autósok életét Budapest belvárosában.

Két szolgáltalás is igénybe vehető január 25-től mobil app segítségével; mindkettő egymástól függetlenül azt a rendkívül ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy könnyebben, gyorsabban, dugómentesebben és ezáltal környezettudatosabban lehessen autóval közlekedni a Belvárosban.

A MOL csütörtökön mutatta be új carsharing szolgáltatását; a MOL Limo alkalmazást letöltve autókat (hagyományos és elektromos járműveket) vehetünk bérbe, majd ingyenesen leparkolhatjuk őket a város belső területein. (Az alkalmazáshoz tartozó térképen van jelezve, hogy hol lehet ingyen parkolni a Limo használatával. A bérlést csak ezen a zónán belül lehet befejezni, azaz nem vehetünk búcsút az autótól a most kijelölt határokon kívül.) Így aki az autót arra használja, hogy például munkába járjon, annak nem is kell saját járgányt tartania, megszabadul a gépjárműtartással járó költségekkel, ideértve az üzemanyagot is, és 66 forintos percdíj fejében autózhat (az első hónapban még csak 33 forint percdíjat kell fizetni), amelyet az erre a célra kifejlesztett szoftver automatikusan von le a júzer számlájáról. A térképen csekkolhatjuk, hol parkol egy-egy a 300 darabból álló flottából. A MOL azt tervezi, hogy 2020-ig Budapest egész területére kiterjeszti a szolgáltatást, ami részben azon is múlik, hogy minél több újabb elektromos töltőállomást tudjanak felszerelni.

A MOL Limo rendkívül környezetbarát megoldás lehet hosszú távon: a környező országokban szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy egy megosztott autó öt-tíz saját gépjárművet is képes kiváltani.

A Parkl a belvárosi parkolás megkönnyítésére létrejött alkalmazás, amely hotelek, társasházak, parkolóházak kihasználatlan garázsait teszi hozzáférhetővé a felhasználók számára. Az alkalmazáson keresztül csekkolhatjuk a parkolóhelyeket, megnézhetjük a percdíjukat, sőt, nyithatjuk-zárhatjuk a garázsajtókat. Január 25–27-ig tart a próbaüzem – ezen a két napon ingyen parkolhatunk a Belvárosban, utána pedig változó, de néhol akár 250 forintos óradíjért (a „hagyományos” parkolóórák 350–440-os óradíjjal dolgoznak). A Parkl-ra parkolótulajdonosok is regisztrálhatnak, ha vannak kihasználatlan helyeik, az appon keresztül figyelemmel kísérhetik, hogy ki parkol éppen náluk, és bevételhez is juthatnak az alkalmazás által.

A Parkl készítői külön hangsúlyozták közleményükben, mennyire környezettudatos eszköz az alkalmazás, mivel a használatává megspórolható a parkolóhely-keresgélés.