Kooperációs társasjátékok az együttműködésért

Kooperációs társasjátékok az együttműködésért
Forrás: jatekliget.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az együttműködés, egymásra figyelés mindig is fontos volt. Ez még fontosabb, ha gyermek van a családban, hiszen a szülők feladata őt jó irányba terelgetni. Ugyanis az együttműködésre szükség van az óvodában, az iskolában és később az életben is, hiszen minden területen fontos a kooperáció. Az együttműködési készség fejlesztésére kiválóak a különféle társasjátékok, amelyek a nevelés mellett jó szórakozást nyújtanak az egész család számára.

Röviden a kooperációs társasjátékokról

A klasszikus társasjátékoknál a versenyzők egymás ellen küzdenek. Ez már önmagában kihívás, hiszen a gyerekek nem igazán szeretik, ha veszítenek. Így a szülőben felmerül a kérdés, hogy vajon melyik a jó megoldás: hagyni a gyereket nyerni? Vagy játszanak a szabályokat betartva? A kooperációs társasjátékoknál nincs ez a probléma, hiszen itt a játékosok egy közös cél érdekében játszanak és harcolnak az ellenség ellen.

Miben segítenek a kooperációs társasjátékok?

A kooperációs társasjátékoknál talán a legfurcsább mind a szülő, mind a gyerek számára, hogy mindenki egyenrangú játékos. A játék elején tehát fontos tisztázni, hogy akár gyerekről van szó, akár felnőttről, fiúról vagy lányról, mindenki egyformán elmondhatja a véleményét a játék során. Így szükséges kikérni egymás véleményét, és ezáltal érvelni kell álláspontjuk mellett. Ebből akár a játék közben viták is kialakulhatnak, ami nem baj, hiszen ezzel gyakorolhatják az érvelést.

Tehát a kooperatív társasjátékok megtanítanak érvelni, egyeztetni másokkal, vitatkozni és kompromisszumot kötni a közös cél elérése érdekében. Ha szeretnétek ti is kipróbálni a családbarát kooperációs társasjátékokat, látogassatok el a Játékliget oldalára.

Amivel a játékot könnyen elronthatjuk

Mivel a játék során mindenki egy cél felé tart, így gyakran előfordul, hogy egy dominánsabb személy önállósodik, és csak a saját akaratát szeretné érvényre juttatni. Tehát játékos társait csupán bábunak használja, és csak a saját elképzelései szerint játszik. Ennek következménye, hogy a játékos társak rosszul kezdik érezni magukat a játékban, így feszültté válik a hangulat, ami a játék végéhez vezet. Ezért fontos, hogy minden játékos egyformán érvényesülni tudjon, és közösen beszéljenek meg minden lépést.

Néhány kooperációs társasjáték

Az egyik népszerű társasjáték a Hanabi. Itt a játékosoknak közös erővel kell tüzijátékot varázsolniuk az égre. A játékot az teszi érdekessé, hogy a játékosok a saját lapjaikat nem láthatják, így csak a társaik irányítására, javaslataira hagyatkozhatnak.

A középsősök és a nagycsoportosok kedvelt játéka a FarmAnimo. Ebben a játékban az állatokat kell kijuttatni a mezőre úgy, hogy a gazda semmit se sejtsen.

De már 2 éves kortól is játszhatók a kooperatív társasjátékok, a lényeg, hogy találj olyat, ami gyermeked életkorának megfelelő, így garantált a fejlődés és a móka is.

Tovább olvasok
Kép
Testpozitív influencerek, akik megmutatják testük tökéletlenségeit

Hiába az a mondás, hogy a szépség belülről fakad, ha bárhová nézünk, csakis a tökéletes testek és a modellarcok számítanak elfogadottnak. A testpozitív influenszerek népszerűsége viszont épp abban áll, hogy bevállalják: nem felelnek meg a szépségideálnak.

Kép
Vízeséspornó és a varázslatos Hallstatt

Nem szoktam gyakran megírni a nyaralásaimat. Leginkább azért, mert van, amikor egy mondatban is össze lehet foglalni. Például: „Jesolóban fetrengtem a tengerparton egy hétig.” Hát, ha fejreállok, sem lesz cikk ebből. Idén azonban Ausztria felé vettük az irányt. Jobban nem is tehettük volna. Persze, a cél kiválasztásában nagy szerepe volt a koronavírus-járványnak is. A második részben eljutunk a csodás Hallstattig!

Kép
Nem szégyen és nem hőstett az örökbefogadás

„Olvassa el ezt a könyvet az, akinek két anyja van!” – gondoltam az „Akiknek két anyja van” című könyvről. Az örökbefogadás tematikája ugyanis minden szinten kívül esett az érdeklődésemen. Aztán mégis belelapoztam a szerkesztőségben, és beszippantott a szöveg. Annak meg aztán már külön örültem, hogy engem kértek fel a könyvbemutató moderáló beszélgetésére a szerzővel, Mártonffy Zsuzsával.

Kép
5 dolog, amire a gyereknek szüksége van a boldoguláshoz

A szereteten túl a legnagyobb ajándék, amit a gyerekednek adhatsz, ha felkészíted őt a valódi világ kihívásaira. Ha segítesz neki rátalálni arra a tevékenységre, amiben örömét leli és amiben jónak érzi magát.

Kép
A férfi stílusa: Az oldalzsebes, rövid cargonadrág a nyár legnagyobb visszatérője - Mutatunk pár shopping tippet

A cargonadrágok számos változáson átestek az utóbbi években, és amikor már lassan temettük őket, akkor hirtelen ismét a legnevesebb kifutókon jöttek szembe és ami azt illeti ez a visszatérés most egész jól sikerült. Az instyle.hu összeállítása.

Kép
9 ok, amiért inkább NE fuss maratont

Idővel óhatatlanul felmerülhet benned is: „most már kéne futni egy maratont”. Ám van itt pár apróság, amivel jó, ha tisztában vagy, mielőtt belevágnál a felkészülésbe.

Kép
Frittata tojás nélkül – miért is ne?

Nem kell mindig húst és egyéb állati eredetű ételeket enni. Ezzel a bolygónk egészsége mellett a saját egészségedért is tehetsz valamit. Igazi win-win helyzet, ha ezt ráadásul olyan finom ételekkel teszed, mint ez a frittata.

Kép
Mi az igazság Lana Del Reyről - a szomorú lány története

Az elmúlt 10 év egyik legnépszerűbb zenei előadója. Különös stílusa és titokzatos élete felkeltette az emberek érdeklődését. De mivel vívta ki saját rajongói ellenszenvét és mi az igazság Lana Del Rey tragikus élettörténete mögött?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem