Ezért nem sírnak a koreai babák! – Avagy mi áll a babasírás hátterében

Ezért nem sírnak a koreai babák! – Avagy mi áll a babasírás hátterében
Forrás: Unsplash.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Minden egészséges baba sír. Ne gondold, hogy azért, mert téged bosszantani szeretne vagy éppen megmutatni, hogy ő a főnök. Sírásának evolúciós okai vannak.

Sírással a túlélésért

A Harvard kutatói szerint a csecsemők sírásának evolúciós okai vannak. Az egyik az, hogy magukra vonják édesanyjuk figyelmét és ezzel biztosítsák életben maradásukat, vagyis egészséges túlélő ösztöneik vezérlik őket, amikor rázendítenek. Másrészt viszont ezzel a módszerrel szándékosan fárasztják szüleiket, hogy azoknak már se kedvük, se energiájuk ne maradjon az összebújáshoz és így csökkentsék a vetélytárs megjelenésének esélyét.

A sokszor szoptatott babák édesanyja általában később szül újra, mivel a szoros testkontaktus és a gyakori szoptatás az egyik legsikeresebb természetes fogamzásgátló, mivel elnyomja az édesanya petefészkének működését.

Mennyit sírnak?

A csecsemők sírásmennyisége meghatározott minta szerint változik: az európai babák az első három héten átlagosan napi 22 percet sírnak, ez a második hónap végére 34 percre emelkedik, majd 12 hetes korra napi 14 percre csökken. Megfigyelések szerint a 6-8 hetes babák sírnak a legtöbbet és azt is megállapították már, hogy a picik este a legvigasztalanabbak. A feltételezések szerint ezzel érik el, hogy többször mellre tegyék őket és éjszakára feltankolhassanak az anyatejnek abból a zsíros részéből, melyhez csak akkor juthatnak hozzá, ha sokáig szopiznak.

Tényleg éhes?

A legtöbb anya kicsinye sírásából arra következtet, hogy éhes. Sok anyuka nyúl a tápszerhez, mert a sírásból azt feltételezi, hogy a szoptatás ellenére a baba éhes maradt.

Kísérletek tanulsága szerint, melyek a sírás és az éhség közötti összefüggést vizsgálták, az éhes babák is nyugodtabban várnak az etetésre, ha felveszik őket, míg a szondán át tápláltak tele hassal is sírnak, ha nem teszik ezt velük. Megfigyelések szerint az a legjobb, ha a babát felveszik és érezheti a testmeleget, ha cumizhat és ha nem csak az éhsége miatt, de a testkontaktus biztosításáért is etetik – vagyis ilyenkor nem elsősorban a táplálék a fontos-. A kísérlet szerint a testen hordozott babák ugyanannyiszor sírnak fel, ám hamarabb képesek megnyugodni, így összességében sokkal kevesebbet sírnak, mint nem hordozott társaik.

A táplálás kapcsán pedig azt figyelték meg, hogy leginkább a gyakoriság és nem a mennyiség számít. Az igény szerinti gyakoriságú és az időre végzett szoptatás összehasonlítása ugyanis azt mutatta, hogy azok a csecsemők sírtak kevesebbet, akiket gyakran etettek, és akiknek a jelzéseire gyorsan reagáltak.

Ha a hasfájás az ok

A hasfájós babák ismertető jegye a kitartó, vigasztalhatatlan sírás. Elnevezésével ellentétben a hasfájós sírást többnyire nem a táplálkozás okozza – erre bizonyíték, hogy ugyanannyi a problémával küzdő szoptatott baba, mint a tápszeres-, hanem a sírás közben lenyelt levegő. A hordozás azonban bizonyítottan segít a hasfájás enyhítésében. Anyák egy csoportját megkérték, hogy az etetéseken kívül még legalább három órát hordozzák csecsemőiket és jegyezzék fel, mennyit sírnak. A hordozós csoport anyái jóval kevesebb sírásról számoltak be, mint „normál”, azaz nem hordozós társaik. Igaz, hogy ugyanez a kutatás kimutatta azt is, hogy a módszer csak akkor használ, ha már újszülött kortól alkalmazzák, mert később, a már hasfájós piciknél hiába kezdték többet hordozni őket, nem sírtak kevesebbet.

A koreai babák nem sírnak

A koreai babák közismerten nem hasfájósak és alig sírnak. Ennek pedig nem más a titka, mint az, hogy ők naponta mindössze két órát töltenek egyedül, vagyis anélkül, hogy valaki testkontaktusban lenne velük, míg például az amerikaiak több mint tizenhatot. A koreai babákat közel kétszer annyit hordozzák, vagy tartják ölben naponta, mint az amerikaiakat. Egy átfogó kutatás szerint míg a koreai anyák gyakorlatilag mindig azonnal reagálnak a babasírásra, az amerikaiak az első három hónapban a sírásoknak majdnem felére szándékosan nem válaszolnak. Ez a nem reagálás pedig már rövidtávon is megzavarja a piciket: egy kísérletben már hárompercnyi közömbösség után fél óra normál kommunikációra volt szükség, hogy a bizalmatlanná vált csecsemők újra felengedjenek.

