Receptkönyvvel segít két magyar nő, hogy minél több tele pocak legyen karácsonykor!

Borítókép: Receptkönyvvel segít két magyar nő, hogy minél több tele pocak legyen karácsonykor!
Hamarosan itt vannak az ünnepek, ilyenkor pedig, még nagyobb figyelmet kap a jótékonyság. Így volt ez 2014-ben is, amikor Szöllősi Kiss Orsi, a Telepocak akció megálmodója, egy hihetetlenül megdöbbentő információt hallott a híradóban.

Abban az évben ugyanis a KSH adatai szerint azt jósolták, hogy a hat éven aluli magyar gyerekek negyven százaléka éhezni fog a téli szünetben.

Háromgyermekes édesanyaként könnyeivel küszködve Szöllősi Kiss Orsi tudta, valamit tennie kell. Így elmesélte barátnőjének, Fa Kingának a történetet, aki támogatta segítő ötletét. Így kezdetekben saját egy hetes tananyagaik bevételét ajánlották fel. Hiszen Orsi a New York Institute of Photography-n végzett, és Andrew Srcivanitól a New York Times gasztro rovatának vezetőjétől tanult ételfotózást. Ezt követően négy és fél évig az egyik legnagyobb lapkiadó ételfotósa volt, több mint 41 címlapot készített, és csak nekik 32,744 fotót adott le. Ehhez körülbelül 600 ételt tálalt, és ennek a számnak dupláját rendezte kompozícióba. Jelenleg Ő tartja az ország egyetlen online ételfotózás kurzusát.

Barátnője, Fa Kinga pénzügyi szakértő, aki családoknak segít pénzügyi stratégiájuk megalkotásában, kidolgozásában. Emellett pénzügyi ismereteket is tanít, célja, hogy minél több családot lásson el pénzügyi tudással és a gyakorlatban is jól használható ötletekkel. Online tanfolyamain többek között a konyhapénz beosztásában is segít, hogy minél több család a lehetőségeihez képest a legokosabban vásároljon.

2014-ben a lányok 250.000 Ft-tal, egy hetes munkájuk felajánlásával tudták segíteni a gyerekeket így 23-25 családnak tudtak segíteni, majd tovább álmodtak és 2021 –re már hatalmasat fordult velük a világ. Orsi ugyanis kitalálta, hogy ne a tanfolyamok tananyagait adják el, hanem a tanfolyamok résztvevőivel karöltve alkossanak egy könyvet, tele receptekkel és fotókkal. A résztvevők hihetetlen lelkesedéssel, családi recepteket, déd és nagymamáik féltve őrzőt receptfüzeteit kutatva és próbasütések, tálalások sokaságával dolgoztak azon, hogy valami különlegeset alkossanak, miközben tanulták az ételfotózás minden rejtélyét.

Miután elkészültek az E-bookkal, minden résztvevő hírt adott közösségi oldalain az akcióról, és szinte önálló életre kapott a kezdeményezés.

Arról azonban álmodni sem mertek, hogy a korábbihoz képest meg tudják majd tízszerezni az összeget. A kampány egy hónapos lefolyása alatt 880 ember vásárolt könyvet. Két lehetőség nyílt az adományozásra, 1000 forintot adnak mellyel egy család egy napi élelmezését fedezik, vagy 15000 forintot mellyel egy család kétheti élelmét biztosítják. Így tavaly 2,2 millió forinttal tudtak már segíteni, hogy minden gyerekpocak tele legyen.

A bevételt növelte, hogy a CEWE Magyarország Kft, felajánlotta 80 darab könyv nyomtatását, így ezeknek a könyveknek az eladása is hatalmas segítséggé vált. A cég egyébként idén is támogatja a kampányt, 70 darab 110 oldalas könyv nyomtatásával.

A telepocak jótékonysági akció egy pici segítségnyújtásból nőtte ki magát egy hatalmas összefogás részévé, amiben Te is részt vehetsz, hiszen hidd el, mindenki számít.

Egy- két stasztikai adat a tavalyi évből:

  • Összesen 2100 kilogramm élelmiszert tudtak vásárolni az összegből.
  • A 2,2 millió forintból 79 családnak jutott napi öt étkezés, így 240 gyermeknek boldogan telt a kéthetes szünet.
  • A gyerekeknek még 240 tábla csokit is tudtak vásárolni.
  • A bevásárlókocsik tartalmát, háziorvosok és anyaotthonok vezetői, védőnők segítettek szétosztani a rászorulók között.

Idén még nagyobb összeg elérése a cél, hiszen nem csak a szünet tart hosszabb ideig, összesen 18 napig, hanem az árak is az egekbe szálltak. Így még nagyobb segítségre lesz szükség!

A csapat igyekszik még szebb és jobb minőségű könyvet alkotni, mint korábban. Bíznak az emberekben, és hisznek csodákban, azért, hogy mindenkinek telepocakkal telhessen, ez az áldott időszak.

Ahogyan a példa mutatja, egy picike cég vagy vállalkozás, vagy akár egyetlen ember is tud segítséget nyújtani és ilyen nagy dolgokat létrehozni. Nem létezik túl kicsi cég, vagy túl kevés adomány, segíteni mindenki tud, és a rászorulóknak minden adomány számít.

Az idei kiadvány 55 fő segítségével készül és november 15-től december 13-ig lesz elérhető. Ezt követően december 14- től elkezdődik a bevásárlás és kiszállítás.

Ha segíteni szeretnél, a könyvet itt találod!

Fogjunk össze, hogy minél több gyermeknek legyen tele a pocakja.