Kooperációs társasjátékok az együttműködésért

Kooperációs társasjátékok az együttműködésért
Forrás: jatekliget.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az együttműködés, egymásra figyelés mindig is fontos volt. Ez még fontosabb, ha gyermek van a családban, hiszen a szülők feladata őt jó irányba terelgetni. Ugyanis az együttműködésre szükség van az óvodában, az iskolában és később az életben is, hiszen minden területen fontos a kooperáció. Az együttműködési készség fejlesztésére kiválóak a különféle társasjátékok, amelyek a nevelés mellett jó szórakozást nyújtanak az egész család számára.

Röviden a kooperációs társasjátékokról

A klasszikus társasjátékoknál a versenyzők egymás ellen küzdenek. Ez már önmagában kihívás, hiszen a gyerekek nem igazán szeretik, ha veszítenek. Így a szülőben felmerül a kérdés, hogy vajon melyik a jó megoldás: hagyni a gyereket nyerni? Vagy játszanak a szabályokat betartva? A kooperációs társasjátékoknál nincs ez a probléma, hiszen itt a játékosok egy közös cél érdekében játszanak és harcolnak az ellenség ellen.

Miben segítenek a kooperációs társasjátékok?

A kooperációs társasjátékoknál talán a legfurcsább mind a szülő, mind a gyerek számára, hogy mindenki egyenrangú játékos. A játék elején tehát fontos tisztázni, hogy akár gyerekről van szó, akár felnőttről, fiúról vagy lányról, mindenki egyformán elmondhatja a véleményét a játék során. Így szükséges kikérni egymás véleményét, és ezáltal érvelni kell álláspontjuk mellett. Ebből akár a játék közben viták is kialakulhatnak, ami nem baj, hiszen ezzel gyakorolhatják az érvelést.

Tehát a kooperatív társasjátékok megtanítanak érvelni, egyeztetni másokkal, vitatkozni és kompromisszumot kötni a közös cél elérése érdekében. Ha szeretnétek ti is kipróbálni a családbarát kooperációs társasjátékokat, látogassatok el a Játékliget oldalára.

Amivel a játékot könnyen elronthatjuk

Mivel a játék során mindenki egy cél felé tart, így gyakran előfordul, hogy egy dominánsabb személy önállósodik, és csak a saját akaratát szeretné érvényre juttatni. Tehát játékos társait csupán bábunak használja, és csak a saját elképzelései szerint játszik. Ennek következménye, hogy a játékos társak rosszul kezdik érezni magukat a játékban, így feszültté válik a hangulat, ami a játék végéhez vezet. Ezért fontos, hogy minden játékos egyformán érvényesülni tudjon, és közösen beszéljenek meg minden lépést.

Néhány kooperációs társasjáték

Az egyik népszerű társasjáték a Hanabi. Itt a játékosoknak közös erővel kell tüzijátékot varázsolniuk az égre. A játékot az teszi érdekessé, hogy a játékosok a saját lapjaikat nem láthatják, így csak a társaik irányítására, javaslataira hagyatkozhatnak.

A középsősök és a nagycsoportosok kedvelt játéka a FarmAnimo. Ebben a játékban az állatokat kell kijuttatni a mezőre úgy, hogy a gazda semmit se sejtsen.

De már 2 éves kortól is játszhatók a kooperatív társasjátékok, a lényeg, hogy találj olyat, ami gyermeked életkorának megfelelő, így garantált a fejlődés és a móka is.

Tovább olvasok
Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem