5+2 tipp, hogyan rakhatod el a legfinomabb nyári ízeket télire: a hideg hónapokban sem maradsz zöldség és gyümölcs nélkül
A gyümölcsök és zöldségek tartósítása során az egyik legfontosabb szempont, hogy megőrizzük azok friss ízét, és a későbbiek során is táplálóak legyenek. Ezért ne hagyd a sok finomságot megromlani, hanem tedd el őket a hidegebb időszakra!
Hogyan tartósíthatod a nyári gyümölcsöket és zöldségeket?
Túl sok zöldséget vagy gyümölcsöt vásároltál? Vagy annyi finomság termett a saját kertedben, hogy már nem tudod, hogy mihez kezdj vele? Az élelmiszerek szemétbe dobása semmiképpen se jelentsen opciót, hidd el, léteznek sokkal jobb megoldások!
A legegyszerűbb módszer: fagyaszd le a friss zöldségeket és gyümölcsöket!
Az egyik legpraktikusabb módszer az élelmiszerek tartósításának és egyben tárolásának, ha egyszerűen lefagyasztod őket. Ügyelj arra, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket még friss állapotban aprítsd fel és tedd a fagyasztóba. A zöldségeket érdemes előzőleg blansírozással hőkezelni a fagyasztás előtt, a gyümölcsöket viszont elég jól megmosni, majd megtörölni, mielőtt zacskókba vagy dobozokba téve a fagyasztóba teszed őket. Arra azonban ügyelj, hogy a zacskókból préselj ki minden levegőt, és légmentesen kerüljenek a hidegbe.
Készíts szárított gyümölcsöt házilag!
Úgy is el tudod tenni a gyümölcsöket télire, ezzel meghosszabbítva a szavatosságukat, ha dehidratálod őket, azaz eltávolítod a bennük található folyadékot. Ezt a folyamatot akár otthon is elvégezheted, ha kiszárítod őket. Így megőrzöd a bennük található vitaminokat és ásványi anyagokat, de a méretük és a tömegük csökkenni fog. Leginkább szőlőt, barackot, almát, de akár banánt is eltehetsz szárított formában, amelyek finom harapnivalóként szolgálhatnak a hétköznapok során.
Manapság már többféle szárítógépet lehet kapni a boltokban, de a paradicsomot akár a napon is száríthatod. Sőt, alacsony hőfokon (50-70 fok) több órán keresztül a sütőt is használhatod szárításra! Csak mindenképpen mosd meg és vágd vékony szeletekre a gyümölcsöket, mielőtt a sütőpapírra és a sütőbe helyezed őket.