5 maradékmentő ötlet, ha túl sok húsvéti étel maradt a hűtődben

Borítókép: 5 maradékmentő ötlet, ha túl sok húsvéti étel maradt a hűtődben Forrás: Getty Images / kajakiki
A húsvéti asztal ékei a sonka, a foszlós kalács, a főtt tojás, a torma és a friss zöldségek nem csak a húsvéti lakomákon állják meg a helyüket, az ünnep elmúltával és számtalan módon készíthettek belőle izgalmas, maradékmentő fogásokat.

Most már biztosan túl vagy a nagy húsvéti sütés-főzésen, és lassan eljutsz arra a szintre, amikor a szokásos sonka-tojás-kalács háromszög már kezd unalmassá válni. De nem kell, hogy így legyen! Ha úgy érzed, hogy túl sok húsvéti csemege maradt a hűtődben, mutatjuk, mi minden készülhet belőle.

De először nézzük, hogy mely ételek lehetnek segítségünkre a maradékmentő fogások elkészítésében!

A húsvéti sonka

A húsvéti fogások főszerepében egyértelműen a főtt sonka áll, amelynek az elkészítéséhez szükséges főzőlé is igazi kincset ér. Ez a lé ugyanis magában hordozza a sonka füstös és sós ízét, így akár egy laktató bableves vagy főzelék alapjául is szolgálhat. A maradék sonkát is tedd el, hiszen apró kockákra vágva vagy akár egészben is izgalmas, új ételeket varázsolhatsz belőle.

Forrás: Getty Images / stphillips
A húsvéti lakomázás nem kell, hogy véget érjen a húsvéti hosszú hétvégével.

Főtt tojás

A főtt tojás héját sokan ételfestékkel színezik meg, de a belseje ettől még ehető marad. Sőt, az sem baj, ha találsz pár nyers tojást a hűtőben, mert mindegyik hozzávaló segítségedre lehet abban, hogy a hagyományos húsvéti ételek új értelmet nyerjenek.

Kalács

Akár sós, akár édes formában szerezted be az ünnepi asztalhoz, a kalácsnak is sokféle felhasználási módja létezik húsvét után is. Az sem baj, ha kicsit kiszárad, sőt, akár egy új, töltött kalácsot is süthetsz a maradék sonka és tojások felhasználásával, amelyekből az ünnep után is jó pár napig falatozhatsz reggelire vagy vacsorára.

Torma

A húsvéti asztalról nem hiányozhat a torma sem, melyet legtöbben a boltok polcairól szereznek be. Az igazi torma hámozása és reszelése ugyan sokszor nem kis energiát, és könnyet igényel, de hidd el, megéri az erőfeszítéseket, hiszen igazán friss ízt csempészhetsz vele a tojásos és sonkás ételeknek. Csak arra ügyelj, hogy csínján bánj a mennyiségekkel, hiszen a végeredmény nagyon csípős lehet.

Friss zöldségek

A sonka, tojás, torma és kalács mellett az üdítő tavaszi színek sem hiányozhatnak a menüből, melyekhez tökéletes kiegészítőként szolgálhat az újhagyma és a retek. Az ízükről már nem is beszélve, amelyek minden húsvéti fogást feldobnak.

A galériéban megmutatjuk, hogy a húsvéti maradékok felhasználásával hogyan készíthetsz akár egy hétre elegendő menüt magadnak!