Direkt csinálja?

Igen, ha ezen azt értjük, hogy célja van vele és nem, ha szándékos manipulálásra gondolunk. Biológiailag azért van ilyen adottsága, hogy túlélését biztosítani tudja a környezete befolyásolása által. A sírás az egyetlen eszköze, hogy el tudja érni, hogy gondozzák őt. Ez azonban nem tudatos hatalmi harc, amiben meg kell mutatni, hogy ki az úr a háznál, hanem túlélését, jólétét, fejlődését szolgáló ösztönös viselkedés. A csecsemő a szülő viselkedését sírásával valóban befolyásolni akarja, mert testkontaktusra, melegségre vágyik, a szoptatásra pedig életbevágóan szüksége van a megfelelő fejlődéshez.

Felismeri-e az anya saját gyermeke sírását?

A vizsgálatok szerint elég három nap, hogy az anya álmából is képes legyen felébredni a saját babája sírására, míg az idegen babahangra rá sem hederít. Egyesek a baba különböző sírásaira is másképp reagálnak: érzik, hogy éhes, fáradt, vagy csak kényelmetlen neki valami. Szinte mindenkire igaz, hogy ha a baba fájdalomtól sír, azonnal a segítségére siet, míg ha másféle sírást hall, csak lassabban szánja el magát a cselekvésre.


Ezeket a lenyűgöző képeket láttad már?

Nézd meg a galériánkat>25 kép
Intim felvételek a szülés csodájáról
Tovább olvasok
Kép
Végre! Itt az első ország, ahol ingyen menstruálhatnak a nők

Skócia az első ország a világon, ahol mostantól ingyenesen lehet hozzájutni a menstruációs termékekhez.

Kép
Így randizzatok otthon, COVID idején

Könnyű azt mondani, más bajom nincs is – üthetnéd el a dolgot. Holott fontosabb, mint valaha, hogy a nehezített körülmények dacára is ki tudjatok szakadni a hétköznapokból. Bár a lehetőségek erősen korlátozottak, némi fantáziával a négy fal közt is simán tető alá tudsz hozni egy klassz randit. Megmutatjuk, hogyan.

Kép
"Anya, megmutatod a micsodádat?"

Tette fel nekem a kérdést nemrég a 4 és fél éves kisfiam, én pedig hirtelen köpni-nyelni nem tudtam. Ami viszont a legnagyobb baj, hogy a meglepettségtől válaszolni se. Rédei Zsuzsanna gyerekpszichológust kérdeztem arról, hogy mit is kellett volna tennem ebben a helyzetben.

Kép
Ételek, amitől sanszos, hogy pattanásaid lesznek

Számtalan oka lehet annak, ha pattanások, gyulladt aknék jelennek meg az arcbőrödön. Ezek közül az egyik, talán legkézzelfoghatóbb a táplálkozásban rejlik; ha hajlamos vagy rá, egyes ételek simán „bedurranthatják” a pórusaidat.

Kép
Mi alapján válasszunk általános iskolát?

Vekerdy Tamás útmutatója tanácstalan szülőknek.

Kép
Őszintén mesélt rákjáról a Született feleségek főszereplője

Marcia Cross 3 évvel ezelőtt tudta meg, hogy halálos betegséggel küzd, azóta pedig minden lehetőséget megragad arra, hogy nagyobb figyelmet vívjon ki a bélráknak.

Kép
Ha nem szeretnéd, hogy rendetlen felnőtt legyen belőle, akkor ezeket a praktikákat vesd be már most

Alapvetően már 1 gyerek is képes egy szobát a feje tetejére állítani egy csöndesen molyolós 20 perc alatt, így talán részletezni sem érdemes mi történhet, ha 2 vagy több kis gézengúz kezd neki a játéknak. Rendetlenség! Ez az örök, szűnni nem akaró tényező, mely az anyukák életébe masszívan beköltözik egy jóidőre. Ám, ha elkezdjük már kiskorban megtanítani a gyerekeinknek, hogy hogyan tarthatnak rendet a szobájukban, máris sokat adunk a felnőtt kori életükhöz. Na de, ne rohanjunk ennyire előre: elég, ha most még csak azt tanítjuk meg nekik, hogy hogyan tartsák a szobájukat tisztán, rendezetten, átláthatóan.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem