Kooperációs társasjátékok az együttműködésért

Borítókép: Kooperációs társasjátékok az együttműködésért Forrás: jatekliget.hu
Az együttműködés, egymásra figyelés mindig is fontos volt. Ez még fontosabb, ha gyermek van a családban, hiszen a szülők feladata őt jó irányba terelgetni. Ugyanis az együttműködésre szükség van az óvodában, az iskolában és később az életben is, hiszen minden területen fontos a kooperáció. Az együttműködési készség fejlesztésére kiválóak a különféle társasjátékok, amelyek a nevelés mellett jó szórakozást nyújtanak az egész család számára.

Röviden a kooperációs társasjátékokról

A klasszikus társasjátékoknál a versenyzők egymás ellen küzdenek. Ez már önmagában kihívás, hiszen a gyerekek nem igazán szeretik, ha veszítenek. Így a szülőben felmerül a kérdés, hogy vajon melyik a jó megoldás: hagyni a gyereket nyerni? Vagy játszanak a szabályokat betartva? A kooperációs társasjátékoknál nincs ez a probléma, hiszen itt a játékosok egy közös cél érdekében játszanak és harcolnak az ellenség ellen.

Miben segítenek a kooperációs társasjátékok?

A kooperációs társasjátékoknál talán a legfurcsább mind a szülő, mind a gyerek számára, hogy mindenki egyenrangú játékos. A játék elején tehát fontos tisztázni, hogy akár gyerekről van szó, akár felnőttről, fiúról vagy lányról, mindenki egyformán elmondhatja a véleményét a játék során. Így szükséges kikérni egymás véleményét, és ezáltal érvelni kell álláspontjuk mellett. Ebből akár a játék közben viták is kialakulhatnak, ami nem baj, hiszen ezzel gyakorolhatják az érvelést.

Tehát a kooperatív társasjátékok megtanítanak érvelni, egyeztetni másokkal, vitatkozni és kompromisszumot kötni a közös cél elérése érdekében. Ha szeretnétek ti is kipróbálni a családbarát kooperációs társasjátékokat, látogassatok el a Játékliget oldalára.

Amivel a játékot könnyen elronthatjuk

Mivel a játék során mindenki egy cél felé tart, így gyakran előfordul, hogy egy dominánsabb személy önállósodik, és csak a saját akaratát szeretné érvényre juttatni. Tehát játékos társait csupán bábunak használja, és csak a saját elképzelései szerint játszik. Ennek következménye, hogy a játékos társak rosszul kezdik érezni magukat a játékban, így feszültté válik a hangulat, ami a játék végéhez vezet. Ezért fontos, hogy minden játékos egyformán érvényesülni tudjon, és közösen beszéljenek meg minden lépést.

Néhány kooperációs társasjáték

Az egyik népszerű társasjáték a Hanabi. Itt a játékosoknak közös erővel kell tüzijátékot varázsolniuk az égre. A játékot az teszi érdekessé, hogy a játékosok a saját lapjaikat nem láthatják, így csak a társaik irányítására, javaslataira hagyatkozhatnak.

A középsősök és a nagycsoportosok kedvelt játéka a FarmAnimo. Ebben a játékban az állatokat kell kijuttatni a mezőre úgy, hogy a gazda semmit se sejtsen.

De már 2 éves kortól is játszhatók a kooperatív társasjátékok, a lényeg, hogy találj olyat, ami gyermeked életkorának megfelelő, így garantált a fejlődés és a móka is.