Kooperációs társasjátékok az együttműködésért

Kooperációs társasjátékok az együttműködésért
Forrás: jatekliget.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az együttműködés, egymásra figyelés mindig is fontos volt. Ez még fontosabb, ha gyermek van a családban, hiszen a szülők feladata őt jó irányba terelgetni. Ugyanis az együttműködésre szükség van az óvodában, az iskolában és később az életben is, hiszen minden területen fontos a kooperáció. Az együttműködési készség fejlesztésére kiválóak a különféle társasjátékok, amelyek a nevelés mellett jó szórakozást nyújtanak az egész család számára.

Röviden a kooperációs társasjátékokról

A klasszikus társasjátékoknál a versenyzők egymás ellen küzdenek. Ez már önmagában kihívás, hiszen a gyerekek nem igazán szeretik, ha veszítenek. Így a szülőben felmerül a kérdés, hogy vajon melyik a jó megoldás: hagyni a gyereket nyerni? Vagy játszanak a szabályokat betartva? A kooperációs társasjátékoknál nincs ez a probléma, hiszen itt a játékosok egy közös cél érdekében játszanak és harcolnak az ellenség ellen.

Miben segítenek a kooperációs társasjátékok?

A kooperációs társasjátékoknál talán a legfurcsább mind a szülő, mind a gyerek számára, hogy mindenki egyenrangú játékos. A játék elején tehát fontos tisztázni, hogy akár gyerekről van szó, akár felnőttről, fiúról vagy lányról, mindenki egyformán elmondhatja a véleményét a játék során. Így szükséges kikérni egymás véleményét, és ezáltal érvelni kell álláspontjuk mellett. Ebből akár a játék közben viták is kialakulhatnak, ami nem baj, hiszen ezzel gyakorolhatják az érvelést.

Tehát a kooperatív társasjátékok megtanítanak érvelni, egyeztetni másokkal, vitatkozni és kompromisszumot kötni a közös cél elérése érdekében. Ha szeretnétek ti is kipróbálni a családbarát kooperációs társasjátékokat, látogassatok el a Játékliget oldalára.

Amivel a játékot könnyen elronthatjuk

Mivel a játék során mindenki egy cél felé tart, így gyakran előfordul, hogy egy dominánsabb személy önállósodik, és csak a saját akaratát szeretné érvényre juttatni. Tehát játékos társait csupán bábunak használja, és csak a saját elképzelései szerint játszik. Ennek következménye, hogy a játékos társak rosszul kezdik érezni magukat a játékban, így feszültté válik a hangulat, ami a játék végéhez vezet. Ezért fontos, hogy minden játékos egyformán érvényesülni tudjon, és közösen beszéljenek meg minden lépést.

Néhány kooperációs társasjáték

Az egyik népszerű társasjáték a Hanabi. Itt a játékosoknak közös erővel kell tüzijátékot varázsolniuk az égre. A játékot az teszi érdekessé, hogy a játékosok a saját lapjaikat nem láthatják, így csak a társaik irányítására, javaslataira hagyatkozhatnak.

A középsősök és a nagycsoportosok kedvelt játéka a FarmAnimo. Ebben a játékban az állatokat kell kijuttatni a mezőre úgy, hogy a gazda semmit se sejtsen.

De már 2 éves kortól is játszhatók a kooperatív társasjátékok, a lényeg, hogy találj olyat, ami gyermeked életkorának megfelelő, így garantált a fejlődés és a móka is.

Tovább olvasok
Kép
Kezdő futóedzés + egyéb tippek újaknak

A kijárási korlátozás rendesen megnövelte a kezdő futók számát, ha te is közéjük tartozol, akkor adunk pár tippet, hogy hatékonyabban űzhesd ezt a sportot! A runnersworld.hu összeállítása.

Kép
Csövet dugtak a torkomba, hogy kiderüljön: lefogyhatok-e

Ha az ember magánintézményben végzett magánműtétre gondol, lehet egy olyan elképzelése, hogy ott majd ő diktál: ezt a műtétet szeretném, így, ilyen eredménnyel, tessék, elkezdhetnek vágni! De ki kell ábrándítsak mindenkit: a gyomorszűkítő műtétnél nem elég az összegyűjtött pénz és az elszántság. Az orvos elutasíthatja a beavatkozást vagy mindenféle kellemetlen vizsgálat eredményéhez kötheti. Nálam utóbbiról volt szó, például csövet nyeltem és mintát vettek a gyomromból is.

Kép
Szülés a koronavírus árnyékában – egy egészségügyi dolgozó története

Egészségügyi asszisztensként az amerikai Jennifer Perry számára mindennapos esemény volt a betegségekkel való küzdelem, mégis váratlan nehézségekkel szembesült, amikor dolgozóból pácienssé vált. A 33 éves nő terhessége utolsó szakaszában arra kényszerült, hogy COVID-fertőzötteket kezeljen. Csupán egy héttel lánya születése előtt Perryn elkezdtek megjelenni a koronavírus tünetei. A továbbiakban a kétgyermekes anya beszámolója következik élete egyik legviszontagságosabb időszakáról

Kép
Milyen lesz 2020 nyara a tengerpartokon? Rizikós-e a strandolás?

A koronavírus-járvány extrém mértékben megviselt néhány mediterrán országot, például Olaszországot és Spanyolországot. Az elmúlt egy-két hétben ezekben a térségekben is elkezdett újraindulni az élet. Néhány olasz szakértő most azt vette végig, milyen mértékben kell fizikai távolságot tartani a tengerparti szombaton és nagyobb veszélynek vagyunk-e kitéve a hullámok között, mint a parti homokban.

Kép
Rajzos „használati útmutató", hogy önállóbbá váljon a gyereked

Szegény gyerek olyan gyámoltalan, szüksége van a nagy, okos felnőtt segítségére. Képtelen egyedül bevetni az ágyát, megírni a házi feladatát, kivinni a szemetet, visszadobálni a fiókba a játékait. Vagy mégsem olyan nagyon képtelen?

Kép
Ismét eljött a biciklis nadrágok ideje – Mutatunk is pár szuper shoppingtippet

A biciklis nadrágok szélesebb körben is sikerre futottak 2019-ben, így talán nem meglepő az sem, hogy 2020 nyarán ismét előtérbe kerülnek majd. Az instyle.hu cikke.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem