Lehet, hogy egész mostanáig rosszul tároltad a mustárt, ketchupot és társait

Borítókép: Lehet, hogy egész mostanáig rosszul tároltad a mustárt, ketchupot és társait Forrás: Getty Images
Hűtő vagy kamra? Te melyik táborba tartozol? Ha fölteszed a kérdést, ki hogyan tárolja a különböző szószféleségeket, a mustárt, a ketchupot; ahány ember, annyi válasz. Segítünk eldönteni a dilemmád.

Bár a boltokban általában a polcokról és nem a hűtőből veszed le és teszed a kosaradba a különféle szószokat, otthon a legtöbbünk automatikusan ezeket is a hűtőbe pakolja. De vajon tényleg szükség van rá? Vagy csak feleslegesen foglalják a helyet és dőlnek halomra minden egyes nyitáskor a hűtő ajtajában? Van néhány alapvetés, amivel, ha tisztában vagy, segíthet eldönteni a dilemmát.

Azt, hogy melyik szószt érdemes inkább a hidegre tenned, hogy ne romoljon meg idejekorán; nem meglepő módon az összetétele határozza meg. Azoknál a termékeknél ugyanis, amik tojás, tejtermékek és friss zöldségek felhasználásával készülnek, indokolt a hűtés. Mivel a majonéz tojást tartalmaz, ezért mindenképpen a jégszekrényben a helye.

Így a ketchupnak is, legalábbis abban az optimális esetben, ha „látott” friss paradicsomot.

A ketchup egyébként „trükkös”; ha nagy fogyasztója vagy és rendszeresen, 1-2 naponta használod; akkor nem gond, ha kint marad az asztalon – nem lesz ideje megromlani. Viszont, ha csak alkalomszerűen nyomsz belőle, akkor érdemesebb hidegre tenni, ez ugyanis lassítja az erjedési folyamatot.

Ugyanakkor az olyan szószféleségek, melyek ecetesek, sósak, cukrosak és csípősek; nyugodtan elöl is maradhatnak, szobahőmérsékleten. Ezek mind konzerválják a termék állagát, persze a végtelenségig biztosan nem.

Ha pedig bizonytalan vagy a tárolást illetően, örök szabály, hogy ez esetben nézd meg a termék címkéjét és tégy úgy, ahogyan azt a gyártó javasolja. Lehetséges, hogy emiatt ismét a nyakadba zuhan egy csomó üveg és flakon a hűtő ajtajából, de legalább nem kell azon aggódnod, hogy megromlanak a szószaid.

Galériánkban 10 olyan ételt találsz, amikről talán nem tudtad, hogy nem a hűtőszekrényben a helyük!