Hogyan rendezd be a könyvespolcot koronavírus idején?

koronavírus,polc,könyvespolc
Forrás: Fotó: PZ

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ú

Úgy tíz éves lehettem, amikor a nagyon csinos és nagyon kreatív osztályfőnökünk egy unalmasnak tűnő téma (milyen egy jó őrs) után megkérdezte: ti milyen módszerrel rendszerezitek otthon a könyvespolcot? És valaki rávágta, hogy nagyság szerint, azaz tornasorban.

Ezen nagyot nevettem, hiszen a rockzenei könyveket, és a Delfin-sorozat köteteit már 1982 körül is egymás mellé tettem – igaz, nagyjából egyforma magasak voltak a képzeletbeli polcos tornasorban. De jó hogy vége a nyolcvanas éveknek, és most 2020-at írunk. Ha továbbra is havi 2-3 könyvet vásároltunk, akkor jó eséllyel nem csak családnak építük házat, hanem a könyveknek is. Maga a polcok felépítménye is külön cikket érdemel (csináltassunk, és akkor milyet, milyen fából, milyen színűre fessük, stb., vannak-e stabil polcrendszerek bútoráruházakban), de most magáról a rendszerezés szempontjait vesszük sorra. Vannak rendezési sztenderdek, ajánlások, ezekből szakdolgozatok is születtek - innen üdvözöljük a könyvtárszakosokat! -, de most a szubjektív szempontokat részesítjük előnyben. Abban is van épp elég logika!

Olvasd el ezt is!

Ha már idáig eljutottál az olvasásban, biztos, hogy számos képgalériát megnéztél már nyugati magazinokban, és feltűnt, hogy mindig frissek a gyümölcsök és a virágok az asztalokon, és hogy jó ritmusban van kinyitva egy zsalukő méretű művészeti album. Az élet maga persze nem ilyen, ezeket stylistek igazítják be, sőt, ők hozzák sok esetben az albumokat és a virágokat is. Viszont akkor is lehet szép a könyvespolcunk összképe, ha nem dekoratőr rendezte be, vagy ha nincs a polcon bőrkötéses Jókai vagy éppen Verne…. Fontos tisztázni, hogy a polc színdinamikája a fontos, vagy a praktikusság és átláthatóság. Természetesen az utóbbi mellett voksolunk, ugyanakkor mindenkit megnyugtatunk: ma már a kiadók adnak arra, hogy a könyveik gerince is ugyanolyan önálló kompozíció legyen, mint maga a cover, így aztán mondjuk egy Paul Auster-sorozat (XXI. század kiadó) vagy éppen egy Dumas életműkiadás (Európa) is kimondottan csinos optikai pont lehet a polcon.

polc,karantén
forrás: Fotó: PZ
Rendezni csak pontosan, szépen

Rendezésben „fő szabálynak” a következőket gondolom: Előre hoznám a szépirodalmat, azon belül a nemzetközivel kezdek, azt megelőzik az antológiák (pl, Égtájak-sorozat), utána alapvetően a regények jönnek, szigorú ABC-sorrendben, hiszen ennél jobbat azért még senki nem talált ki. A nemzetközi szépirodalom után a hazai jöhet a sorban, szintén kezdjünk az antológiákkal! A verseket érdemes külön könyvespolcra tenni, nálunk egy kevésbé funkcionalista, régi könyves szekrényben találhatóak, immár nem a dolgozó szobában, hanem a nappaliban, ez nyilván egyfajta szubjektív motívum, de Petőfit, Aranyt gyakrabban vesszük le a polcról, mint mondjuk Thomas Bernhardot.

Mi a meséket, a fantasztikus irodalmat, a fantasyt és a minőségi krimiket külön szekciókba rendeztük, ahogy a történelmi munkákat is. Igazán praraktikus megfontolásokat csak a művészeti albumoknál vettünk figyelembe, azok a polcok alsó régióiban vannak, mert olyan nehezek, hogy meghajlítják az elemeket, így jobb a biztonság elve alapján egy szinte láthatatlan sarokba száműztem őket. Egy Nagy István-féle album vagy más Kieselbach kiadvány viszont tényleg olyan nehéz, hogy külön asztalt kéne gyártani hozzájuk a lapozgatáshoz, így ezeket nem raknánk magasabbra, nehogy a gyerekek magukra rántsák, mert akkor igaz lenne az a bölcsész jópofaság, hogy a kultúra káros az egészségre.

Válogass sorozatok közt, amiknek az eredetije egy könyv volt:

Nézd meg a galériánkat>13 kép
10+2 sorozat, ami könyvön alapszik
Tovább olvasok
Kép
Ki gondolta volna, hogy a bagoly lehet ennyire cuki?

„A baglyok nem azok, aminek látszanak!” – mondta Cooper ügynök a Twin Peaks-ben. Nem hát! A baglyok tök cukik!

Kép
A négygyermekes Szántó Cecília őszinte festményei az anyaságról

Négy fiú mellett kinek van ideje hobbira? De formáljuk át a kérdést: kinek ne lenne szüksége négy gyerek mellett valami olyan alkotó tevékenységre, ami kikapcsolja, feltölti, ami csak az övé?

Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem