
#ÉviAzÉván - Csokirajongóknak kötelező - Törökmogyorós, csokoládés pite
Egy igazi csupa csokis pite receptet hoztam Nektek, csokirajongóknak kötelező. Nem kalóriaszegény édességről van szó, de bármilyen családi ünnepségen megállja a helyét, nagyon látványos. Egyszerű elkészíteni, süthetitek tej- vagy étcsokoládéból is, nekem személy szerint a non plus ultra a tömény étcsokoládé. Tudom, nem mindenki szereti kesernyés íze miatt, de napi egy-két kocka étcsokoládé kedvezően hat a szívre, valamint csökkenti a vérnyomást. Ráadásul a törökmogyoró is több, fontos tápanyagot tartalmaz, komplex B vitaminokkal rendelkezik, és gazdag ásványi anyag forrás, ezen kívül kulcsfontosságú szerepe van az öregedés késleltetésében.
Egy szó,mint száz, ezért a pitéért az egész család rajongani fog majd!
Hozzávalók:
300 gramm tönkölybúza liszt (akinek nem fér bele, ch csökkentett)
150 gramm vaj vagy kókuszolaj
1 db tojás
100 gramm eritrit
fél csomag sütőpor
1 ek. tejföl
egy csipet só
A töltelékhez:
250 gramm light mascarpone sajt
400 gramm cukormentes étcsokoládé
3 dl tejszín
4 ek. eritrit
A díszítéshez pedig 200 gramm aprított törökmogyorót használtam.

Elkészítés:
Első lépésként egy nagy tálban a vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sütőport, az eritritet, a tojást a tejfölt, a csipet sót. Sima tésztát gyúrunk belőle, majd kinyújtjuk, piteformába helyezzük, villával megszurkáljuk, majd hűtőszekrénybe vagy hideg helyre tesszük pihentetni fél órára.
Amikor letelt a pihentetési idő, előmelegített sütőben 175 fokon 25 percig sütjük. Ha megsült, vegyük ki a sütőből és várjuk meg míg kihűlt a tésztánk, utána tegyük csak bele a tölteléket.
A töltelékhez olvasszuk meg a csokoládénkat a tejszínnel kis lángon, folyamatosan kevergetve, nehogy leégjen! Ha már langyos, belekeverjük a mascarponét, majd az eritritet, majd megtöltjük vele a pitét. Végül tört törökmogyorót szórunk rá.