Pizza, csirke, rizs: mit hogyan melegíts fel újra?

újramelegítés,konyha Forrás: Getty Images
Ha csak úgy beteszed a pizzát a mikróba, akkor vizenyős lesz a tésztája. Ha nem körültekintően melegíted fel a rizst, akkor odakozmál. De persze minden kedvenc fogásod helyes újramelegítésének megvan a maga trükkje; ezeket gyűjtöttük össze most.

A maradék kaja igazi kincs. Olyannyira az, hogy sokan eleve maradékokat készítünk elő magunknak – ezt hívják meal preppingnek. Csakhogy a maradék is akkor jó, ha legalább hozzávetőleg olyan finom, mint friss állapotában. Ehhez pedig ismerni kell a megfelelő újramelegítési technikákat.

Általános újramelegítési tippek
  • A maradékokat, amiket el akarsz tenni későbbre, tedd át egy tálba vagy dobozból a lábosból vagy tepsiből, hogy ne melegedjen fölöslegesen.
  • Ha nagy mennyiséget teszel a hűtőbe, előtte egy nagy, lapos tálban hagyd kihűlni, hogy könnyebben eloszoljon.
  • Soha ne hagyj elöl ételmaradékot órákon át, pláne egy éjszakára ne.
  • Legyen kéznél fedeles tároló, de ha nincs sok hely a hűtőben/fagyasztóban, hűtőtasakokat is használhatsz.
  • A maradékok akkor a legfinomabbak, ha ugyanazzal az eljárással melegíted fel őket, ahogy főttek.
  • Minden felmelegítési eljárás tápanyagvesztéssel jár, de minél gyorsabban történik és minél kevesebb folyadéknak van kitéve az étel, annál könnyebben megőrzi a benne levő tápanyagokat. (Ebből a szempontból a mikrózás előnyös lehet.)
  • A maradékokat jól lezárva, egymástól elválasztva tárold a hűtőben; még véletlenül se legyenek kitéve nyers hús, tojás, tejtermékek rothadásának, mert ezek okozhatnak a legkönnyebben ételmérgezést.
  • Ha nagy adag maradék áll rendelkezésedre, fagyaszd le adagonként. Inkább még aznap fagyaszd le, mint hogy tárold a hűtőben néhány napig.

Mondanunk sem kell, hogy vannak olyan ételek, amiknek az újramelegítéséhez nem kell gondolkodni. Általában majdnem minden fogás újramelegíthető annak a konyhai eszköznek a segítségével, amiben eredetileg sült vagy főtt: a levesek, pörköltek, dinsztelt ételek az eredeti lábosukban, közepes vagy alacsony lángon; a lasagna a sütőben, a sült hús a sütőben.

Persze nem mindig áll rendelkezésre az eredeti eljárás, ezért a galériában többfélét is ajánlunk egy-egy ételfajta újramelegítéséhez: